Joulukuun ”talvilintuja” Utössä

Tiistaiaamuna 19.12.2006 lähdin aamuvarhaisella Utöseen ’rauhoittumaan’ Joulunaikaan muutamaksi päiväksi. Yöllä oli satanut pitkästä aikaa lunta ja maisema oli autonvaloissa talvisen kaunis, pakkasta Turussa -5 astetta. Nauvon kk:n kahvipysähdyksen jälkeen saavuin m/s Eivorille hyvissä ajoin ennen laivan lähtöä klo 09.00. Avoveden äärellä lämpötila oli jo noussut +1 asteeseen mutta saaristo oli silti kauniin ohuessa lumipeitteessä. Laivaan osui Jouko Olkio – keravalainen lintumies, jonka olen pari kertaa tavannut aiemmin. Jouko oli myös tulossa Utöseen eli oli mukava saada seuraa!
Laivamatkalla ihastelimme komeita pilvimuodostelmia matalassa talvivalossa, muutama rankka lumikuurokin purjehti kaakkoon mutta Utöseen saavuttiin auringonpaisteessa. Matkalla havaittiin mm. 10 merimetsoa, 4 merikotkaa, 2 riskilää, 4 haahkaa, naurulokki, 3 tukkasotkaa ja Jurmon satamassa naaras-lapasotka.

uutoosta

Utössä lähdimme heti tavaroiden kotiuttamisen jälkeen komppaamaan saarta antamatta yhtään valoisia hetkiä hukkaan. Ja lintujahan löytyi tosi mukavasti näin Joulun alla: satamalahdella uiskenteli tp-kuikka, museon luona männyissä killitti peloton helmipöllö, jalkapallokentän lähellä oli peräti 5+2 kangaskiurua (!), kaikkiaan 7 punarintaa, peukaloinen koulun notkossa ja taivaanvuohi lenteli satamalahden yllä. Lisäksi nähtiin mm. naaras-pilkkasiipi, 7 kottaraista, n. 150 tilheä, 2 merikotkaa, n. 50 telkkää, 9 räkättirastasta, peippo, n. 80 viherpeippoa ja 8 urpiaista. Lajeja kertyi lyhyinä iltapäivän tunteina 23. Hämärissä täytin vielä ruokinnat ja loppuilta kului kirjoitellessa ja lukiessa sekä Joukon kanssa iltahuutoa pitäessä. Yötä myöten tuuli nousi reippaasti, länsilounaasta 12-13 m/s plus jokunen vesikuuro. Sisällä oli kuitenkin kodikasta ja lämmintä, vesikin on edelleen päällä koska pakkasia ei täällä ole ollut.

