Komea syyskauden avaus Utössä

Maanantaiaamuna 30.7.2007 oli taas mukava hetki – aikamme Utön asukkaina alkaa taas, syksy-talvi-kevät! Polkaisin auton liikkeelle klo 06.00 ja lähdin ajelemaan Nauvon Pärnäisiin sadekuuroisessa aamussa. Taitaa olla tämän kesän tyyppisää. Outi seuraa saareen keskiviikkona. Nauvon kirkolla kävin kaupassa klo 7 jälkeen kunnes kurvasin tutun m/s Eivorin kylkeen. Tavarat laivaan ja menoksi. Laivaan tuli tavan mukaan tuttuja, nyt Tuomen Markus oli mukavana matkaseurana Jurmoon asti. Laivalla oli myös ranskalainen lintu-ja luontoharrastaja, jonka kanssa tuli jutusteltua (siis englantia..) aika lailla. Linnuista matkalla mainittakoon 2 harmaahaikaraa, n. 30 valkoposkihanhea Jurmon satamassa ja ohilentänyt kuikka. Utöön rantauduttiin klo 12.35, maitokärryt odottivat nostalgisesti tutussa paikassa johon olin ne jättänyt 1. kesäkuuta. Talon kattoremontti on vielä hieman kesken mutta jo nyt näki kuinka mainio uudesta peltisaumakatosta tulee. Piippu ja muurit on myös korjattu nyt kesällä eli tulevana talvena voidaan käyttää kakluuniakin lämmitykseen. Tänään aikaa kului pikku askareissa mutta iltapäivällä käväisin pikaisesti itärannalla kahlaajat laskemassa ja illalla vielä kävelykierros pohjois- ja eteläniemeen. Lintuja olikin heti mukavasti: turkinkyyhky näyttäytyi kolme kertaa (kuulemma ollut saarella jo yli kuukauden), suosirrejä oli yhteensä n. 120 paikallista, lisäksi kuovisirrejä ainakin 21, isosirri, 2 tundrakurmitsaa, 3 pikkukuovia, 2 isokuovia, 12 liroa, merikotka, 2 mustakurkku-uikkua, 9 merihanhea, 6 punavarpusta, hätäilevä kultarinta (koululla) ja Utön vuodenpinnaksi käpytikka. Yöksi ja huomiseksi povattiin syvää matalapainetta Virosta ja rankkoja sateita sekä myrskyisiä tuulia. Saapa nähdä mitä tulee. Joka tapauksessa – hienoa olla taas täällä!

kuovis

Tiistai 31.7.2007 oli koko Etelä-Suomessa, Utö mukaan lukien, ankara sade- ja myrskypäivä. Sade saapui etelästä iltayöllä ja jatkui rankkana klo 15 saakka, sen jälkeenkin vielä sadekuuroja. Merivesi nousi ja louteistuuli voimistui n. 14 m/s. Lintujen suhteen tästä tuli tietysti välipäivä – toki illansuussa kiertelin jonkin verran mitä sateelta pystyi. Itärannalla oli kahlaajia edelleen ihan mukavasti, mm. suosirrejä n. 40, kuovisirrejä 11, lapinsirri, 2 tundrakurmitsaa, 5 valkovikloa, 2 mustavikloa, 2 karikukkoa, 5 pikkukuovia, n. 15 liroa ja paikallisia tyllejä ja punajalkavikloja. Itärannalla uiskenteli naaraspukuinen harmaasorsa sekä 4 lapasorsaa ja pilkkasiipipoikueita näkyi kolme. Varpushaukka muutti lounaaseen ja koulun pihalla tepasteli edelleen turkinkyyhky, myös käpytikka oli edelleen saaressa. Ilta näytti jo vähän paremmalta, ehkä huomenna voi ottaa jo kamerankin matkaan…

