Lauantaina 3.3.2018 lähdin kylmän pakkasjakson loppupuolella ajelemaan kohti Helsingin lentoasemaa, matkalla neljän tunnin pysähdys Nummella Outin kotitalolla. Outi oli jo paikalla ja lisää sukua saapui paikalle päivälliselle. Itse ajelin vielä illalla lentoasemalle ja yövyin tutussa Glo-hotellissa – aamulla on edessä lintureissu Englantiin. Illalla tuttuun tapaan kuohuviini ja croissant lentoasemalla ennen unta, Outi vaan ei ollut tällä kertaa mukana…
Sunnuntaiaamuna 4.3.2018 retkiporukkamme kokoontui lähtöaulassa ja lentomme Finnairin isolla Airbus-koneella Lontooseen lähti ajallaan klo 08. Matkassa meitä oli itseni lisäksi Kari Korhonen, Mikko Kataja, Jyrki Erikäinen, Pentti Huttunen ja Henry Tennberg. Lontooseen saavuttiin etuajassa, paikallista aikaa 08.50, ja kun tavarat ja vuokra-autokin saatiin juohevasti, niin päästiin pian tien päälle kohti Norfolkin rannikkoa – retkikohteemme viikon ajaksi. Sää oli pilvinen ja kostea, lämpöä 7 astetta ja viime viikon lumimyräkästä oli enää rippeitä jäljellä. Matkalla nähtiin jo aika runsaasti kevätlintuja, mm satoja sepelkyyhkyjä, 50 töyhtöhyyppää, 30 hiirihaukkaa, 25 isohaarahaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 2 harmaahaikaraa, 5 kulorastasta, englanninvästäräkki ja runsaasti musta- ja nokivariksia.
Matkalla yritettiin löytää Wolfertonin triangelista kultafasaania, mutta tuloksetta. Pyörittiin alueella kahteen otteeseen yhteensä yli 2 tuntia, mutta kultafasaanit pysyttelivät kätkössä, tavallisia fasaaneja kyllä nähtiin. Löydettiin myös mm. 2 punapyytä, peltopyy, 10 pyrstötiaista, 2 puukiipijää ja lehtokurppa. Illaksi jatkettiin Hunstantonin pikkukaupunkiin meren äärelle, jossa yövyttiin Shellbrooke Guest Housessa. Ennen hotellin maistuvaa illallista retkeiltiin vähän kaupungin rannassa ja reunoilla ja nähtiin mm. ad–mustanmerenlokki, tundrakurmitsa, 30 punakuiria, harmaasirkku, luotokirvinen ja noin 30 myrskylintua pesimäkalliollaan aivan kaupungin reunalla. Pitkän päivän jälkeen uni maittoi.
Maanantaina 5.3.2018 herättiin aikaisin ja lähdettiin klo 05.45 yrittämään uudelleen kultafasaania, mutta lähes 3 tunnin päivystys ei tuottanut tulosta. Vaikea laji nähdä! Aamiaiselle tultiin klo 09 ja ”Full English breakfastin” jälkeen lähdettiin ensin kaupungin rantaan, joka kuitenkin oli aika tyhjä nousuveden takia. Niinpä ajeltiin rannikkoa vähän koilliseen, Holme Dunesin suojelualueelle, jossa tarkkailtiin muuttoa ja muutenkin lintuja lähes kolme tuntia. Hieno paikka, jossa nähtiin mm. amerikanjääkuikka, 2 kaakkuria, 2 pikku-uikkua, 350 sepelhanhea, 4 mustanmerenlokkia, 4 haahkaa, 7 allia (allit ja haahkat ovat täällä harvalukuisia talvivieraita), 100 meriharakkaa, 3 tundrakurmitsaa, 30 pulmussirriä ja 5 ruskosuohaukkaa. Matkaa jatkettiin Snettishamiin, jossa altailla viivyttiin aika pitkään kunnes siirryttiin Wolfertonin triangelin pelloille, jossa vietettiin loppuiltapäivä. Majapaikkaan tultiin klo 17.30, pidettiin iltahuuto ja syötiin mainio illallinen.
