Kevätmuuton rippeitä

Maanantaina 4.6.2018 palasin Utöhön, Outi jäi vielä hetkeksi Turkuun. Ajelin Nauvoon, jossa kaffe plus kauppa, ja siirtyminen m/s Eivorille. Laivalle tuli melko runsaasti väkeä, muutama lintuharrastajakin. Sää oli (vihdoin) aika lailla muuttunut: edelleen oli tosin aurinkoista, mutta pohjoistuuli puhalsi tänään 14-18 m/s ja lämpöä oli 13 astetta. Laivamatkalla ei kummempia havaintoja ja Utöhön saavuttiin klo 13. Kuusiston Kimmo on edelleen saaressa, muut ornit lähteneet – myös mm. eilen Utön kevään jo toisen mehiläissyöjän löytänyt Lundenin Jokke. Iltapäivä kului kotihommissa, itärannalla käynti tuotti mainittavaa vain suokukon.

MUUTAMA PARI HAARAPÄÄSKYJÄ PESII SAAREN VENEVAJOISSA
MUUTAMA PARI HAARAPÄÄSKYJÄ PESII SAAREN VENEVAJOISSA

Tiistaina 5.6.2018 puhalsi edelleen kova ja puuskainen pohjoisluoteinen tuuli – koko päivän 14-18 m/s. Lämpötila oli tippunut plus 8-10 asteeseen ja päivällä saatiin pari sadekuuroakin auringonpaisteen lomassa. Pari tuntia staijia aamulla ja saari kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Kovan ja kylmän tuulen takia linnut olivat tietysti vähän piilossakin, nähtiin mm. 4 ruokkia, 7 mustalintua, tuulihaukka ja itärannalla edelleen laulujoutsen. Pikkulinnuista mainittavia olivat luhtakerttunen, 2 kultarintaa, naaras kirjokerttu pikaisesti saunallamme, 3 pikkukäpylintua ja päivän ”kovimpana” rastaskerttunen, joka nähtiin ja kuultiin (lauloikin pätkiä) aamulla isossa syreenipensaassa koulun lähellä. Kevään toinen ”aru”. Mantereelle lähti muutama lintuharrastaja, mm. Lasse Kaartinen.

MUUTAMA MERIKOTKA PARTIOI SAAREN YMPÄRILLÄ HAAHKANPOIKASIA SAALISTAMASSA
MUUTAMA MERIKOTKA PARTIOI SAAREN YMPÄRILLÄ HAAHKANPOIKASIA SAALISTAMASSA

Keskiviikkona 6.6.2018 jatkui luoteistuuli, tosin vähän heikentyneenä (8-10 m/s), ja taivas oli puolipilvinen. Lämpöä oli 12 astetta. Staijattiin vajaa kolme tuntia kevään merimuuton ”rippeitä” ja kierrettiin pääosa saaresta. Merellä nähtiin mm. kuikka, 30 gaviaa, 4 allia, 97 mustalintua ja 59 ruokkia. Itärannalla oli jälleen 2 laulujoutsenta. Pikkulinnuista mainittavia olivat rytikerttunen, luhtakerttunen, kultarinta ja koko aamun melko ahkerasti Gunnarin pihalla laulanut rastaskerttunen – varmaan sama yksilö kuin eilenkin. Laulu kuului erinomaisesti meidänkin pihalle ja ”arusta” tulikin uusi pihalaji meille (laji no 220). Outi saapui iltapäivällä saareen.

KIVITASKUJA PESII UTÖSSÄ 5-6 PARIA
KIVITASKUJA PESII UTÖSSÄ 5-6 PARIA

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...