Kirjoloxioita ja töyhtökiuru!

Torstai 28.7.2011 kului pääosin vieraiden parissa (5 henkeä) mutta hiukan ehdin kierrelläkin. Päivän havainnot olivat mm. 2 valkovikloa, 34 liroa, 6 mustavikloa, 7 suosirriä, pikkukuovi, töyhtöhyyppä, suokukko, 2 tuulihaukkaa, käki ja harmaahaikara. Sinappiperhosia näkyi edelleen, tänään kaksi ilman hakemista. Sää oli jälleen helteinen ja sateeton, tuuli heikko. Illalla saareen saapuivat Varesvuon Markus ja Holvitien Mikko.

HIENO PÄIVÄPERHOSKESÄ ON INNOITTANUT MEITÄ OPETTELEMAAN PERHOSTEN TUNTEMISTA, TÄSSÄ HIETAHEINÄPERHONEN

Perjantaina 29.7.2011 staijasin aamulla luotsiasemalla mutta muuten päivä kului aika lailla puhde- ja kunnostustöissä pihalla ja saunalla. Markus ja Mikko kuvasivat itärannalla mutta kahlaajia oli nyt suhteellisen niukasti – tänään nähtiin saaressa pikkukuovi, 2 punakuiria, 18 liroa, 2 mustavikloa, 3 valkovikloa, rantasipi, 12 suosirriä, lapinsirri, taivaanvuohi ja töyhtöhyyppä. Päivän muita havaintoja olivat mm. ruokki, 3 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa, käki ja 2 naaras-kirjosiipikäpylintua, jotka laskeutuivat aamulla hetkeksi saunapihlajaamme kunnes jatkoivat lounaaseen. Kirjoloxioilla on reipas vaellus käynnissä joten toiveissa on että niitä tulisi vielä lisää. Perhosia on edelleen runsaasti, kylällä mm. 2 etelänpäiväkiitäjää. Illalla olimme Outin kanssa hienossa konsertissa Hembygdsgårdenilla – esiintyjinä Benny Törnroos, Katriina Kerppola sekä saaristomusiikin ikoni Lasse Mårtensson! Haaveeni kuulla mm. Myrskyluodon Maija täällä ulkosaaristossa itsensä Lasse Mårtenssonin soittamana toi tällaiselle isollekin miehelle väkisin kosteuden silmäkulmiin: aivan huikea konsertti Lasselta! Illalla saareen saapuivat kuvausreissulle Sven Forsell ja Tapio Kaisla sekä lintuja katsomaan Kivisen Kaisa.

VIIME PÄIVINÄ ON OLLUT HIENOJA AURINGONLASKUJA

Lauantai 30.7.2011 oli jälleen kerran mieleenpainuva luontopäivä. Aamun pilvisyys hävisi ja päivästä tuli lämmin (25 astetta) ja heikkotuulinen. Staijausta ja komppausta ja monia mukavia havaintoja. Kahlaajia nähtiin metsäviklo, 7 valkovikloa, 16 mustavikloa, 28 liroa, kapustarinta, 12 suosirriä, 2 suokukkoa, 2 punakuiria ja 3 pikkukuovia. Muita havaintoja olivat mm. käki, varpushaukka, 3 tuulihaukkaa ja 1+1 muuttavaa/kiertelevää kirjosiipikäpylintua. Päivän laji oli kuitenkin Markuksen aamupäivällä hotellialueelta löytämä töyhtökiuru – Utön 4. kautta aikojen. Tapansa mukaan ”töki” oli varsin peloton antautuen helpohkosti kuvattavaksi ja lintu nähtiin vielä illallakin hiekkakasoilla hotellialueen luoteisosassa. Itselleni tuli mukava saarenpinna (245). Perhosia edelleen hienosti, nyt erityisen runsaasti matarakiitäjiä (kymmeniä), etelänpäiväkiitäjiä (muutama) ja amiraaleja. Tittosen Jouni ja Marita Kari saapuivat illansuussa saareen.

MARKUS JA MINNA LÖYSIVÄT HOTELLIALUEELTA TÖYHTÖKIURUN

Sunnuntai 31.7.2011 oli edelleen helteinen ja heikkotuulinen, pääosin aurinkoinenkin. Vähän staijausta, enemmänkin kiertelyä ja lintujakin löytyi taas. Muuttokahlaajia havaittiin tänään 37 liroa, 8 valkovikloa, 12 mustavikloa, 5 rantasipiä, 2 punakuiria, 12 pikkukuovia, 15 isokuovia, 9 suokukkoa, 3 töyhtöhyyppää, 20 suosirriä ja kuovisirri. Muita havaintoja olivat mm. 7 ruokkia, 5 tuulihaukkaa, varpushaukka, 2 käkeä, pikkulepinkäinen, 4 pikkukäpylintua sekä tänään mukavasti yhteensä 16 kirjosiipikäpylintua, suurimmassa parvessa 7 yksilöä. Päivän kirjoloxioista ainakin 8 oli koiraita mutta kaikki harmillisesti niin liikkuvia että mitään saumaa kuviin ei minulle vielä ilmaantunut. Hotellialueella oleskeli edelleen koko päivän töyhtökiuru, useimmiten luoteisnurkan hiekalla tai kallioilla. Mantereelle lähtivät tänään Tittonen, Marita Kari, Forsell, Kaisla ja Kivinen.

Illalla vielä Minna ystävällisesti kalibroi tämän viime kuussa hankkimani MacPron näytön/näytöt (myös ulkoinen) joten muutaman viime viikon lintukuvissani voi olla säädöissä pientä toivomisen varaa joka toivottavasti nyt korjaantuu…

KOMEITA MATARAKIITÄJIÄ ON NYT RUNSAASTI

 

 

 

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...