Päivän muita havaintoja olivat mm. 15 myrskylintua, 4 tundrahanhea, 100 lyhytnokkahanhea, 600 merihanhea (joista 1 flavistinen), 19 kanadanhanhea, 3 valkoposkihanhea, 6 afrikanhanhea, tiibetinhanhi (ilmeinen rari täällä) ja valkoinen, lumihanhimainen hanhi, jossa kuitenkin jotain risteymäpiirteitä. Lisäksi nähtiin mm. 50 ristisorsaa, sinisuohaukka, 3 hiirihaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 4 peltopyytä, 25 punapyytä, kangaskiuru, englanninvästäräkki, 2 mustaleppälintua, tulipäähippiäinen, viitatiainen, 20 rosaceus-pyrstötiaista ja pähkinänakkeli. Kahlaajista, joita nähtiin tänään lähes 40.000, määritettyjä olivat aiemmin mainittujen lisäksi mm. 200 isosirriä, 100 kapustarintaa, 2 lehtokurppaa, 2 mustapyrstökuiria , 500 punakuiria ja 500 isokuovia. Iltapäivällä löydettiin yhteensä 3 saalistelevaa tornipöllöä, joista saatiin joitain kuviakin – omat kuvani jäivät tosin huolimattomuuteni takia aika vaatimattomiksi. Mutta: ihan hieno lintupäivä, jota suosi 12 asteen lämpö, puolipilvinen taivas ja heikko tuuli.
Tiistaina 6.3.2018 oli aamupäivän pilvistä, iltapäivällä ajoittain auringonpaistettakin. Tuuli oli heikkoa, jopa lähes tyyntä, ja lämpöä oli 10 astetta. Aloitettiin aamu klo 05.45 jälleen kultafasaanijahdilla, mutta edelleen tuloksetta. Kello 9 palattiin aamiaiselle ja sen jälkeen suunnattiin Snettishamin rannalle kahlaajia katsomaan, sitä ennen tehtiin metsäkierros (jossa oli todella hiljaista). Iltapäivä vietettiin Hunstantonin rannalla kulkien ja kuvaten. Illallinen nautittiin taas majapaikassamme, nyt herkullinen Fish’n Chips pääruokana viinin kera.
Tänään nähtiin mm. 2 amerikanjääkuikkaa, kaakkuri, noin 200 myrskylintua (pesimäjyrkänteellä oli liki 100 paria), silkkihaikara, 30 lyhytnokkahanhea, 350 sepelhanhea, 200 ristisorsaa, 9 haahkaa, 3 allia, 2 mustalintua ja 8 mustanmerenlokkia. Kahlaajia oli valtavia määriä – osa toki liian kaukana määritykseen, varsinkin laskuvedellä. Nähtiin ainakin 7000 meriharakkaa, 500 tundrakurmitsaa, 2000 isosirriä, 300 suosirriä, 30 pulmussirriä, 4000 punakuiria, 500 isokuovia, 150 punajalkavikloa ja määrittämättömiä kahlaajia noin 40.000 – kyllä katsomista riitti! Päivän muita havaintoja olivat mm. hiirihaukka, 5 tuulihaukkaa, 5 peltopyytä, 3 kangaskiurua, 4 mustapäätaskua, 12 pyrstötiaista ja viitatiainen.
