Jenkkilajien huumaa Irlannissa

Keskiviikkona 8.2.2017 lähdimme iltapäivällä Outin kanssa ajelemaan kohti Helsingin lentokenttää – taas kerran ollaan lähdössä ulkomaille lintu- ja kuvausmatkalle. Tällä kertaa suuntana on Irlanti. Ajokeli oli kuiva, taivas pilvinen ja pakkasta oli 7 astetta. Matkalla kahviteltiin ja lentoasemalle saavuttiin klo 19 aikoihin, yösija oli varattu tutusta Glo Airport-hotellista. Käytiin bistrossa syömässä spagetit ja yläkerrassa nauttimassa kuohuviinit ennen kunnon yöunia.

Torstaina 9.2.2017 herätys oli klo 05.15, tavarat kasaan ja lähtöaulassa tavattiin tämänkertaiset matkakumppanimme, useimmat toki hyviä tuttuja jo aiemmilta reissuilta tai Utöstä. Oppaina ja autokuskeinamme olivat matkassa Avescapes’in Väisäsen Roni ja Lehikoisen Pepe – lajimäärityksistä ei ainakaan jäädä kiinni!

REITTIMME IRLANNISSA
REITTIMME IRLANNISSA

Muita matkakumppaneita olivat Kimmo Heiskanen, Ulla-Maija Vainikka, Pekka Rusanen, Jukka Sirviö, Markku Salo, Inari Uusimäki, Jaana Sarvala ja Tuire Kujala. Finnairin lentomme Dubliniin lähti ajallaan ja laskeutui vajaa 3 tuntia myöhemmin aikataulun mukaan Dubliniin klo 08.55 paikallista aikaa. Kassit ja laukut saatiin ja pienen odotuksen jälkeen autotkin (2 kpl). Taivas oli pääosin pilvinen ja lämpöä +5 astetta mutta navakka tuuli sai ilman tuntumaan kylmemmältä.

ENSIMMÄISELLÄ LINTUPAIKALLA DUBLININ LAHDELLA
ENSIMMÄISELLÄ LINTUPAIKALLA DUBLININ LAHDELLA (kuva: Outi Sarjakoski)

Lintureissuilu aloitettiin Dublinin lahdelta, North Bull Islandilta, jossa viihdyttiin vajaa kolme tuntia. Lintuja oli komeita määriä – mm. hrota-sepelhanhia 200, ristisorsia 350, jouhisorsia 200, pikku-uikkuja 20, meriharakoita 500, tundrakurmitsoja 200, kapustarintoja 2500, isosirrejä 300, pulmussirrejä 300, suosirrejä 1000, punajalkavikloja 300, mustapyrstökuireja 1000, punakuireja 1000 ja isokuoveja 300. Lokkeja oli tuhansia, mainittavimpana 4 mustanmerenlokkia. Muista lajeista kirjattiin mm. 3 silkkihaikaraa, 20 englanninvästäräkkiä, ampuhaukka, 2 tuulihaukkaa, ruokki ja 10 riskilää.

KAPUSTARINTOJA OLI ISOJA JA HIENOJA PARVIA
KAPUSTARINTOJA OLI ISOJA JA HIENOJA PARVIA

Jatkettiin iltapäivällä matkaa kohti länttä, pysähdyttiin ”ansaitulle” kahvitauolle ja ajettiin seuraavaksi Loughrean järvelle. Paikalla oleillutta pikkulapasotkaa ei nyt näkynyt mutta järvellä ui sen sijaan amerikanjääkuikka ja rantametsikössä nähtiin 8 pyrstötiaista sekä ekat peukaloiset, rautiaiset, punarinnat, puukiipijä, kuusitiainen jne. Luhtakanakin äänteli. Päivän lajimääräksi kertyi 75. Yöksi ajettiin Galwayhin, jossa majoituttiin Hotel Victoriaan – hauska detalji oli, että hotellin sisäänkäynnin viereisen kivimuurin koloissa yöpyi 2 luotokirvistä, aivan autoja vilisevän kadun ja jalkakäytävän varrella! Runsas illallinen nautittiin ravintolassa kävelykadun reunalla ja pitkän päivän jälkeen unikin maittoi makeasti.

