Kesäkelejä ja alkavaa petomuuttoa

Tiistaina 11.8.2015 pääsin taas lähtemään Utöhön, nyt laivamatka tapahtui m/s Aspöllä. Nauvossa kahvit ja laivaan hyppäsin klo 12.30, Utössä oltiin klo 15. Kaunis ja lämmin ilma sekä heikko etelätuuli tekivät merimatkasta nautinnollisen. Utössä ei kummempaa retkeilyä, tuulihaukka lenteli ja saaressa oli mm. Riku Lumiaro ja Mikko Kivikoski lintuja katsomassa.

TUULIHAUKKOJA, PÄÄOSIN NUORIA, ON PALJON JO MUUTOLLA
TUULIHAUKKOJA, PÄÄOSIN NUORIA, ON PALJON JO MUUTOLLA

Keskiviikkona 12.8.2015 oli mukava kesäpäivä – heikkoa lounais-, myöhemmin luoteistuulta, päivällä muutama sadepisara mutta muuten aurinkoista ja lämmintä +20 astetta. Aamulla runsaan tunnin staiji luotsiasemalla, muuten kevyttä kiertelyä kyläalueella. Vieraat – Juha ja Pekka – saapuivat veneellä alkuiltapäivästä ja loppupäivä kului leppoisasti seurustellessa. Lintuja näkyi tänään mm. 3 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 3 ruskosuohaukkaa, käki, silkkiuikku (täällä vähälukuinen!), 6 suosirriä, 4 liroa, 3 valkovikloa ja kapustarinta. Mikko Kivikoski ja Varesvuon Markus lähtivät tänään mantereelle.

ERIKOISELLA TAVALLA "ALIKEHITTYNYT" OIKEA SIIPI HARMAAHAIKARALLA
ERIKOISELLA TAVALLA ”ALIKEHITTYNYT” OIKEA SIIPI HARMAAHAIKARALLA

Torstaina 13.8.2015 oli aurinkoista mutta navakka (10-12 m/s) pohjoistuuli viilensi vähän ilmaa. Aamu ja aamupäivä kului leppoisasti vieraiden seurassa ja aamustaiji jäikin nyt väliin. Saari kyllä pääosin kierrettiin. Havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 8 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ruskosuohaukka, käki, 3 suokukkoa ja 2 liroa. Pientä petomuuton alkua siis. Outi saapui illalla saareen.

HERNEKERTTU ON PESINYT SAARESSA
HERNEKERTTU ON PESINYT SAARESSA

Perjantaina 14.8.2015 korkeapaine piti päivän aurinkoisena ja lämpimänä (20 astetta). Tuuli oli länsilounaasta 5-8 m/s. Aamulla runsas tunti luotsiasemalla plus koko saaren kierros tuottivat jotakin kirjattavaakin vaikka lintuja oli niukasti (mm. itärannalla vain 1 kahlaaja!). Nähtiin mm. 2 kuikkaa, mustakurkku-uikku, harmaahaikara, 16 merihanhea, 3 ruokkia ja käki. Petolintuja nähtiin 3 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja syksyn eka muuttohaukka – nuori lintu lounaaseen majakan vierestä. Jokunen kuvakin syntyi perestä. Kahlaajia oli niukasti: suokukko, 3 liroa, ad-tundrakurmitsa, pikkukuovi ja 2 isokuovia.

SYKSYN EKA NUORI MUUTTOHAUKKA MUUTTI LOUNAASEEN
SYKSYN EKA NUORI (2kv) MUUTTOHAUKKA MUUTTI LOUNAASEEN

Lauantaina 15.8.2015 jatkui lämmin kesäsää – pilvetöntä, heikkoa pohjoistuulta ja lämpöä runsas 20 astetta. Tunti aamulla luotsiasemalla, kyläkierros ja iltapäivällä veneellä muutama tunti Kårskärillä ja Kårskärs kläpparnalla, jossa nautittiin piknikkiä ja Outi kävi uimassa. Utössä näkyi mm. 3 kuikkaa, mustakurkku-uikku, 3 harmaahaikaraa, kapustarinta, 2 liroa, 6 pensastaskua ja petoja ruskosuohaukka, 13 varpushaukkaa ja 6 tuulihaukkaa. Kläpparnalla nähtiin mm. 3 merikotkaa, isosirri, rantasipi ja 2 isokuovia. Hieno kesäpäivä.

KÅRSKÄR KLÄPPARNA
KÅRSKÄR KLÄPPARNA

Sunnuntaina 16.8.2015 oli edelleen pilvetöntä ja lähes tyventä. Lämpöä oli enimmillään 20 astetta. Aamulla tunti luotsiasemalla (merellä hiljaista) ja muu päivä kului lähinnä isomman veneen pohjan pesussa ja portin maalauspuuhassa ym kotihommissa. Lintuja näkyi tänään mm. merikihu, punakuiri, isokuovi, 16 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja ruskosuohaukka. Käpytikkoja on saaressa ainakin kymmenkunta.

MERIMETSOJA ON JO RUNSAASTI MUUTOLLA
MERIMETSOJA ON JO RUNSAASTI MUUTOLLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...