Keskiviikkona 7.3.2018 aamulla klo 06-09 oli viimeinen yritys kultafasaanin näkemiseksi – eikä vieläkään! Hylsy tuli. Tiesimme, että on vaikea nähdä ja tuuria olisi tarvittu, mutta sitä ei nyt vaan ollut. Tehtiin kuitenkin neljänä päivänä ainakin 12 tuntia ”töitä” asian eteen… Monet ovat kuulemma käyneet paikalla yli 10 kertaa onnistumatta, vaikka ei se nyt mikään lohdutus ole. Nyt keskitytään taas muihin juttuihin. Aamiaisen jälkeen pakattiin kassit ja lähdettiin kohti Cromerin kaupunkia Norfolkin koillisrannalla. Sää oli pilvinen, mutta iltapäivällä paistoi myös aurinko ja oli lämpöä yli 10 astetta. Tuuli oli edelleen erittäin heikkoa. Ensimmäinen pysähdys tehtiin Holme Dunes’in alueen itäosassa, jossa emme olleet vielä lainkaan käyneet. Paras havainto paikalta oli 13 vuorihempon parvi, joista yhdellä oli värirenkaat oikeassa jalassa ja alumiinirengas vasemmassa. Yritän selvittää mistä lintu on peräisin.
Pääosa päivästä vietettiin Titchwellin hienolla suojelualueella, jossa oli paljon muitakin lintuharrastajia. Juotiin paikalla päiväkahvit ja tutustuttiin opastuskeskuksen hienoon myymälään, jonne taisi joku puntakin jäädä. Illansuussa ajettiin Cromeriin, jossa majoituttiin viehättävään White Horse majataloon lähelle meren rantaa. Ennen illallista staijailtiin rannassa runsas puoli tuntia, eikä ihan turhaan.
Päivän parhaita olivat mm. 2 kaakkuria, silkkihaikara, 800 sepelhanhea, 2 afrikanhanhea, 80 ristisorsaa, 5 lapasotkaa, 4 haahkaa, 8 allia, 3 mustalintua, mustanmerenlokki, 10 ruokkia ja etelänkiisla. Petoja havaittiin 4 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 4 hiirihaukkaa, 2 isohaarahaukkaa ja 7 tuulihaukkaa, lisäksi nähtiin 12 peltopyytä ja 4 punapyytä. Kahlaajia nähtiin mm. 30 avosettiä, 600 meriharakkaa, 300 tundrakurmitsaa, 500 isosirriä, 200 suosirriä, 5 mustapyrstökuiria, 400 punakuiria, 50 isokuovia ja määrittämättömien kahlaajien kokonaissumma oli noin 10.000. Aamulla nähtiin lisäksi tornipöllö ja iltapäivällä vielä 3 pyrstötiaista ja 2 viiksitimalia.
Torstaina 8.3.2018 oli aamulla ja iltapäivällä sateista (hetken jopa räntää!) ja koko päivän kovaa tuulta. Lämpöäkin oli vain 5 astetta. Aamulla nukuttiin vähän pidempään ja lähdettiin sateen takia liikkeelle vasta aamiaisen jälkeen. Pääkohteina oli tänään Wells next-to-Sea and Clay next-to-Sea alueet ja jälkimmäisessä sijaitsevassa hienossa infocenterissä vietettiin pahin sadevaihe kymmenien muiden lintuharrastajien tavoin. Iltapäivällä käytiin vielä kierros Sheringhamin metsässä ja Felbrigg Hallin alueella, mutta kovan tuulen takia tulokset niistä olivat vaatimattomia. Päivän lajeista mainittavia olivat mm. kaakkuri, 8 ruokkia, 9 pikku-uikkua, 7 suulaa, myrskylintu, harmaahaikara (yllättävän vähälukuinen), 20 lyhytnokkahanhea, 900 sepelhanhea, 4 afrikanhanhea, 2 valkoista hanhea (laji?) ja petolintuja 5 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 3 hiirihaukkaa, 3 isohaarahaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja retken eka muuttohaukka. Kahlaajista mainittavia olivat 30 avosettiä, 400 meriharakkaa, 5 tundrakurmitsaa, 20 isosirriä, 20 suokukkoa ja 50 mustapyrstökuiria. Nokivariksia nähtiin noin 20 ja metsistä mainittavia olivat 25 pyrstötiaista ja pähkinänakkeli sekä pari puukiipijää. Illalla syötiin loistava Fish’n Chips-ateria hotellilla hyvän viinin kera.