MUSTAPYRSTÖKUIRIEN PARVET OLIVAT NÄYTTÄVIÄ
MUSTAPYRSTÖKUIRIEN PARVET OLIVAT NÄYTTÄVIÄ

Perjantaina 10.2.2017 oli mukava retkisää – heikkoa tuulta, pilvipoutaa ja +6 astetta. Aamiaisen jälkeen käytettiin koko päivä Galwayn lahden pohjoispuolisten alueiden ”kimpussa”, pidempiä pysähdyksiä seuraavasti: mm. Silverstrandilla, Salthillilla, Spidalissa ja Rossaveelilla. Heti eka pysähdyksellä kaupungin rannassa, Nimmo’s Pierillä, jysähti pari toivelajia. Ensin löytyi vanha rengasnokkalokki ja hetkeä myöhemmin talvipukuinen hopeatiira! Molemmat olivat paikallisina – rengasnokkalokki oli välillä jopa alta 10 metrissä, hopeatiira sen sijaan viihtyi melko pitkään vähän etäämpänä hiekkarannalla, joten kuten kuitenkin sekin kuvausetäisyydellä. Kumpikin oli minulle uusia tuttavuuksia, kuten useimmille muillekin.

RETKEN EKA RENGASNOKKALOKKI
RETKEN EKA RENGASNOKKALOKKI
GALWAYN LAHDELLA TALVEHTIVA HOPEATIIRA
GALWAYN LAHDELLA TALVEHTIVA HOPEATIIRA

Muita päivän havaintoja olivat mm. 50 hrota-sepelhanhea, 200 amerikanjääkuikkaa (toistaiseksi turhan kaukana kuvattavaksi), 30 kaakkuria, 150 suulaa, 250 karimetsoa, 2 silkkihaikaraa, muuttohaukka, 300 suosirriä, 200 punakuiria, pikkulokki, 7 riuttatiiraa, 1000 ruokkia, 100 etelänkiislaa, 50 luotokirvistä, 30 englanninvästäräkkiä, mustaleppälintu, fasaani ja 8 mustapäätaskua. Grönlanninlokkeja löytyi tänään kaksi, toinen 2kv ja toinen 3 kv. Pikkukajavia havaittiin 3. Iltapäivällä tehtiin pisto sisämaan nummille hakemaan paikalla nähtyä tunturipöllöä mutta sitä ei nyt löytynyt. Havaittiin kuitenkin mm. 5 laulujoutsenta ja (nummi)riekko. Lajimäärä reissulla on nyt 95. Illallinen syötiin hienossa kalaravintolassa herkullisten annosten hemmoteltavina.

REISSUN EKA GRÖNLANNINLOKKI
REISSUN EKA GRÖNLANNINLOKKI

Lauantaina 11.2.2017 oli hieno sää: lähes pilvetöntä, kohtalaista (5-7 m/s) itätuulta ja lämpöä 6 astetta, näkyvyyskin hyvä. Aamiaisen jälkeen pakattiin kassit ja lähdettiin Galwayn lahden eteläpuolelle, Tawin Island’ille. Aivan niemen kärjestä näkyy suureen osaan Galway Bay’tä ja viihdyimmekin paikalla pari tuntia. Nähtiin mm. 200 hrota-sepelhanhea, 9 allia, 100 suulaa, 30 karimetsoa, 20 harmaahaikaraa, ampuhaukka, varpushaukka, 100 kapustarintaa, 50 ruokkia ja kulorastas. Gavioita havaittiin 30 amerikanjääkuikkaa, 3 kaakkuria ja päivän kohokohtana Pepen plokkaama uiva tundrakuikka aivan kärjen ulkopuolelta! Seurasimme lintua kaukoputkilla lähes tunnin sen ahkerasti sukellellessa välillä yksin, välillä immereiden seurassa. Hyvässä myötävalossa laji pystyttiin nopeasti varmistamaan mutta kuvaamista ajatellen lintu oli liian etäällä. Jonkinlaisen huonon kaukokuvan siitä otin ja Pepe sai skouppikuvia. Immeristä sen sijaan tuli ihan mukiinmeneviä kuvia tänään. Tundrakuikka oli lähes koko porukalle elis ja illalla maistuikin sen kunniaksi “tundrahuikka”, ehkä kaksikin…

TUNDRAKUIKKAMAISEMAA
TUNDRAKUIKKAMAISEMAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Seuraava kohteemme oli Kinvarra Bay – kaunis paikka, jossa oli kohtalaisen paljon vesilintuja mutta ei tällä kertaa ihmeempää, 4 pikku-uikkua, 100 haapanaa ja 300 tavia ehkä mainittavimmat.. Jatkettiin matkaa kohti Limerickin kaupungin keskustaa, jonka jokivarressa oli hieno kokoelma lokkeja. Parasta lajistoa edustivat 2 grönlanninlokkia, 5 selkälokkia, etelänharmaalokki ja yllätyksellisimpänä 3kv aroharmaalokki –rari Irlannissa! “Kakea” saimme kaikessa rauhassa kuvata lennossa ja uimassa, kuten myös grönlanninlokkeja.

