Kevätmuutto hiipumassa

Lauantai 28.5.2011 oli taas vaisumpi lintupäivä. Tuuli oli lounaasta 10 m/s, taivas puolipilvinen ja utuinen, ilma edelleen viileä. Merellä ei tapahtunut juuri lainkaan muuttoa – kuikka 61 ja Gavia 9. Saaressa nähtiin paikallisina mm. isosirri edelleen, tundrakurmitsa, harmaahaikara, käki, kehrääjä ja pikkulinnuista mainittakoon 3 pikkusieppoa, 2 kultarintaa, nokkavarpunen, 8 rytikerttusta, luhtakerttunen, kevään eka viitakerttunen (koululla) ja kaikkiaan 3 mustaleppälintua, joista yksi ad-koiras, yksi 2kv koiras (laulava) ja yksi naaraspukuinen. Illalla saareen saapui iso retkikunta Erkki Kallion vetämänä, yli 20 henkeä.

mustleppa
Vanha mulelikoiras viihtyy kylällä

Sunnuntaina 29.5.2011 aamumuutto oli hyvin heikkoa, vain 3 Gaviaa ja 4 ruokkia tunnin aikana. Aamulla alkoi vesisade, joka loppui klo 16 aikoihin, etelätuuli oli navakka 13 m/s. Komppaus tuotti melko mukavia havaintoja, nähtiin mm. harmaasorsa, teeri, lehtokurppa (myöhäinen!), suosirri ja käki sekä pikkulinnuista mm. 4 luhtakerttusta, 4 viitakerttusta, 5 rytikerttusta, 2 satakieltä, pensassirkkalintu (itäniityn heinikossa), 3 punarintaa, 12 mustapääkerttua, 16 pikkulepinkäistä, 2 urpiaista, 8 punavarpusta, 12 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa ja nokkavarpunen. Lisäksi saaressa oli nyt 3 kirjokerttua ja 2 mustaleppälintua (ad-koiras ja naaraspukuinen). Aamulla löysin kaupan takaa viheltelevän 2kv koiras kuhankeittäjän, joka viipyi saaressa koko päivän ja illansuussa löysimme Outin kanssa kylän reunalta turkinkyyhkyn, joka asettui loppuillaksi ruokailemaan koulun pihalle. Aamulla lähtivät mantereelle Öhmanin Ossi, Tittosen Jouni, Marita Kari ja Erkki Kallion porukka.

turkinpulu
Turkinkyyhky ilmestyi saareen

Maanantai 30.5.2011 oli eilistä vaisumpi lintupäivä. Aamulla herättiin vesikuuroihin ja etelätuuli piiskasi enimmillään 14 m/s. Päivällä selkeni ja iltaa kohti tuulikin vähän rauhoittui. Tunnin staijaus aamulla tuotti vain 6 kuikkaa ja 6 Gaviaa – taitaa kevätmuutto olla jo loppumassa. Saaressa nähtiin mm. edelleen turkinkyyhky, yllättäen 3 kesykyyhkyä (yksi lähes valkoinen) hetken lentelemässä, 2 käkeä, 3 ristisorsaa, harmaasorsa, törmäpääsky, 12 tervapääskyä, suosirri ja isokuovi. Pikkulinnuista mainittakoon 3 luhtakerttusta, 7 rytikerttusta, 3 ruokokerttusta, viitakerttunen, 10 määrittämätöntä Acroa, 2 kultarintaa, satakieli, nokkavarpunen (mahtaakohan pesiä saarella?), järripeippo, 2 urpiaista ja 3 mustaleppälintua (ad-koiras ja 2 naaraspukuista).

viitakerttu
Viitakerttusia on nähty yllättävän monta viime päivinä

Tehtiin Outin kanssa aika lailla pihahommia, haettiin piiloteltta pois rannalta ja luettiin uunituoretta Juha Laaksosen Utö-kirjaa. Aivan loistava teos!

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...