Kevään hieno päätös!

Lauantai 30.5.2009 oli taas hieno lintupäivä! Päivä oli pilvetön, heikkotuulinen ja tosi lämmin (+18 astetta). Voimakas lämpöväreily vähän haittasi (mm. kuvaamista) mutta muuten näkyvyys oli hyvä. Staijausta ja komppausta, saareen palasivat päivällä Mörsskäristä Kimmo, Totti ja Markus ja iltapäivällä saapui mantereelta Saarnion Jarmo tyttöystävänsä kanssa. Merellä nähtiin muuttavana mm. 65 Gaviaa, 320 tundrakurmitsaa (ja 1 paikallinen), yhteensä 900 isoa kahlaajaa (6 parvea), 7 punakuiria, 2 töyhtöhyyppää, kalasääski, nuoli- ja ampuhaukka, 2 varpushaukkaa ja 2 pikkulokkia. Merikotkia oli tänään 25, lisäksi mm. sarvipöllö ja käki sekä 3 merihanhen poikuetta ja ristisorsapoikue edelleen itärannalla. Päivän sykähdyttäjä oli mustaotsalepinkäinen, Utön vasta 3. kautta aikojen. Linnun näki ensin Rasmus Mäki lennossa klo 9.45 Patteriniemen portilla mutta lepinkäinen katosi saman tien ja löytyi runsas tunti myöhemmin hautausmaan takaa pihlajista ja kiviltä. Oleskeli paikalla koko loppupäivän ja lauloikin muutaman kerran. Jurmosta tulivat Järvinen, Vieno ja Wallin – kolm raumlaist – mustaotsan bongaamaan.

mutale

Pikkulintuja oli tullut yöllä vielä lisää – nyt mm. sinirinta, n. 20 lehtokerttua, 4 kirjokerttua, 7 mustapääkerttua, 3 ruokokerttusta, 7 rytikerttusta, 2 luhtakerttusta, 15 kultarintaa, n. 40 harmaasieppoa, 12 pikkulepinkäistä, urpiainen, Loxia ja 20 punavarpusta. Aamulla oli kylällä nokkavarpunen ja kylän reunoilla lauloi koko päivän 2 pikkusieppoa. Kirjosieppoja ja leppälintuja nähtiin kumpiakin enää vain yksi. Iltahuuto pidettiin hotellin rivitalossa Mäen perheen luona (Laaksosen) Pasin päivän kakkua maistellen. Lajeja kertyi tänään vielä 88.

otsa

Sunnuntaina 31.5.2009 oli aika palata mantereelle töihin parin viikon hienon saariperiodin jälkeen. Sää oli upea – aurinkoa, tyventä ja lämpöä +18 astetta. Saareen jäivät vielä Kimmo Kuusisto, Totti Toiskallio, Markus Tuomi, Rasmus Mäki ja Saarnion Jarmo tyttöystävänsä kanssa. Kevään aukoton miehitys siis jatkuu! Aamun staijaus tuotti mm. 60 Gaviaa, räyskän, nuolihaukan ja tuulihaukan. Ennen laivan lähtöä nähtiin vielä mm. harmaasorsa-pari, lapasotka-koiras, luhtakerttunen, 2 viitakerttusta (toinen Ormskärissä), 2 pikkusieppoa (toinen laulava), 2 kirjokerttua, sinirinta, satakieli, 2 käkeä, 4 kultarintaa ja jaloistani ponkaisi lentoon ruisrääkkä hautausmaan nurkalla. Ei löytynyt heinikosta uudestaan. Nokkavarpunen lenteli taas kylällä ja itäniityn kulmalla, ehkä parikin yksilöä ja Kimmo, Totti ja Markus löysivät vielä Ormilta laulavan idänuunilinnunkin! Utön saaren vuodarimäärä näin toukokuun päättyessä on 191 eli 5 vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

raystas

Paluumatkalla laivalta havaittiin peilityvenellä merellä mm. 6 ruokkia ja nuolihaukka Jurmossa. Turussa, 28 asteen kesähelteessä, olin klo 18. Olisin jatkanut saaressa pidempäänkin…

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...