Perjantaina 9.3.2018 oli taas aika vaihtaa yöpaikkaa, nyt retken viimeiseen kohteeseen. Aamulla kuitenkin staijattiin klo 06.30 alkaen 1,5 tuntia Overstrandin kylän rannassa, hotellilta kävelyetäisyydellä. Aamiaisen jälkeen jatkettiin matkaa, ensin Hicklingin isolle järvi- ja ruovikkoalueelle, sieltä Stubb Millille ja edelleen Horseyn rantaan staijaamaan merelle. Sieltä jatkettiin Wintertonin pikkukaupungin rantaan, jossa juotiin kahvit ja staijattiin jälleen merelle tunnin verran. Illaksi ajettiin Great Yarmouthin kaupunkiin ja majoituttiin vähän nuhjuiseen hotelli Kensingtoniin meren rannalle. Meristaijit tuottivat tänäänkin mukavia havaintoja – mm. 30 kaakkuria, noin 80 suulaa, 4 myrskylintua, 2 karimetsoa, 130 sepelhanhea, allin, 100 mustalintua, mustanmerenlokin, 2 ruokkia ja 4 etelänkiislaa. Overstrandissa muutti aamulla rannan vierestä 2kv isolokki, mutta päivän ehdottomasti erikoisin oli Horsey Gap’issa merellä muuttanut koiras mandariinisorsa! Jäi uimaan pitkäksi aikaa aallokkoon muutama sata metriä rannasta, kunnes katosi jonnekin.
Päivän muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 2 silkkihaikaraa, 9 afrikanhanhea, 20 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 30 hiirihaukkaa, 8 tuulihaukkaa, 6 punapyytä, 3 kurkea (vähälukuinen Englannissa), 150 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa ja 40 pulmussirriä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 3 englanninvästäräkkiä, 4 pyrstötiaista, 4 viiksitimalia, pähkinänakkeli ja pulmunen. Illalla syötiin hotellilla erinomainen lammasillallinen punaviinin kera. Mukava lintupäivä taas!
Lauantai 10.3.2018 retkeiltiin Great Yarmouthin alueella – ensin käynti sillan luona ja sen lähipelloilla, sen jälkeen tunnin verran Burgh Castle’lla ja pidempään Lowestoftin rannassa – koko Englannin itäisimmässä pisteessä. Iltapäivällä palattiin vielä Yarmouthin sillan ympäristöön & pelloille ennen hotellille menoa. Sää oli puolipilvinen, aamulla ja iltapäivällä ripotteli hiukan sadettakin. Tuuli oli etelästä ja merellä oli aika utuista. Mainittavia havaintoja olivat mm. 25 kaakkuria, 2 suulaa, 3 karimetsoa, 2 harmaahaikaraa, retken eka jalohaikara, 2 silkkihaikaraa, 2 afrikanhanhea, 50 ristisorsaa ja 8 mustanmerenlokkia. Petolintuja havaittiin 5 ruskosuohaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja tosi aikainen nuolihaukka. Kahlaajia oli jälleen runsaasti, mm. 190 avosettiä, 25 kapustarintaa, 50 tundrakurmitsaa, 1500 töyhtöhyyppää, 30 isosirriä, 2500 suosirriä, 230 mustapyrstökuiria, 50 punakuiria, 43 karikukkoa ja itäisimmässä kärjessä yhteensä 11 merisirriä. Muista lajeista mainittakoon 3 englanninvästäräkkiä, 5 pyrstötiaista, 50 nokivarista ja tornipöllö, joka saalisteli illansuussa sillan lähipelloilla. Illallinen oli taas herkullinen ja runsas, itse nautin uudelleen Fish’n Chipsin.
