Joulun odotuksessa Utössä

Torstaina 20.12.2007 aamu oli aurinkoinen ja lämmin (+5 astetta) Föhn-tuuli puhalsi luoteesta. Pakkasin tavarat ja lähdin viettämään vielä hetken Utöseen ennen Joulua, samalla on mukava rauhoittua kaupungin hulinasta. Ajelin Nauvoon, kauppa- ja kahvireissu ja yllättäen mistään – ei Nauvosta eikä Turusta – löytynyt pientäkään pussia auringonkukansiemeniä Utöseen vietäväksi! No, täytyy hakea paremmalla ajalla uudelleen. Laivamatka kelmeän aurinkoisena ja navakkatuulisena (NW 13 m/s) päivänä sujui mukavasti ja kannellakin tarkeni olla pitkiä jaksoja. Muuta lintuporukkaa ei nyt ollut saariin menossa mutta lintuja kylläkin näkyi laivamatkalla – mm. 8 merikotkaa, kanahaukka (Lohmissa), varpushaukka, 9 merimetsoa, 2 laulujoutsenta Nötön lahdessa ja samassa paikassa telkkäparven joukossa 3 lapasotkaa ja tukkasotka. Utön laituriin tultiin klo 15.50, auringon jo laskettua mutta taivaanrannan punertaessa hienosti. Iltaohjelmassa oli toisena vuonna peräkkäin osallistuminen Utön koulun ratkihauskaan joulujuhlaan, jossa koulun 9 oppilasta viihdyttivät yleisöä tunnin verran. Maittavat joulukahvit ja kahvileivät päälle – sitten hymyssä suin takaisin omaan tupaan.

peukkua

Perjantai 21.12.2007 oli kaunis ja aurinkoinen, lämmintä +5 astetta. Tuuli kuitenkin viileä, luoteesta 10 m/s. Saaren kiertelyä ja staijaustakin vähän, lintuja niukasti. Merilinnuista mainittavia vain 3 merimetsoa, n. 70 telkkää ja 3 tp-riskilää, lisäksi lokkeja valui pitkin päivää länteen – mm. noin 70 kalalokkia ja 4 naurulokkia. Saaren paikallisista linnuista havaittiin mm. ampuhaukka, 2 varpushaukkaa, 3 naurulokkia, 4 niittykirvistä edelleen itärannalla, 2 peukaloista, mustarastas ja punatulkku. Illansuussa vierailin luotsiasemaan tutustumassa ja ilta kului muuten leppoisan rauhallisesti. Kameran tarkennussysteemiäkin tuli tänään kokeiltua ja ensivaikutelma on että se parani tosi huomattavasti viikolla tehtyjen korjausten ansiosta!

Lauantai 22.12.2007 oli tämän vuoden lyhin vaan ei pimein päivä. Aurinko paistoi, luoteistuuli oli heikentynyt, lämpöä taas 5 astetta. Telkät pitivät ahkerasti jo soidinta ja viherpeippo ryysti lauluaan saunamme luona. Tällainen joulukuu! Valoisan ajan olin ulkona, aamulla staijaustakin, mutta linnut edelleen kortilla. Jotain mukavaa talvilajistoa toki aina löytyy, tänään mm. tp-riskilä, 2 merimetsoa, 2 naurulokkia, 2 merikotkaa ja merelle etelään hävinnyt (muuttava) varpushaukka. Saarella oli paikallisena mm. 4 niittykirvistä edelleen, peukaloinen, 3 peippoa, 2 vihervarpusta (olleet pitkään kateissa) ja 2 rautiaista – toinen itärannalla, toinen illalla saunalahdella. Auringonlasku klo 15.30 oli kaunis väreiltään ja vietinkin jännittävässä valossa tunnin verran eteläkärjessä maininkien tyrskyjä kuvaamassa. Hieno ”talvipäivä” kaiken kaikkiaan! Illalla vierailin vielä Willströmeillä kahvilla ja herkullisella mustikkapiirakalla, joka – yhdessä lämpimän tunnelman kanssa – viritti mukavaan joulutunnelmaan.

aallot

Sunnuntaina 23.12.2007 oli edessä lähtö mantereelle Joulun viettoon. Taivas oli mennyt paksuun pilveen yöllä ja tuuli kääntynyt lounaaseen, lämmintä edelleen. Aamulla tein pikaisen kierroksen itäpäässä ja näkyi mm. edelleen 4 niittykirvistä ja rautiainen sekä itäniityn reunan mäntyjen alta lentoon ponkaissut lehtokurppa!
Paluumatkalla laivalta näkyi vielä mm. 13 merimetsoa, riskilä, merikotka ja 3 haahkaa. Mukava reissu taas.

MUKAVAA JOULUA KAIKILLE LUKIJOILLE JA ANTOISAA LINTUVUOTTA 2008 !

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...