Juhannushuilausta – linnut sivuroolissa

Juhannusviikonloppu on koko 2000-luvun ajan tullut vietettyä mökillä Halikon Angelniemellä – niin pääosin nytkin. Torstaina 22.6.2006 pilvisenä ja tuulisena päivänä lähdin Turusta aamupäivällä pysähtyen matkalla Paimion puhdistamolla. Paikalla pari päivää sitten ollutta viitasirkkalintua ei tuulessa kuulunut, mutta luhtakana oli innokkaasti äänessä. Yritin kuvata rytikerttusta mutta kyllä se taitavasti pysyy piilossa, koko lintua en millään tällä kertaa muistikortille saanut.
Angelniemellä laitoin paikat kuntoon ja iltapäivän sadekuurojen lomassa tein pienen kävelyn Piekslahdentietä etelään. Pellon eteläpuolella varoitteli sirittäjäpari ja hieman eteenpäin hakkuumetsän reunasta, aivan tien vierestä, ponkaisi yllättäen lentoon kaksi ukko-metsoa! Häipyivät metsän siimekseen mutta mukava huomata, että metsokanta on vielä jäljellä. Illalla tein vielä noin tunnin kierroksen Angelniemen ”yölaulajapaikoilla” mutta näin hiljaista ei koskaan ennen ole ollut. Yölaulajat puuttuivat, vain lehtokurppia lenteli pari yksilöä.

suokukko

Juhannusaattona 23.6.2006 nukutti pitkään mutta lähdin kuitenkin aamuseitsemältä Salon Halikonlahdelle piilokojuun joksikin aikaa – taivaskin sopivasti kirkastui niin, että valoa riitti hyvin kuvaamiseen. Matkalla Halikonlahdelle käveli ukkometso arvokkaasti Angelniemen kirkkotien poikki mutta ehti hävitä metsän uumeniin ennen kuin pääsin kamaroineni autosta ulos. Tämä metso oli n. 2 km pohjoiseen eilisestä paikasta, mahdollisesti siis kolmas viikonlopun yksilö! Halikonlahdella kuvausetäisyydellä ruokaili mm. 5 liroa, 2 suokukkoa, kaunis kesäpukuinen suosirri ja kojun edustalla toitotti pitkät ajat 10 laulujoutsenen parvi. Etelän likaisia luppojoutsenia. Suokukkokoiraiden lähikuvat kertovat karua kieltä kuinka ihotautilääkärillä olisi näiden kasvojen kanssa hommia. Punasotkakoiras sen sijaan poseerasi komeasti juhannuksenpunaisine silmineen kameralleni lähikivellä. Aamukahvin jälkeen palasin hetkeksi Angelniemelle kunnes jatkoin matkaa Nummelle Juhannuksen viettoon, Outin sukulaisten luo. Matkalla pysähdyin hetkeksi Suomusjärven ”kaakkurijärvelle”, jossa kaakkuripari oli nukkumassa yhden poikasensa kera. Valo oli hankala kuvaamista ajatellen, täytyy kokeilla huomenna uudelleen. Aattoiltana kokon palaessa Koverojärvellä lensi toitottava laulujoutsen puolenyön aikaan ylitsemme.

suosirri

Juhannuspäivä 24.6.2006 oli lintujen suhteen välipäivä, palasimme puoliltapäivin Nummelta Angelniemelle. Matkalla pysähdyttiin uudelleen Suomusjärven kaakkurilammelle, jossa oli nyt vain toinen emo ja poikanen. Muutama kuva napattiin jalustalla ja 2x telejatkeella, saa nähdä millaisia niistä tuli. Sunnuntaina 25.6.2006 matkattiin jo varhain takaisin Turkuun pakkaamaan tavaroita huomenna alkavaa Norjan matkaa varten.

kaakkuri

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...