3kv AROHARMAALOKKI - RARILAJI IRLANNISSA
3kv AROHARMAALOKKI – RARILAJI IRLANNISSA

Matkalla Limerickiin näimme 2 jalohaikaraa, hyvä laji sekin täällä. Limerickissä käytiin vielä umpeenkasvavalla lammella, jonka lähistöllä havaittiin mm. 2 pyrstötiaista ja urpiainen. Illaksi ajettiin lounaan suuntaan Traleen kaupunkiin, jossa yövyimme Tralee Townhouse’ssa, illallinen syötiin paikallisessa pizzaravintolassa. Hauska ilmiö olivat kaupungin keskustan iltavaloissa vilkkaalla kadulla puissa yöpyvät noin 200 englanninvästäräkkiä! Uni maistui taas hienon retki- ja lintupäivän jälkeen, lajimäärämme on nyt 107.

TYYTYVÄINEN KAMERAMIES IRLANNIN  RANNOILLA
TYYTYVÄINEN KAMERAMIES IRLANNIN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 12.2.2017 oli pilvistä ja saatiin jopa muutaman kerran aivan heikkoa sadetta. Retkeilyä sade ei haitannut mutta ilma oli navakan tuulen takia aika kylmä, hiukan sentään plussalla. Lähdettiin liikkeelle klo 08.15 ja vierailtiin ensin Traleen Wetland Centerissä, johon palattiin uudelleen iltapäivällä. Aamulla paikka olikin vielä aika tyhjä. Jatkettiin matkaa länteen Blennervilleen, sieltä Brandon Bay’hin ja edelleen Castlegregoryn kautta takasin Traleehen. Hiljaisemman alun jälkeen päivästä kehkeytyi taas erinomainen lintupäivä. Merilintuja nähtiin mm. 400 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 10 amerikanjääkuikkaa, 4 kaakkuria, mustakurkku-uikku, 15 suulaa, 10 ruokkia, etelänkiisla, 20 riskilää, 10 karimetsoa ja 800 hrota-sepelhanhea. Päivän hienoin hetki koettiin Brandon Bayn niemellä, jossa sepelhanhiparvesta löytyi yllättäen nigricans-alalajin sepelhanhi – taas vieras kaukaa Atlantin takaa. Lintua päästiin mainiosti myös kuvaamaan kun varovasti lähestyimme ranta-aallokossa ruokailevaa parvea. Paikan kruunasi rannan edustalla uiskennellut 2kv naaras kyhmyhaahka, joka on kova laji täällä Lounais-Irlannissa – kuulemma vasta kolmas havainto täältä Kerryn maakunnasta ja edellisestä on aikaa kuusi vuotta!

NIGRICANS-SEPELHANHI HROTA-SEPELHANHEN KANSSA
NIGRICANS-SEPELHANHI HROTA-SEPELHANHEN KANSSA

Muita mainittavia havaintoja kierrokselta olivat 15 lapasotkaa, 7 harmaasorsaa, 10 laulujoutsenta, 10 silkkihaikaraa, 2 varpushaukkaa, 800 meriharakkaa, 300 kapustarintaa, 900 töyhtöhyyppää, 500 suosirriä, 100 pulmussirriä, 300 isosirriä, 50 mustapyrstökuiria, 300 punakuiria, 200 isokuovia, kulorastas ja Brandon Bayn pohjukassa 2 alppivarista. Iltapäivällä Traleen Wetland Centerissä oli mm. grönlanninlokki, 5 selkälokkia ja kaikkiaan 3 rengasnokkalokkia (2 ad ja 2kv) plus kahvilassa makoisat päiväkaffet. Retken lajimäärä on nyt 113. Illaksi ajettiin vielä etelään Cork’in kaupunkiin, jossa majoituttiin Belvedere Lodgeen pariksi yöksi. Illallinen nautittiin viereisessä hotellissa taas komean retkipäivän päätteeksi.

