Käynti Turussa, mainio rengaslöytö ja Utön kevätrareja

Maanantaina 24.4.2017 oli kaunis, puolipilvinen ja heikkotuulinen (länsi) päivä. Lämpötila oli 5 astetta. Staijia noin 6 tuntia plus komppausta kunnes Outin kanssa lähdimme iltapäivällä käymään mantereella. Merellä oli reipasta muuttoa, mm. laulujoutsen 3, metsähanhi 22, valkoposkihanhi 28, tavi 54, jouhisorsa 8, alli 406, mustalintu 1550, pilkkasiipi 186, kuikka 41, kaakkuri 9, Gavia 60, silkkiuikku, meriharakka 26, isokuovi 50, valkoviklo, merikihu 35, ruokki 323, kala/lapintiira 115 ja suopöllö. Lisäksi muutolla havaittiin 2 varpushaukkaa, 7 piekanaa, 2 tuulihaukkaa ja 8 kurkea. Merisirrejä oli tänään luodoilla noin 140 yksilöä – niitä riittää edelleen! Saaressa havaittiin mm. lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, naaraspukuinen mustaleppälintu, 4 tiltalttia, isolepinkäinen, koiras sepelrastas (sama kuin eilen?), lapinsirkku ja 4 mustavarista. Laivalta ei tehty kummempia havaintoja. Utöhön saapui tänään muutama lintuharrastaja lisää, mm. Jukka Brunell ja Petri Vainio.

PUNARINTOJA RIITTÄÄ EDELLEEN
PUNARINTOJA RIITTÄÄ EDELLEEN

Tiistai 25.4.2017 kului Turussa asioita hoidellen mutta sain myös mukavan ilmoituksen rengastustoimistolta. Olin 19.4. kuvannut Svartbådanilla merisirrin, jolla oli jalassa värirengas, alumiinirengas ja vihreä lippu ja tänään tuli tieto, että lintu oli rengastettu 1.6.2015 Huippuvuorilla, Longyearbyenin lähellä. Tätä yksilöä ei ole aiemmin kontrolloitu. Havainto tukee muitakin löytöjä, joiden mukaan täällä Pohjois-Itämeren reunalla liikkuvat merisirrit ovat ainakin suureksi osaksi peräisin Huippuvuorilta. Utössä nähtiin tänään 2 jalohaikaraa – laji on minua Utössä taitavasti kiertänyt ja niin kävi nytkin. No, ehkä joskus vielä osuu kiikariin.

merisirri_19042017_jtenovuo

sirrilöytö

Keskiviikkona 26.4.2017 lähdin aamulla ajelemaan Nauvoon, oli aika palata Utöhön. Keli oli räntäsateinen ja lämpöä oli 1 aste. Nauvossa join kaffet ja käväisin kaupassa, m/s Eivorille kertyi aika niukasti väkeä eikä lintuporukkaa ollut lisäkseni ketään. Sade taukosi vasta Jurmon jälkeen, jolloin näkyi mm. 6 ruokkia ja räyskä. Utöhön saavuttiin klo 12.40, tavarat sisään ja kamera kainaloon – suuntana oli heti raripuskan ympäristö, jossa oli nähty Jukka Brunellin aamulla löytämä naaras mustapäätasku. Heti lintu ei suostunut minulle näyttäytymään mutta tunnin hakemisen jälkeen löysin sen hautausmaan takaa lammashaasta ja myöhemmin lintu palasi raripuskallekin. Yöllinen sade oli tuonut paljon lintuja, itse ehdin nähdä mm. 2 sepelrastasta (saaressa oli ainakin 6), mustaleppälinnun ja mustapääkertun. Vainio, Brunell, Kekki ja Lagerroos lähtivät iltapäivällä mantereelle.

TÄMÄN PÄIVÄN RARI - MUSTAPÄÄTASKU - ON LÄHES JOKAVUOTINEN VIERAS UTÖSSÄ
TÄMÄN PÄIVÄN RARI – MUSTAPÄÄTASKU – ON LÄHES JOKAVUOTINEN VIERAS UTÖSSÄ

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...