Kevätmuutto käynnistyy

Maanantaina 10.2.2020 oli myrskyinen päivä, kovimmillaan etelätuuli oli yöllä n. 21 m/s ja puuskat 28 m/s. Päivällä tuuli hiljalleen rauhoittui 14-18 m/s välille. Lämpöä oli 6 astetta ja sadetta yöllä ja illalla, päivällä oli mukavan puolipilvistä. Keskityin tänään enemmän kuvaamiseen, mutta koko saari tuli kierrettyä ja aamulla staijiakin tunti majakalla. Näin mm. mustalinnun, 3 pilkkasiipeä, 2 närheä, kiurun, peukaloisen, punarinnan, rautiaisen, 2 pikkuvarpusta ja vuoden ekan sepelkyyhkyn, joka oli ilmestynyt Gamla Postenin männikköön. Kalalokkeja oli useita satoja lähiluodoilla. Myrskyisän tuulen takia yhteysalus m/s Kökar ei kulkenut tänään lainkaan.

KALALOKIT HAKIVAT RUOKAA KOMEISTA AALLOISTA
KALALOKIT HAKIVAT RUOKAA KOMEISTA AALLOISTA

Tiistaina 11.2.2020 jatkui navakka lounaistuuli, 11-14 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli 5 astetta. Staijia tunti aamulla majakalla ja kiersin koko saaren lukuun ottamatta Enskäriä. Taas keskityin enemmän kuvaamiseen kuin lintujen hakemiseen, mutta näin mm. 6 allia, 2 mustalintua, silkkiuikun edelleen (nyt Fladanilla), sepelkyyhkyn ja itärannalla pienen tauon jälkeen taas merisirrejä, nyt 13 yksilöä. Pikkulintuja näkyi mm. 3 punarintaa, 2 peukaloista, rautiainen, kiuru ja niittykirvinen. Rivaston Ari saapui eilen saareen.

PITKÄÄN VIIHTYNYT SILKKIUIKKU OLI TÄNÄÄN HYVIN KUVATTAVISSA
PITKÄÄN VIIHTYNYT SILKKIUIKKU OLI TÄNÄÄN HYVIN KUVATTAVISSA

Keskiviikkona 12.2.2020 jatkui lounaistuuli, nyt 10-13 m/s. Lämpöä oli 5 astetta ja taivas pääosin pilvessä. Staijia aamulla taas majakalla, runsas tunti, ja kiersin koko saaren Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 9 allia, 8 mustalintua, 5 tukkakoskeloa, naarashaahka, 2 merisirriä Bådanilla ja kevään eka muuttava laulujoutsenparvi: 5 ad lintua saapui Gotlannin suunnasta ja jatkoivat toitottaen saaren yli koilliseen kohti mannerta. Saaressa näkyi mm. 2 närheä, sepelkyyhky, 3 punarintaa, 2 peukaloista, rautiainen, kiuru, 5 räkättirastasta ja 3 pikkuvarpusta. Saareen saapui iltapäivällä uutta lintuporukkaa, Ilkka Lehtonen kaverinsa kanssa sekä Matti Mäkelä.

SINISORSALLA OLI HELMI PÄÄN PÄÄLLÄ
SINISORSALLA OLI HELMI PÄÄN PÄÄLLÄ

Torstaina 13.2.2020 oli kylmän yön jälkeen mukava ulkoilusää – länsituulta 6-8 m/s, aurinkoa ja lämpöä 4 astetta. Staijailin aamulla 2 tuntia, myöhemmin tuli kierrettyä koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaintoja tänään olivat mm. 6 riskilää (kaikki vielä tp), ruokki (sekin tp), silkkiuikku, 2 närheä, sepelkyyhky, luhtakana äänessä, ampuhaukka ja yhteensä ainakin 42 merisirriä. Pikkulintuja nähtiin mm. 5 punarintaa, 4 peukaloista, rautiainen, kiuru, niittykirvinen, mustapääkerttu, 3 pikkuvarpusta ja Matti näki kevään ekan pajusirkun. Varhain huomenaamulla on lähtö taas muutamaksi päiväksi mantereelle perhejuhlien takia.

MERISIRREJÄ ON TAAS SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA
MERISIRREJÄ ON TAAS SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA
KOVALLA TUULELLA TELKKÄ PITI PYRSTÖÄ YLHÄÄLLÄ PURJEENA
KOVALLA TUULELLA TELKKÄ PITI PYRSTÖÄ YLHÄÄLLÄ PURJEENA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...