PARI ALPPIVARISTAKIN NÄHTIIN
PARI ALPPIVARISTAKIN NÄHTIIN

Maanantaina 13.2.2017 oli pilvistä, vähän sateistakin ja tuulista. Sade onneksi alkoi vasta klo 16 eli varsinaiset retket voitiin hyvin viedä läpi. Aamiaisen jälkeen suunnattiin Cork’in keskustaan, Kennedy Quaylle eli joenrannan laitureille, hakemaan paikalla eilen nähtyä kuusilokkia. Runsaan tunnin hakemisella lintua ei nyt löydetty, ehkä yritetään huomenna uudelleen. Laiturilla nähtiin retken ekat 2 virtavästäräkkiä. Matkaa jatkettiin rannikolle kohti lounasta, aluksi Timoleaguen alueelle ja sieltä reitille Clonakilty-Roscarbery-Lough Clubir. Vesilintuja, kahlaajia ja lokkeja nähtiin vaikuttavia määriä, mm. 100 ristisorsaa, 400 haapanaa, 600 tavia, lapasotka, 20 amerikanjääkuikkaa, 2 mustakaulauikkua, 30 pikku-uikkua, 10 myrskylintua, 20 suulaa, 10 ruokkia, 10 silkkihaikaraa, 500 meriharakkaa, 1500 kapustarintaa, 800 töyhtöhyyppää, 500 suosirriä, 50 isosirriä, 1200 mustapyrstökuiria, 700 punakuiria ja 150 isokuovia. Lokeista mainittakoon 100 selkälokkia, 15 pikkukajavaa ja jälleen adrengasnokkalokki – jo matkan viides!

AMERIKANJÄÄKUIKKA OLI TÄNÄÄN HIENOSTI KUVATTAVISSA
AMERIKANJÄÄKUIKKA OLI TÄNÄÄN HIENOSTI KUVATTAVISSA

Aamupäivä tuotti myös taas uuden jenkkilajin kun Pepe plokkasi taviparvesta koiras amerikantavin. Mukava havainto, varsinkin kun päästiin lintua myös kohtalaisesti kuvaamaan, tosin vähän usvaisessa kelissä. Eivätkä jenkkilajit siihen loppuneet: iltapäivän puolella havaittiin Kilkera Lake’lla tukkasotkien ja harmaasorsien seurassa koiras amerikantukkasotka! Tästä meillä oli etukäteisvihiä, päinvastoin kuin amerikantavista. Dokumenttikuvat saatiin tästäkin linnusta. Päivän muita havaintoja olivat mm. ampuhaukka, muuttohaukka, 5 virtavästäräkkiä, 4 kulorastasta ja 2 mustapääkerttua. Retken lajimäärä on nyt 120. Ruokailuhetki päätettiin illan sijasta pitää jo myöhään iltapäivällä pikku kylässä Cork’in lounaispuolella ja sen jälkeen pyyhällettiin pimeässä takaisin hotellille. Iltahuudon jälkeen taas unten maille…

AMERIKANTAVI OLI MUKAVA LÖYTÖ JA VIELÄPÄ KUVATTAVISSA
AMERIKANTAVI OLI MUKAVA LÖYTÖ JA VIELÄPÄ KUVATTAVISSA
...KUTEN MYÖS AMERIKANTUKKASOTKA
…KUTEN MYÖS AMERIKANTUKKASOTKA

Tiistaina 14.2.2017 oli paluupäivä Suomeen. Koska lento oli vasta illalla niin oli toki aikaa vähän retkeilläkin. Aamiaisen jälkeen pakattiin laukut ja lähdettiin sumuisessa ja vähän sateisessakin kelissä Corkin aamuruuhkaan uudelleen kuusilokkia hakemaan. Jokirannassa, aivan kaupungin ydinkeskustassa, olikin sadoittain lokkeja (lähinnä naurulokkeja) ja joukosta löytyi pian mm. 3kv grönlanninlokki. Oltiin jo kävelemässä takaisin autoille päin kun talvipukuinen kuusilokki yhtäkkiä ilmestyi ridien seuraan, näyttäytyi läheltä muutaman minuutin ja hävisi. Kuvatkin ehdittiin ottaa ja tunnelma oli lievästi kuvattuna hilpeä – sadekin oli sopivasti loppunut!