helmaari

20.12.2006 alkoi tuulisena, luoteesta 16 m/s, ja pilvisenä mutta yöllinen vesisade oli kuitenkin loppunut. Tuuli heivasi päivän kuluessa ja aurinkoakin saatiin valaisemaan maisemaa. Lämpöä oli +3 astetta. Aamulla staijattiin luotsiasemalla runsas tunti ja loppu valoisa aika kierreltiin saarta. Eikä turhaan – näin Joulun alla nähtiin monia mukavia ”talvilajeja”. Kuikkia oli tänään 2 paikallisena, lisäksi satamalahdelle ilmestyi naaras-lapasotka. Merellä muutti mm. 23 laulujoutsenen parvi lounaaseen, 9 mustalintua, 8 pilkkasiipeä ja 4 merimetsoa. Saaresta löytyi peräti kolme kurppalajia: etelälahdelta taivaanvuohi ja jänkäkurppa (aivan jalan alta!) ja itäniityltä lehtokurppa sekä 2 taivaanvuohta lisää. Itäniityllä lenteli iltahämärissä Asio ja eilinen helmipöllö killisteli hämmästyneen näköisenä edelleen samoissa pikku männyissä. Tilhiä oli saaressa n. 230, peukaloinen edelleen, 4 punarintaa, 5 kangaskiurua, n. 40 räkättirastasta, punakylkirastas, 12 kottaraista, peippo ja 10 urpiaista. Retken Utö-lajien määrä nousi tänään 37:ään. Iltaa istuttiin meidän tuvassa taas yhdessä ja aika kuluikin rattoisasti kunnes uni vei voiton.
21.12.2006 oli kaunis talvipäivä – puolipilvistä, heikko (6-7 m/s) länsituuli ja +6 astetta lämpöä! Aamulla staijasimme lähes 2 tuntia luotsiasemalla kunnes loppupäivä kompattiin saarta. Lintuja oli taas ajankohtaan nähden hienosti, sykähdyttävin ehdottomasti klo 10.10 koillisesta saapunut nuori tunturihaukka, joka hienosti muutti eteläniemeä viistäen kohti lounasta. Lintu jatkoikin merelle mutta pysähtyi kallioluodoille syöksymään lokkiparven kimppuun ja hetkeksi istumaan kalliolle. Katselimme ’rustia’ yhteensä noin 10 minuttia kunnes se katosi, ilmeisesti avomerelle. Tämä oli Utön lintuhistorian 2. tunturihaukka. Hetkeä ennen oli kaakkoisluodoilla näkyvissä 5 merisirriä kunnes merikotka pelästytti ne pois. Muita päivän havaintoja olivat mm. tp-kuikka edelleen ja lisäksi 1 kuikka etelään ja Gavia sp itään, 9 merimetsoa, 3 haahkaa, mustalintu, 5 allia, 2 merikotkaa, naurulokki, riskilä, edelleen 5 kangaskiurua parvessa urheilukentän luona, 2 kiurua itäniityllä (ilmestyneet uusina), n. 300 tilheä, 2 peukaloista, 5 punarintaa, n. 40 räkättirastasta, 3 kottaraista, peippo ja n. 15 urpiaista. Uusia retkilajeja kertyi tänään 6 eli tämän joulukuun retken Utö-lajimäärä on nyt 43.

chloris

Illalla osallistuin muiden saarelaisten tavoin koulun joulujuhlaan – hauskaa ohjelmaa, joululauluja, glögiä, kakkuja jne. Mukavaa oli kaikilla: hymy suussa poistuttiin tähtitaivaan alla omiin taloihin. Juhlan jälkeen pidimme Joukon kanssa vielä iltahuudon kahvikupin ääressä. Jouko lähteekin aamulaivalla takaisin mantereelle, on ollut mukavaa retkiseuraa.
Vuoden lyhin päivä 22.12.2006 oli puolipilvinen, tuuli lännessä n. 8 m/s ja lämpöä +4 astetta. Hienoa siis edelleen! Otin päivän vähän kevyemmin, enemmän kuvaamisen kannalta (varsinkin lentäviä viherpeippoja), mutta toki saari tuli kierrettyä ja aamustaiji tehtyä. Päivän mainittavimmat lajit olivat edelleen satamalahdella uiskenteleva tp-kuikka (+ 1 Gavia sp itään), lapasotka-naaras etelään, 2 haahkaa, taivaanvuohi (itäniityllä), tp-riskilä, edelleen 5 paikallista kangaskiurua ja 2 kiurua, n. 250 tilheä, 2 punarintaa, n. 20 räkättirastasta, 3 kottaraista, 2 peippoa ja n. 10 urpiaista. Helmipöllökin oli ilmestynyt takaisin museon luo, torkkui taas pikku männyissä koko päivän. Uusia retkilajeja ei tänään tullut eli saldo on 43. Huomenna onkin klo 05.45 lähtö mantereelle Joulun viettoon – mielellään olisi täällä jatkanut tätä leppoisaa talvea…
23.12.2006 olin ainoa Utöstä laivalla lähtenyt matkustaja eikä ruuhkaa tullut myöhemminkään – Nötöstä tuli toinen matkustaja. Taitaa Joululiikenne olla ulkosaariin päin. No, koetetaan tulla mahdollisimman pian taas takaisin tänne ”Etelään”.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...