Juhannuksen viettoa ja kesäkuun lopun lintuja

Lauantaina 16.6.2018 lähdin aamulla kohti Utötä, Outi jäi vielä hetkeksi mantereelle. Kauniin aurinkoisessa ja lämpimässä kelissä ajelin Nauvoon kaffelle ja kauppaan, kunnes siirryin tällä kertaa m/s Kökarin kyytiin Pärnäisissä. Kökar on aloittanut viikoittaiset kesämatkansa Utöhön, ja tällä kyydillä saavuimmekin perille jo klo 15, kolmisen tuntia aiemmin kuin Eivorilla. Utöhön tulivat samaa matkaa myös Varesvuon Markus ja Minna. Heti Lohmin jälkeen iski kova merisumu, joka jatkuikin iltaan saakka – näkyvyys oli vain pari sataa metriä. Lintuhavainnot jäivät tältä päivältä, rytikerttunen sentään lauleli meidän saunalla. No, loppupäivähän kului mukavasti MM-futiksen parissa.

HAAHKANPOIKASIA ON TÄNÄ VUONNA KUORIUTUNUT UTÖSSÄ LASKUJENI MUKAAN VAIN 114 - VÄHÄISIN MÄÄRÄ TÄLLÄ VUOSITUHANNELLA
HAAHKANPOIKASIA ON TÄNÄ VUONNA KUORIUTUNUT UTÖSSÄ LASKUJENI MUKAAN VAIN 114 – VÄHÄISIN MÄÄRÄ TÄLLÄ VUOSITUHANNELLA

Sunnuntaina 17.6.2018 sumu jatkui koko yön ja vielä aamupäivänkin. Iltapäivällä oli aurinkoista ja lämmintä +20 astetta. Tuuli oli heikkoa, illalla kaakosta ja vähän voimistuvaa. Kierrettiin saarta, ei kuitenkaan Kesnäsiä. Mainittavia olivat mm. 3 kultarintaa, luhtakerttunen, rytikerttunen, 2 laulavaa tiltalttia, 2 urpiaista (pesiiköhän tänä vuonnakin?) ja 2 punavarpusta. Mantereelle lähti tänään kaksi laivalastillista turisteja, kesämeininkiä.

SAARESSA ON PARI-KOLME KULTARINTAA
SAARESSA ON PARI-KOLME KULTARINTAA

Maanantaina 18.6.2018 oli reipasta lounaistuulta (10-12 m/s) ja pääosin aurinkoista, lämpöä 18 astetta eikä vieläkään pisaraakaan sadetta. Staijattiin aamulla pari tuntia merelle ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. kuikka, 6 haapanaa, 15 ruokkia, suokukko, mustaviklo, 3 töyhtöhyyppää ja 9 isokuovia – kahlaajien syysmuutto on käynnissä. Saaressa oli mm. 2 rytikerttusta, 3 kultarintaa, luotokirvinen ja 57 kottaraista. Outi saapui iltapäivällä saareen.

Tiistaina 19.6.2018 satoi vihdoin lähes 2 kk tauon jälkeen, aamupäivällä tuli vettä runsaat 2 mm. Iltapäivä ja aamu olivat puolipilvisiä, lämpöä 12 astetta ja tuulista: lounaasta enimmillään 15 m/s. Muutolla/merellä nähtiin mm. 8 mustalintua, 3 ruokkia, 8 isokuovia, 15 tervapääskyä ja saaressa mm. 2 kultarintaa ja rytikerttunen. Keskityttiin aika lailla kotihommiin ja futikseen. Varesvuon Markus ja Minna lähtivät mantereelle.

ETELÄÄN MATKAAVIA MUSTAVIKLOJA ON OLLUT VIELÄ EPÄTAVALLISEN VÄHÄN
ETELÄÄN MATKAAVIA MUSTAVIKLOJA ON OLLUT VIELÄ EPÄTAVALLISEN VÄHÄN

Keskiviikkona 20.6.2018 oli edelleen navakkaa länsilounaista tuulta – 12-14 m/s. Pääosin aurinkoista, mutta illalla pilvistyi ja lounaasta saapui sadekuuroja. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia, mutta merellä liikkui lähinnä vain koirashaahkoja. Itärannalla käytiin pariin otteeseen. Havaintoja tänään olivat mm. 7 ruokkia, 2 valkovikloa, liro, 3 tervapääskyä, sepelkyyhky ja rytikerttunen. Kyhmyjoutsenpoikueita on kaksi, 5 ja 3 poikasta. Lapasorsapoikueita on näkynyt yksi, mustakurkku-uikut hautovat edelleen.

