Kirvisiä ja muuta mukavaa

Torstaina 20.10.2011 oli aika palata kotiin Utöseen, Outi ei nyt tällä kertaa matkassa. Taivas oli selkeä, länsituuli puhalsi 10-11 m/s ja lämpöä oli 7 astetta. Nauvossa tuttu kauppa ja kahvi ja sitten Eivorille… Väkeä tulikin laivalle jälleen runsaasti, liki 100 henkeä ja tuttuja lintuihmisiäkin aika lailla – mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Laineen Henkka, Karlssonin Rolle, Kimmo Jarpa, Birger Grönholm, Jouko Laine, Seppo Sällylä, Pertti Korvenoja, Ari Vienonen, Ilkka Laiho, Heidi Tammero, Rauno Kosonen, Antti Toukola jne. Jurmoon matkasi mm. Kim Kuntze, Paul Boijer ja Aspöseen kuvaamaan Leppäsen Jussi kaverinsa kanssa. Syksyinen saaristo kutsuu! Matkalla nähtiin mukavia lintujakin: Lohmin luona hienosti nuori maakotka, yhteensä 4 piekanaa ja Bokullan lähellä aivan ilmeinen 1kv pikkukajava, jonka Tomppa plokkasi lennossa laivalta poispäin. Nähtiin selän tyypillinen V-kuvio, rissan lentotapa ja koko mutta pään väritys jäi poispäin lentäneestä linnusta havaitsematta. Utöseen saavuttiin klo 16.15 ja saaressa oli jo paikalla 4-5 ornia, mm. Öhmanin Aino ja Meri. Kummempia iltahaviksia ei kertynyt, mainita voinee varpushaukan, n. 25 haapanaa ja 14 tilheä. Huomenna sitten tarkemmin…

SAARESSA OLESKELI TAAS TÄLLAINEN NUORI, RUSKEA, POIKKIJUOVAINEN, VAALEANOKKAINEN JA HEIKKONAAMARINEN (VAALEA OHJAS) ISOLEPINKÄINEN - MITÄ LIENEVÄT..

Perjantaina 21.10.2011 vallitsi reipas 10 m/s luoteistuuli, joka kääntyi hiljalleen lounaaseen. Taivas oli tänään selkeä. Staijausta ja komppausta koko päivä isohkolla porukalla. Muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa, kaakkuri, 3 Gaviaa, 2 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 12 riskilää, 12 pikkulokkia, 7 varpushaukkaa, piekana, 8 uuttukyyhkyä, 7 sepelkyyhkyä, kulorastas, 3 pikkukäpylintua (+1 sp) ja lapinsirkku. Saaressa nähtiin mm. 2 käpytikkaa, 7 peukaloista, 2 tiltalttia, isolepinkäinen, isokäpylintu, 18 pikkuvarpusta, n. 100 tilheä, puukiipijä, 2 tikliä, n. 300 urpiaista ja kaunis tundraurpiainen. Päivän laji oli isokirvinen, jonka Antti Toukola löysi hautausmaan luota aamupäivällä – lenteli levottomasti äännellen useita kertoja itäniityllä kunnes hävisi kaakon suuntaan. Pääsimme sen hyvin näkemään ja kuulemaan ja kuvien perusteella kyseessä oli 1kv lintu. Isokirvinen oli jo 220. laji saaressa tänä vuonna. Iltalaivalla saareen saapui paljon lisää orneja, mm. Laaksosen Juha, Tuukka Kupiainen, Jarkko Santaharju, Jouni Vainio, Timo Tuuri, Harri Savilahti ja yli 10 muuta.

ITÄNIITYN EKA ISOKIRVINEN, 1kv LINTU

Lauantai 22.10.2011 alkoi sateisena ja kovatuulisena, SW 15-18 m/s. Tuuli hiljalleen heikkeni iltaa kohti ja sadekin loppui aamupäivällä. Isolla joukolla retkeilyä ja staijausta mutta näkyvä muutto oli jo tosi heikkoa. Mereltä/muuttavana mainittavaa olivat mm. 44 haapanaa, 4 lapasotkaa, 5 mustalintua, 5 varpushaukkaa, ampuhaukka, ruokki, 5 riskilää ja taas kovassa vastatuulessa pikkulokkimuuttoa – nyt 218 yksilöä, lähes kaikki taas ad-lintuja. Saaresta löytyi mm. jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta, 2 västäräkkiä, 60 tilheä, 10 peukaloista, 2 mustapääkerttua, 4 tiltalttia, 2 isolepinkäistä, 33 pikkuvarpusta ja 5 tikliä. Lisäksi itäniityllä oleskeli edelleen isokirvinen, aivan ilmeisesti eilinen lintu. Illalla eteläniemestä löytyi vielä myöhäinen metsäkirvinen – TLY:n alueelta tunnetaan vain 5-6 myöhäisempää syyshavaintoa. Iltapäivällä saareen saapui lisää orneja, mm. Öhmanin Ossi.

Tänään käytiin taas ns. saaripinnakisa, jonka tulokset olivat: Utö 66, Signilskär 65, Jurmo 61, Vänö 48 ja Halias 47. Hyvinhän tuo meni…

MYÖHÄINEN METSÄKIRVINEN PIILOTTELI KESNÄSISSÄ

Sunnuntaina 23.10.2011 lähdin hetkeksi töihin mantereelle, suurin osa muutakin lintuporukkaa lähti mutta jäi saareen lähes 10 ornia vielä alkuviikoksi. Taivas oli pilvessä mutta länsituuli rauhallinen 5-6 m/s, lämpöä 8 astetta. Ennen laivan lähtöä kertyi taas joitakin mukavia havaintoja, mm. 6 pikkulokkia, isolepinkäinen, 2 kangaskiurua, mustapääkerttu, trististyyppinen tiltaltti, Asio sp ja Tomppa löysi lammashaasta varpuspöllön, jonka lähes kaikki ehtivät käydä katsomassa ennen kuin lensi jonnekin piiloon. Itäniityltä Rolle, Jarpa ja Henkka puolestaan löysivät nyt jo 2 isokirvistä! Vielä juuri ennen laivan lähtöä luotsiasemalla staijannut porukka (Kai Hilditsch ym) havaitsivat 1kv pikkukajavan muuttavan lounaispuolitse länteen, yritimme löytää sitä Eivorin satamasta kaukoputkilla mutta taisi ehtiä jo liian kauas. Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. pikkulokki, kanahaukka, ampuhaukka ja muutama merikotka. Pärnäisissä Utöseen lähdössä olivat mm. Raimo Sundelin ja Tittosen Jouni. Turussa olin klo 17 aikaan.

VARPUSPÖLLÖ ILMESTYI TAAS SAAREEN

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...