Kevätmuutto lähes pysähdyksissä

Maanantaina 26.4.2021 palasin Utöhön. Turussa oli maa valkoisena, tiet onneksi sulia, ja Nauvossakin satoi sakeasti lunta. M/s Baldurille kertyi paljon väkeä, laiva lähes täyteen, kun vain puolet kapasiteetista on nyt koronan takia käytössä. Ahdasta oli. Pohjoistuuli ja 2 asteen lämpötila tekivät kannella olosta raikasta ja niinpä havainnot jäivät vähiin. Mainita voi kalasääsken pesällään Lohmissa, merikihun ja pari ruokkia. Utöhön saavuttiin klo 12.45 ja saaresta poistuvien parin lintuharrastajan tilalle tuli lisäkseni ainakin Risto Malmivirta ja pari minulle ei-niin-tuttua ornia, sekä kaksi raumalaista lintukuvaajaa, Ari Ahlfors ja Make Suomela. Runsaan tunnin staiji iltapäivällä tuotti mm. tuulihaukan, 2 ruokkia, 2 mustakurkku-uikkua, 16 haapanaa ja peräti 64 tavia – ehkä isoin tavimäärä mitä olen täällä nähnyt. Kahviteltiin vielä meillä pitkästä aikaa Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa. Illalla sarvipöllö lenteli Enskärillä.

PESIVÄT MUSTAKURKKU-UIKUT SAAPUIVAT EPÄTAVALLISEN MYÖHÄÄN
PESIVÄT MUSTAKURKKU-UIKUT SAAPUIVAT EPÄTAVALLISEN MYÖHÄÄN

Tiistaina 27.4.2021 jatkui kylmä pohjoisvirtaus, tuulta 7-9 m/s koko päivän. Aamupäivä oli pilvinen, iltapäivällä aurinkoista ja lämpöä enimmillään 6 astetta. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla ja komppailin kyläaluetta ja saaren itäosat. Merellä oli vähän liikettä, mutta saari huomattavan hiljainen – punarintoja n. 70, vähän pikkurastaita. Merellä näkyi mm. 3 kaakkuria, 142 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 315 allia, 6 merikihua, 38 ruokkia ja etelänkiisla ruokin kanssa luoteeseen klo 08.46. Hamnskärin pikkuluodoilla käväisi 7 merisirrin parvi. Muutolla näkyi myös kurki, 16 isokuovia ja aamulla Trattenin luona lenteli ja istuskeli pitkään kahden variksen seurassa erittäin todennäköinen nokivaris. Lintu poistui kuitenkin myöhemmin Kökarin suuntaan ja kun etäisyyttä oli aavistus liikaa, niin määritystä ei naulattu. Utön etelärannalle oli pohjoisvirtaus pysäyttänyt täkäläisittäin ison määrän Anaksia, mm. 75 haapanaa, 88 tavia, 7 lapasorsaa ja 2 harmaasorsaa. Muita havaintoja olivat mm. 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, sinisuohaukka, tuulihaukka, 4 luotokirvistä, 2 tikliä ja vuoden eka kuusitiainen.

TOIVOTTAVASTI KULKURAJOITUKSIA NOUDATETAAN SÄNTILLLISESTI JA RISTISORSAT YM SAAVAT RAUHASSA OLLA REVIIRILLÄÄN
TOIVOTTAVASTI KULKURAJOITUKSIA NOUDATETAAN SÄNTILLLISESTI JA RISTISORSAT YM SAAVAT RAUHASSA OLLA REVIIRILLÄÄN
VUODEN EKA KUUSITIAINEN
VUODEN EKA KUUSITIAINEN

Keskiviikkona 28.4.2021 oli lähes pilvetöntä, lämpöä 6 astetta ja heikkoa tuulta – aluksi luoteesta 5 m/s ja illalla lounaasta 4 m/s. Staijia vajaa 3 tuntia luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat sekä Enskärin. Merellä näkyi mm. 6 kuikkaa, 2 kaakkuria, 4 valkoposkihanhea, 220 allia, 95 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 2 isokuovia ja 24 ruokkia. Saaressa oli kylmän ja kirkkaan yön jäljiltä edelleen niukasti lintuja, mm. 2 harmaasorsaa, 2 ristisorsaa, suopöllö, tuulihaukka, 5 luotokirvistä, isolepinkäinen ja päivän ”parhaana” kappelin yli matalalla koilliseen muuttanut 2kv arosuohaukka, silmän värin perustella koiras. Outi saapui iltapäivällä saareen, samoin myös yli 10 uutta lintuharrastajaa – mm. Söderlingit ja Lammiset. Malmivirta ja lintukuvaajat lähtivät mantereelle. Nyt tuntuu, että ainakin Utön turismissa koronarajoitukset (nekin, jotka ehkä vielä ovat voimassa) ovat mennyttä aikaa, ainakin toistaiseksi… Uusien tulijoiden (Rantanen x 6 jne) toimesta raportoitiin saaresta illalla myös mm. sarvipöllö ja n-pukuinen mustaleppälintu.

2KV AROSUOHAUKKA MUUTTI LÄHELTÄ
2KV AROSUOHAUKKA MUUTTI LÄHELTÄ

Lisää kuvia ja isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...