Sunnuntaina 11.3.2018 oli aika lähteä takaisin kohti kevättalvista Suomea. Utuisena aamuna vähän komppailua hotellin ympäristössä ja heti aamiaisen jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Lontoota. Matkalla pysähdyttiin vajaaksi pariksi tunniksi Pensthorpen monipuoliselle puistoalueelle, jossa juotiin myös päiväkahvit kun oli ensin katsastettu lintutarjonta. Heathrown kentälle saavuttiin turvallisesti Mikon sompailemana klo 15 aikoihin. Matkalla saatiin ajoittain sadetta, mutta ulkoilu saatiin tehdä kuivassa kelissä. Päivän mainittavia havaintoja olivat mm. 2 silkkihaikaraa, 25 valkoposkihanhea, 2 afrikanhanhea (joilla jo 4 pientä poikasta), 2 punapyytä, 2 avosettiä ja 5 mustanmerenlokkia. Petolintuja nähtiin 3 ruskosuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, 12 hiirihaukkaa, 6 isohaarahaukkaa ja 3 tuulihaukkaa. Pikkulinnuista mainittakoon 4 englanninvästäräkkiä, 2 viitatiaista, 4 pyrstötiaista, pähkinänakkeli ja retken eka nokkavarpunen. Lento Suomeen lähti vajaan tunnin myöhässä klo 19 aikoihin ja Hesaan saavuttiin klo 23.20 paikallista aikaa. Liukkaassa ja utuisessa nollakelissä ajelin Turkuun, johon saavuin klo 02.30.
Epilogi.
Englanti on kuuluisa lintumaa, jossa en ole aiemmin ollut linturetkellä – muuten kyllä vieraillut muutamia kertoja. Lintuharrastus Englannissa on hyvin yleistä ja mekin törmäsimme ”joka paikassa” britteihin, joilla kiikarit roikkuivat kaulassa, monilla kaukoputketkin. Hyvin usein meiltä tultiin kyselemään linnuista ja havainnoista, välillä melkein ”vaivaksi asti” erityisesti staijipaikoilla. Lintuja on paljon, koska täällä Norfolkin rannikolla talvehtii valtavia määriä kahlaajia, hanhia, lokkeja ja vesilintuja. Maaliskuun alku ei ole otollisinta rariaikaa ja emme nähneetkään mitään isompia harvinaisuuksia, mutta toki monia suomalaisittain mielenkiintoisia lajeja (mm. amerikanjääkuikka, myrskylintu, isohaarahaukka, tornipöllö, afrikanhanhi, tiibetinhanhi, mustanmerenlokit, englanninvästäräkit jne). Retkemme koko lajimäärä oli 132 – ihan hyvä, varsinkin kun täälläkin kevät on selvästi myöhässä ja paikoin oli jopa lunta.
Liikkuminen maaseudulla on melko hidasta kapeiden teiden takia, tiet myös kiemurtelevat ahtaissa, mutta idyllisissä pikkukylissä ja kaupungeissa. Ruokaa oli tarjolla yllin kyllin ja nyt pitää mielellään taukoa mm. ”Full English breakfastista”. Hotellit ovat niin ikään aika ahtaita kapeine käytävineen ja portaikkoineen, mutta erittäin ystävällinen palvelu voitti kaikki pienet epämukavuudet.
Karille ja Mikolle isot kiitokset hyvän retken järjestelyistä ja opastuksesta, molemmat olivatkin olleet täällä jo aiemmin. Mikko ajoi taitavasti koko retken ajan – ainakin itselleni Lontoon ympäristön liikenne olisi ollut jo turhan iso haaste. Pentille, Henrylle ja Jyrkille kiitos leppoisasta matkaseurasta. Norfolkin retkemme osui Etelä-Suomen talven ankarimpaan vaiheeseen eli ajankohta oli oikein sopiva!
Kuvaamista ajatellen linnut ovat alavilla rannoilla usein liian kaukana, mutta ihan tyytyväinen olen silti retken lintukuvasaaliiseni. Retken lintukuvia näet täältä.