kuusilokki_04_Irlanti_02_17

KUUSILOKKI KRUUNASI JENKKITARJONNAN (alempi kuva Outin ottama)
KUUSILOKKI KRUUNASI JENKKITARJONNAN (alempi kuva Outin ottama)

Tyytyväisinä pakkauduttiin autoihin ja suunnattiin kohti Dublinia. Matkalla kerran kahviteltiin ja Dublinissa ennätettiin katsella vielä runsas tunti lintuja Swords Estuarylla. Paikalla oli mm. 600 hrota-sepelhanhea, 15 ristisorsaa, 11 harmaasorsaa, 70 tukkakoskeloa, 40 silkkiuikkua, 2 silkkihaikaraa, ruskosuohaukka, 1200 kapustarintaa, 25 valkovikloa, 10 mustapyrstökuiria ja virtavästäräkki. Retken lajimääräksi päätyi 122 lajia. Lentoasemalla kaikki sujui suunnitellusti paitsi että Finnarin lento Helsinkiin lähti 45 min myöhässä ja siksi Hesaan laskeuduttiin vasta klo 23.25. Outin kanssa ajaltiin vielä nollakelissä Turkuun, jossa oltiin perillä klo 02 hienon Irlannin lintumatkan päätteeksi.

TALVIPUKUISIA MUSTAKAULAUIKKUJA
TALVIPUKUISIA MUSTAKAULAUIKKUJA

 

Epilogi

Matka Irlantiin onnistui monin tavoin yli odotusten. Säät olivat selkeästi paremmat kuin oletimme, sadetta saimme oikeastaan vasta paluupäivänä eikä lintujen tarkkailu tai kuvaaminen missään tuottanut isompaa hankaluutta. Reitti oli monipuolinen, ruoka ja juomat maittavia ja ihmiset ystävällisiä. Pepe ja Roni hoitivat hommat tehokkaasti niin lintujen kuin kuljetustenkin suhteen, muutenkin porukkamme oli mainion yhtenäinen, mukavaa sakkia. Kiitos kaikille!

Lintuja oli näin talviaikaan Länsi- ja Lounais-Irlannissa todella paljon, katsottavaa ja kuvattavaa riittää yllin kyllin. Erityisen hienoa oli runsas jenkkilajien kirjo. Näimmehän mm. 5 rengasnokkalokkia, hopeatiiran, tundrakuikan, nigricans-sepelhanhen, amerikantavin, amerikantukkasotkan ja kuusilokin. Pohjoisia harvinaisuuksia olivat mm. 6 grönlanninlokkia, kyhmyhaahka, sadat amerikanjääkuikat ja idempää puolestaan aroharmaalokki. Eipä etukäteen olisi uskonut, että sendari oli meille (taas) näin suosiollinen!

Retken lintukuvia löytyy enemmän ja isompina täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Nyt sitten kevättä vastaanottamaan kotinurkille Utöhön.

KIITOS PEPE JA RONI!
KIITOS PEPE JA RONI! (kuva: Outi Sarjakoski)

Lisää kirjoituksia

Pikkuruokki!

Maanantaina 18.11.2024 oli puolipilvistä ja luoteistuuli oli paljon eilistä maltillisempi (5-8 m/s), mutta...

Jälleen myrskytuulia

Torstaina 14.11.2024 oli vaihteeksi pääosin auringonpaistetta, mutta navakkaa tuulta: luoteesta 7-13, puuskissa 17...

Syysmuutto vähitellen hiljenee

Maanantaina 11.11.2024 oli pilvistä, utuista, hämärää ja heikkoa sadetta pitkin päivää, toki taukojakin....

Länsituuli hellitti – heti hodari ja humei idästä

Torstaina 7.11.2024 oli jälleen aurinkoa ja lämpöä jo 9 astetta. Luoteistuuli puhalsi 5-6...

Stellerin alli

Maanantaina 4.11.2024 oli puolipilvistä, länsiluoteista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä 6-7 astetta. Staijia...

Myrskyisä kuunvaihde

Keskiviikkona 30.10.2024 palattiin Outin kanssa mantereelta takaisin Utöhön. Ajeltiin aamulla Nauvoon, jossa kahviteltiin...