Torstaina 21.6.2018 oli pilvistä ja aamupäivällä muutama tunti sadetta. Heikko lounaistuuli voimistui päivän aikana 8-9 m/s etelästä. Lämpöä oli 15 astetta. Staijia vajaa kolme tuntia aamulla plus saarikierros. Nähtiin mm. kuikka, 16 mustalintua, 10 ruokkia, 15 isokuovia ja pitkästä aikaa 2 ristisorsaa (k,n) paikallisina Pattskärillä. Saaressa oli myös syksyn eka pikkukuovi, 2 suokukkoa, rytikerttunen ja 2 kultarintaa. Aika rauhallista on nyt lintumaailmassa.

KYHMYJOUTSENILLA ON PARI POIKUETTA SAAREN RANNOILLA - TÄSTÄ VIIDEN POIKASEN POIKUEESTA OLI TÄNÄÄN JÄLJELLÄ ENÄÄ KAKSI POIKASTA
KYHMYJOUTSENILLA ON PARI POIKUETTA SAAREN RANNOILLA – TÄSTÄ VIIDEN POIKASEN POIKUEESTA OLI TÄNÄÄN JÄLJELLÄ ENÄÄ KAKSI POIKASTA

Juhannusaattona 22.6.2018 satoi suuren osan päivästä ja kova (14-18 m/s) aluksi lounais-, myöhemmin luoteistuuli pyyhki pitkin saarta. Lämpöä oli vain 12-13 astetta. Pari tuntia staijia majakan suojassa ja itäosan kierros, muuten juhannuksen viettoa. Nähtiin mm. 18 ruokkia, 10 mustalintua ja liro. Illalla oltiin juhannussalon nostossa ja Utön oman bändin, Bredbandetin, vauhdittamissa juhannustansseissa Hembygdsgårdilla, väkeä riitti ja meno oli riehakasta entiseen malliin koleasta kelistä huolimatta.

juhannus_01_2018

juhannus_02_2018

JUHANNUSAIKAA UTÖSSÄ
JUHANNUSAIKAA UTÖSSÄ

Juhannuspäivänä 23.6.2018 keli ja väki rauhoittui – pääosin oli aurinkoista, länsituulta 5 m/s ja lämpöä 14 astetta. Staijattiin aamulla vajaa 3 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin kylää ja itäosaa. Nähtiin merellä/muutolla mm. 51 mustalintua, 19 ruokkia, 10 suokukkoa ja pikkukuovi, saaressa mm. 2 ristisorsaa, liro, rytikerttunen, kultarinta ja 4 pikkukäpylintua.

Sunnuntaina 24.6.2018 oli aurinkoista ja melko lämmintäkin (16 astetta), aamu oli lähes tyven ja myöhemmin luoteistuulta 9-10 m/s. Staijattiin luotsiasemalla 3 tuntia ja kierrettiin lähes koko saari. Merellä liikkui mm. 5 kuikkaa, 115 mustalintua, 24 ruokkia ja harmaasorsa, kahlaajia 5 suokukkoa, valkoviklo ja 2 töyhtöhyyppää matkalla etelään. Heti aamulla löytyi pikkurari eli turkinkyyhky, joka kävi mm. juhannussalon latvassa ja meidän telkkariantennilla huhuilemassa – ei kuitenkaan nähty enää aamun jälkeen. Tervapääskyjä muutti 7 ja kultarinta viihtyi saunallamme. Juhannusvieraita lähti tänään kaksi laivalastillista mantereelle.

VUODEN TOINEN TURKINKYYHKY ILMESTYI TÄNÄÄN SAAREEN
VUODEN TOINEN TURKINKYYHKY ILMESTYI TÄNÄÄN SAAREEN

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...