Kevääntulo edelleen jäissä

Torstaina 9.3.2023 oli eilisen lumimyräkän jälkeen kaunis päivä. Aurinkoista, illalla lännestä pilvistyvää,  ja heikkoa tuulta – aamulla pohjoisesta, illalla etelästä. Pakkasta oli aamulla runsaat 6 astetta eli taisi olla koko talven kylmin päivä Utössä. Illallakin oli vielä 2 pakkasastetta. Staijia runsas tunti luotsiasemalla, mutta voimakas väreily merellä haittasi. Kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli varsin niukasti, merellä näkyi mm. 2 koiras haahkaa, 2 allia, 21 riskilää ja 2 tukkakoskeloa. Pikku-uikku on sittenkin edelleen paikalla oltuaan kolme päivää kateissa, tänään viihtyi enimmäkseen Anderssonin venevajan tuntumassa.

PARIKYMMENTÄ TUKKASOTKAA UISKENTELEE KYLÄN RANNOILLA
PARIKYMMENTÄ TUKKASOTKAA UISKENTELEE KYLÄN RANNOILLA

Saaressa nähtiin mm. 7 kiurua, käpytikka ja 2 peukaloista. Päivän aikana oli mukavaa merikotkamuuttoa, laskettiin yhteensä 18 Gotlannin suunnasta saapunutta yksilöä, kaikki esiaikuisia. Em. lisäksi lähiluodoilla päivysti n. 15 merikotkaa. Illalla saareen saapui luonto- ja lintuporukkaa, Ismo Hyvärinen sekä Eppu Blomqvist, Reijo Rinne, Paula Lähteenaho, Peter Loman ja Soile Hyvärinen.

UTÖSSÄ ON TALVISEN KAUNISTA
UTÖSSÄ ON TALVISEN KAUNISTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 10.3.2023 oli yöllä ja aamulla taas varsinainen lumimyräkkä – paljon uutta lunta navakan tuulen kera (lounaistuulta 8-12 m/s). Sade loppui klo 8 aikoihin, myöhemmin oli puolipilvistä, lämpöä -1 ja +1 välillä, näkyvyys hyvä. Staijia pari tuntia ja saaressa kiertelyä, joka runsaan lumen takia jäi vähän vähemmälle. Merellä nähtiin mm. 13 allia, 41 haahkaa, 5 tukkakoskeloa, 9 riskilää, 12 ruokkia ja jälleen Norra Grimsörarnalla n. 500 merisirrin parvi. Pikku-uikku oli edelleen paikalla, nyt hotellin rannassa. Saaresta löytyi myös mm. käpytikka, 7 kiurua, luotokirvinen itärannalla, peukaloinen, 3 punarintaa, 2 räkättirastasta ja 3 pikkuvarpusta. Outi lähti aamulaivalla lastenlapsia hoitelemaan mantereelle, Tammerot saapuivat illalla.

PIKKU-UIKKU PAKENI TUULTA JA LUMISADETTA RANTAVAJOJEN ALLE
PIKKU-UIKKU PAKENI TUULTA JA LUMISADETTA RANTAVAJOJEN ALLE

Lauantaina 11.3.2023 talvi tiukensi taas otettaan – täyspilvistä, heikkoa lumisadetta lähes koko päivä, pakkasta oli 2-3 astetta ja aluksi itä-, myöhemmin pohjoistuulta 8-10 m/s. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja saarikomppausta. Nähtiin mm. laulujoutsen, 24 haahkaa, 13 allia, 2 tukkakoskeloa, 9 riskilää, 7 ruokkia, 32 merikotkaa ja kylän rannassa edelleen pikku-uikku. Saaressa oli myös käpytikka, 6 kiurua, 2 peukaloista, punarinta, räkättirastas ja 2 pikkuvarpusta. Kevätmuuttajia edelleen odotellaan, taitaa vaan talvi jatkaa vieläkin sinnittelyään.

PEUKALOISIA ON MUUTAMA SELVINNYT TALVESTA
PEUKALOISIA ON MUUTAMA SELVINNYT TALVESTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 12.3.2023 oli puolipilvistä, pohjoistuulta 5-7 m/s ja lämpötila vaihteli asteen verran nollan molemmin puolin. Iltapäivällä saatiin taas muutama lumikuuro. Staijia luotsiasemalla vajaa 3 tuntia, lisäksi kierrettiin kyläaluetta ja saaren itäosaa. Nähtiin mm. 37 haahkaa, 4 allia, 4 tukkakoskeloa, 19 riskilää ja jälleen Norra Grimsörarnalla sama n. 500 merisirrin parvi – kolmeen otteeseen lennossa. Kylän satamassa oleskeli edelleen pikku-uikku. Saaressa havaittiin mm. kevään eka suopöllö – ensin Kesnäsissä ja myöhemmin itäniityllä, lisäksi 2 kiurua, peukaloinen, 2 punarintaa, 3 pikkuvarpusta ja itärannalla jälleen luotokirvinen. Iltapäivällä lähti mantereelle paljon väkeä, myös kaikki vierailevat lintuporukat.

TÄNÄÄN NÄKYI KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ
TÄNÄÄN NÄKYI KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...