Kevätmuuton odotusta – ja nojatuolipinnoja…

Maanantaina 13.2.2023 oli pääosin pilvistä, länsiluoteista föhn-tuulta 8-12 m/s ja lämpöä oli likimain 5 astetta. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 27 allia, tukkakoskelo, 2 riskilää, 7 ruokkia (kaikki tp) ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja pikku-uikku. Gropskärin länsipuolen luodoilla oli n. 30 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. sepelkyyhky, käpytikka, 8 räkättirastasta, punarinta ja 2 peukaloista. Merisirrit näyttävät nyt poistuneen itärannalta, jossa niitä on ollut likimain päivittäin ainakin 1,5 kk ajan. Ehkäpä tällaisena leutona talvena merisirrejä on jo lähtenyt paluumuutolle Jäämerelle?

KOIRAS UIVELO ON JO PITKÄÄN VIIPYILLYT KYLÄN LAHDELLA, FLADANILLA
KOIRAS UIVELO ON JO PITKÄÄN VIIPYILLYT KYLÄN LAHDELLA, FLADANILLA

Tiistaina 14.2.2023 oli keväinen päivä. Aurinkoa pilvettömältä taivaalta, lämpöä 4 astetta ja heikkoa (2-4 m/s) luoteistuulta. Yö oli kuitenkin kylmä ja muutto jäi hyvin heikoksi odotuksista huolimatta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 18 allia, 11 riskilää (joista 1 jp) ja Fladanilla edelleen pikku-uikku, koiras uivelo ja n-pukuinen lapasotka. Muita havaintoja olivat 10 räkättirastasta, käpytikka, 3 peukaloista ja luotokirvinen, viimemainittu nyt itärannalla. Merisirrejä ei löytynyt nyt mistään, mutta itärannan ruovikosta kuului luhtakanan ääntä. Luhtakana nähtiin viimeksi 28.12., mutta lienee piilotellut täällä koko leudon talven.

MUUTAMIA PEUKALOISIA LÖYTYY SAARESTA EDELLEEN
MUUTAMIA PEUKALOISIA LÖYTYY SAARESTA EDELLEEN

Keskiviikkona 15.2.2023 heräsimme sumuiseen maisemaan, näkyvyyttä pari sataa metriä. Myöhemmin oli pilvipoutaa ja lämpöä 2 astetta, lounaistuuli puhalsi 6-8 m/s. Kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä ja nähtiin mm. 16 allia, uivelo ja pikku-uikku edelleen, 14 räkättirastasta, 2 käpytikkaa, sepelkyyhky, peukaloinen ja kevään eka kottarainen. Itärannan ruovikossa äänteli jälleen luhtakana ja luotokirvinen oli nyt taas Fladanin rannassa. Outi lähti iltapäivällä mantereelle lapsenlapsia katsastamaan.

HEIKOLLA TUULELLA PIKKU-UIKKU USKALTAUTUU VÄHÄN KAUEMMAKSIKIN FLADANILLA
HEIKOLLA TUULELLA PIKKU-UIKKU USKALTAUTUU VÄHÄN KAUEMMAKSIKIN FLADANILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Mainittakoon vielä, että tänään tuli tieto, että IOC on splitannut peipot yhteensä 5 eri lajiksi – meikäläisen peipon lisäksi nyt on myös afrikanpeippo, madeiranpeippo, azorienpeippo ja kanarianpeippo. Nämä eivät ole vielä mitään virallisia nimiä, englanninkieliset nimet kyllä jo löytyvät. Tällaista tämä joskus on, kertaheitolla neljä ”nojatuolipinnaa”. Ohessa uusista splittilajeista reissuillamme ottamiani kuvia.

KANARIANPEIPPO
KANARIANPEIPPO
AFRIKANPEIPPO
AFRIKANPEIPPO
MADEIRANPEIPPO
MADEIRANPEIPPO
AZORIENPEIPPO
AZORIENPEIPPO

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...