Kesälämpö jatkuu, vähän sadettakin

Torstaina 30.6.2022 aurinko porotti taas koko päivän, lämpöä oli runsaat 24 astetta. Itäkaakkoinen tuuli jatkui – aamulla 4 m/s, mutta illansuussa jo 10-11 m/s. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Mainittavia olivat harmaahaikara, 18 ruokkia, 2 töyhtöhyyppää, suokukko, 3 liroa ja 3 luhtakerttusta. Huuhkaja päivysti Kobbanilla keskellä päivää tuulensuojaisessa paikassa, muutama kuvakin otettiin itärannalta, vaikka etäisyyttähän oli paljon (700-800m). Satamassa alkaa olla runsaasti vierasveneitä ja jokunen moottorpaattikin on tullut tänne saakka, vaikka kova polttoaineen hinta onkin selvästi vähentänyt moottoriveneitä.

HUUHKAJA PÄIVYSTI KOBBANILLA, ETÄISYYTTÄ LINTUUN 700-800 M KESKIPÄIVÄN LÄMMÖSSÄ..
HUUHKAJA PÄIVYSTI KOBBANILLA, ETÄISYYTTÄ LINTUUN 700-800 M KESKIPÄIVÄN LÄMMÖSSÄ..

Perjantaina 1.7.2022 oli edelleen lämmintä (24 astetta), mutta päivällä saatiin parin tunnin aikana sadettakin – pitkästä aikaa. Tuuli oli kaakosta 5-9 m/s. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja kierrettiin taas saaren itäosat, käynti myös Enskärillä. Nähtiin mm. 4 ruokkia, 10 suokukkoa, 7 valkovikloa, 5 liroa, 2 isokuovia, 3 töyhtöhyyppää ja 2 suosirriä. Luotsiaseman läheltä löytyi aamulla turkinkyyhky, joka myöhemmin lenteli kylällä. Saaressa oli myös 3 luhtakerttusta, 5 pikkukäpylintua ja pienen tauon jälkeen taas valkoselkätikka rummuttamassa lammashaassa. Lintureissulla oleva Annika Vaaranto näki itärannalla 2 pikkutiiraa.

TURKINKYYHKYJÄ ON TÄNÄ VUONNA OLLUT JO VIIDESTI
TURKINKYYHKYJÄ ON TÄNÄ VUONNA OLLUT JO VIIDESTI

Mainittakoon vielä, että kesäkuun aikana Utössä paistoi aurinko 368 tuntia, saaren pitkän mittaushistorian ennätys. Sinällään ei iso yllätys, sillä Ilmatieteen laitoksen 30-vuotistilaston mukaan Utön on muutenkin Suomen aurinkoisin paikka aurinkotuntien määrällä mitattuna. Meidän aurinkopaneelit kiittävät ja paneelien aikainen eka sähkölasku (3 kk) olikin pienentynyt reippaasti yli 80% verrattuna vastaavaan aikaan vuosi sitten!

KYHMYJOUTSENPOIKUEITA ON KOLME
KYHMYJOUTSENPOIKUEITA ON KOLME

Lauantaina 2.7.2022 lämmin sää jatkui (23 astetta), mutta päivän aikana muutama sadekuurokin saatiin. Tuuli oli etelästä 5-10 m/s. Tänään oli ohjelmassa enemmänkin kodinkunnostusta, sillä talon pihaveranta sai uuden punamultamaalin. Aamulla staijia puoli tuntia luotsiasemalla ja pikainen itäosan kierros tuottivat mm. 5 suokukkoa, 6 valkovikloa, 9 liroa, töyhtöhyypän, suosirrin, 2 luhtakerttusta ja jälleen 2kv lapintiiran luotsiaseman luodoilla. Perinteinen lauantaisauna oli tarpeen maalausurakan jälkeen.

NUORI LUHTAKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA
NUORI LUHTAKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

Sunnuntaina 3.7.2022 oli jälleen auringonpaistetta koko päivä, lämpöä 22 astetta ja länsilounainen tuuli puhalsi 5-8 m/s. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Lintuja nyt aika niukasti. Nähtiin mm. 9 ruokkia, 2 valkovikloa, 12 liroa, 7 suokukkoa, 3 töyhtöhyyppää, pikkukuovi, 3 suosirriä ja luhtakerttunen. Maalausprojekti jatkui, tänään olivat vuorossa valkoisella maalilla otsalaudat sekä ikkunoiden ja oven karmit.

OUTI VIIMEISTELEE IKKUNANKARMEJA
OUTI VIIMEISTELEE IKKUNANKARMEJA
ETELÄÄN MATKAAVIA TÖYHTÖHYYPPIÄ ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN
ETELÄÄN MATKAAVIA TÖYHTÖHYYPPIÄ ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...