Kesäkelit jatkuvat – uusia perhosiakin

Torstai 21.7.2011 alkoi vaihteeksi sateisena mutta ennustetut ukkoset ja kova tuuli kylläkin kiersivät Utön. Taivas selkeni jo aamupäivällä ja päivästä tuli helteisen lämmin. Pari kierrosta itäpäässä tuottivat mm. 3 valkovikloa, 10 liroa, metsäviklon, 40 suosirriä, 4 kuovisirriä, punakuirin, 4 taivaanvuohta, 2 suokukkoa ja pikkukuovin. Ruisrääkkä huuteli yhä ja luhtakerttunen kantoi poikasille ruokaa itärannan ruovikkoon. Neljä pikkukäpylintua kierteli kylällä. Varesvuon Markus ja Minna lähtivät mantereelle käymään ja Laihon Ilkka tuli vaimonsa kanssa pariksi päiväksi saareen.

PUNAKUIRI VIIHTYI PARI PÄIVÄÄ ITÄRANNALLA

Perjantai 22.7.2011 oli jälleen helteinen kesäpäivä, tosin melko reipas itätuuli helpotti mukavasti. Aamulla vajaa 2 tuntia staijausta luotsiasemalla, muuten kevyttä kiertelyä saarella. Havaittiin mm. 2 ruokkia, 10 mustalintua (7k3n), kuikka, 9 muuttavaa merimetsoa (syksyn ekat), 2 käkeä, ruisrääkkä ja tuulihaukka. Muuttokahlaajia oli niukasti – sirrit olivat kaikki häipyneet. Nähtiin tänään vain 5 valkovikloa, 25 liroa, mustaviklo, taivaanvuohi, 2 töyhtöhyyppää, 3 pikkukuovia ja suokukko. Laihon Ilkka havaitsi aamulla ääntelevän idänuunilinnun lammashaassa – onkohan sittenkin pesinyt saaressa? Tänään lenteli kyläalueella jälleen ritariperhonen. Iltalaivalla saapuivat mm. Outi ja vieraat, Heidi Tammero miehensä ja ystäviensä kera sekä kuvaajakaverukset Mikko Holvitie ja Seppo ”Susi” Pöllänen. Huviveneitä oli illalla satamassa enemmän kuin kertaakaan tänä kesänä.

KULTARINNAT OVAT VIELÄKIN ÄÄNEKKÄITÄ

Lauantai 23.7.2011 oli pääosin aurinkoinen joskin pilviä ja joku pisara vettäkin saatiin. Ukkoset kiersivät pohjoispuolelta. Aamulla tunnin staijaus, muuten retkeilyä vieraiden lomassa. Muuttokahlaajia nähtiin tänään 5 suosirriä, 2 kuovisirriä, lapinsirri, 4 jänkäsirriäistä, 3 pikkukuovia, 31 liroa, 3 valkovikloa, 6 mustavikloa, 2 metsävikloa, 13 töyhtöhyyppää, 2 suokukkoa ja 3 taivaanvuohta. Lisäksi havaittiin mm. käki ja 2 tuulihaukkaa. Kyläalueella lenteli jälleen ritariperhonen ja koulun pihalla nähtiin iltapäivällä 2-3 sinappiperhosta, itse en vaan ehtinyt ajoissa paikalle. No, ehkä löytyvät vielä huomenna… Luotsiaseman alapuolen mustakurkku-uikun poikanen kuoriutui eilen.

KOTTARAISPARVISSA ON KAIKENIKÄISIÄ YKSILÖITÄ

Sunnuntai 24.7.2011 valkeni puolipilvisenä ja navakkatuulisena – S 12-14 m/s koko päivän. Pari sateenropaustakin saatiin. Muuttokahlaajia havaittiin tänään 24 liroa, rantasipi, 3 valkovikloa, 2 mustavikloa, 24 suosirriä, 2 ad-kuovisirriä, 8 pikkukuovia, 2 suokukkoa ja 2 töyhtöhyyppää. Muuten nähtiin mm. 2 tuulihaukkaa, 2 käkeä, ruokki ja itäniityllä edelleen pari kertaa ruisrääkän huutoa. Illalla kävin taas kuvaamassa itärannalla ja iltapäivällä onnistuimme Outin kanssa näkemään ja kuvaamaan sinappiperhosen koululla, Brita oli nähnyt toisenkin luotsiaseman lähellä. Vieraamme lähtivät mantereelle m/s Aspöllä.

SINAPPIPERHOSIA ILMESTYI SAAREEN!

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...