Kesälämpö jatkuu, vähän sateitakin

Torstaina 8.7.2021 oli yöllisen sateen jälkeen lämmintä (24 astetta) ja aurinkoista, länsituuli oli heikkoa 4-5 m/s. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja itäosaa tuli kierrettyä. Mainittavia olivat mm. 2 kaakkuria, 29 mustalintua, 8 ruokkia, harmaasorsa, 2 suosirriä, 12 liroa, 2 valkovikloa ja 3 suokukkoa. Huuhkaja näkyi Kobbanilla ja pikkulinnuista mainittavimmat olivat luhtakerttunen ja edelleen kirjokerttupari itäniityn luoteisnurkassa. Petro näki Enskärillä vuoden ekan etelänpäiväkiitäjän. Vatanen, Vilen ja Suominen lähtivät iltapäivällä mantereelle ja Outi saapui illansuussa kotikulmille.

KULTARINTA VIE POIKASILLEEN RUOKAA
KULTARINTA VIE POIKASILLEEN RUOKAA

Perjantaina 9.7.2021 oli aamulla tyyntä, myöhemmin itätuulta 3-6 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja illalla saatiin etelästä sadekuuroja. Lämpötila oli 23 astetta. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja kierrettiin saaren itäosat. Merellä nähtiin mm. kuikka, 10 merihanhea, 63 mustalintua, 21 ruokkia ja tyyneltä mereltä laskettiin 149 kyhmyjoutsenta ja n. 8000 sulkivaa haahkaa. Muuttokahlaajia nähtiin tänään isokuovi, 2 pikkukuovia, 5 liroa, 2 valkovikloa, 4 suokukkoa ja itärannalla lähes jp kuovisirri, syksyn eka täällä. Muita olivat mm. syksyn eka käki, 2 kultarintaa, satakieli ja koiras kirjokerttu itäniityn nurkalla. Pynnösen Petro perheineen lähti aamulla mantereelle.

SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA
SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA

Lauantaina 10.7.2021 oli yöllisen sateen jälkeen lämmintä (25 astetta) ja kosteaa. Aamun reipas itätuuli heikkeni iltaa kohti ja kääntyi etelään. Aamulla tunnin staiji ei tuottanut juuri mitään, eikä itäosan kierroskaan ollut kovinkaan palkitseva lintujen suhteen. Kirjattiin mm. 20 merihanhea, 2 ruokkia, 28 liroa, 3 valkovikloa, 2 isokuovia ja 24 pikkukuovia. Pikkulintuja nähtiin mm. satakieli, 2 kultarintaa, luhtakerttunen ja edelleen koiras kirjokerttu. Naaraskin on varmaan edelleen paikalla, mutta lyhyellä läpikululla molempia ei aina näe. Majakan ympärillä on jo kesäkuun lopulta asti pyörinyt 2 tervapääskyä – mahdollinen pesintä jossain majakan rakenteissa on vielä epäselvää.

NAARAS KIRJOKERTTU
NAARAS KIRJOKERTTU
KIRJOKERTTUJEN PESIMÄMAASTOA
KIRJOKERTTUJEN PESIMÄMAASTOA

Sunnuntaina 11.7.2021 oli yöllisten ukkoskuurojen jälkeen taas aurinkoinen kesäpäivä. Lämpöä oli 23 astetta ja etelälounaista tuulta 8-11 m/s, viilensi mukavasti. Staijailin aamulla tunnin verran ja kierrettiin saaren itäosat. Näkyi mm. 6 ruokkia, 34 liroa, 6 valkovikloa, metsäviklo, 9 suokukkoa, 2 isokuovia, töyhtöhyyppä, 2 suosirriä ja kuovisirri. Suosirrien vähyys ihmetyttää, viime vuonna tähän aikaan oli jo toistasataa paikallista suosirriä. Pikkulinnuista ainoat mainittavimmat olivat 2 kirjokerttua reviirillään. Illalla odottaakin EM-futiksen finaali.

MUUTTAVA METSÄVIKLO KÄVÄISI
MUUTTAVA METSÄVIKLO KÄVÄISI

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...