lilo

Keskiviikkona 1.8.2007 oli vaihteeksi hieno päivä, tuuli etelälounaassa 10 m/s ja aurinkoa, lämmintäkin liki 20 astetta. Aamulla klo 05.30 vein piiloteltan valmiiksi itäniityn rantaan, muuten leppoisaa lintujen tarkkailua ja lomailua. Iltapäivällä olin piiloteltassa runsaat 3 tuntia keskellä suo- ja kuovisirrejä, jopa pääosan ajasta liian lähellä sirrejä – kamerahan tarkentaa vain 4 metriin! Illalla taas kiertelyä saarella ja samalla selvisi, että Saarnion Jarmo oli jo eilen saapunut tyttöystävänsä kanssa saareen. Illalla kerättiin havainnot yhteen ja ilmeni mm. että Jarmo oli nähnyt peräti kolme lajia, joita en itse ole vielä koskaan havainnut Utössä: pikkutylli, hömötiainen ja 3 ad-pikkutiiraa (illalla majakalla). Itsekin löysin onnekkaasti yhden uuden Utö-lajin (no 199) – kirjosiipikäpylinnun. Aamulla klo 06.10 saapui naaras-kirjosiipikäpylintu äännellen saareen mutta havaitsin sen silloin vielä liian huonosti varmaa määritystä varten, mutta myöhemmin lintu löytyi saunamme länsipuolen männyistä ruokailemasta, josta lennähti koululle päin. Myös naapurisaaressa Jurmossa oli tänään kirjoloxia. Kahlaajia oli jälleen runsaasti – itärannalla paikallisena n. 170 suosirriä, 27 kuovisirriä, pulmussirri, 3 tundrakurmitsaa, 4 kapustarintaa, metsäviklo, 35 liroa, 2 mustavikloa ja 5 valkovikloa. Lisäksi tänään näkyi 3 käkeä, turkinkyyhky edelleen, kanahaukka, 5 käpytikkaa (vaellus alussa?), 2 kirjokerttua (ad, juv), 2 isokäpylintua (koiras ja naaras) ja 5 muuttavaa merikihua. Mainittakoon vielä, että Jarmo oli nähnyt eilen mm. 2 pulmussirriä ja pikkusirrin. Utön vuodenpinnamäärä kohosi tänään jo 196:een. Outi saapui saareen m/s Aspöllä illansuussa – aloittamaan ”talvikauttamme” ja samalla viimeistä lomaviikkoamme. Juhlistimme asiaa tyylikkäästi kuohuviinillä.
Torstai 2.8.2007 kului paljolti talon ja pihan parissa – yleistä huoltoa, nurmikon leikkausta, saunan lämmitystä jne. Sää oli tänään kesäisen lämmin, tuuli etelälounaasta 9 m/s, puolipilvistä. Aamulla hain piiloteltan pois itäniityn rannasta ja samalla vähän kiertelyä saarella, puolitoista tuntia myös staijausta merelle klo 06.00 alkaen. Majakan edustan lähiluodolla oleskeli koko aamun pulmussirri, paikallinen turkinkyyhky näkyi useita kertoja, mustapääkerttuja 2, kultarinta, käenpiika, 2 käkeä, sirittäjä ja 2 määrittämätöntä piilottelevaa acroa. Syysmuutto on selvästi aluillaan myös pikkulinnuilla. Kyläalueella, etenkin museon nurkan ruusupensaassa, oleskeli tänään myös nokkavarpunen – outoon aikaan saaressa. Itärannalla kahlaajia edelleen mukavasti, mm. suosirrejä n. 130, kuovisirrejä 17, isosirri, 5 tundrakurmitsaa, 2 suokukkoa, n. 15 liroa, 3 valkovikloa, n. 10 pikkukuovia ja 2 karikukkoa. Iltavalossa yritin kuovisirreistä lentokuvia, toivottavasti joku on tarkkakin. Paikalla edelleen Saarnion Jarmo Tarjan kanssa ja illaksi saareen saapui myös Jouni Tittonen.

suosilli

Perjantai 3.8.2007 oli leppoisan lämmin lomapäivä. Muutama pieni sadetippa, tuuli heikko kaakosta. Pientä retkeilyä ja lomailua, lintuja oli saaressa eilistä vähemmän. Itärannalla kahlaajia tänään mm. n. 40 suosirriä, 7 kuovisirriä, isosirri, 2 tundrakurmitsaa, 5 taivaanvuohta, valkoviklo ja n. 30 liroa. Karikukkoja näkyi vielä 2 ja pikkukuovin ääntä kuului pariin otteeseen. Töyhtöhyyppiä saapui 17 yksilön parvi saareen. Muista lajeista mainittakoon 3 kultarintaa (lentopoikue), 2 sirittäjää (pesinyt?), juv. kirjokerttu saunamme länsipuolen pensaissa, merikotka, 3 ruokkia, käki, käpytikka ja 3 mustapääkerttua. Punavarpusia on päivittäin näkynyt 5-10 yksilöä, ehkä pääosin saaressa pesineitä. Jarmo, Tarja ja Jouni lähtivät aamulla mantereelle mutta mukava kuopiolaisperhe (mies lintuharrastaja) olivat edelleen saaressa. Satama oli illalla aivan täynnä huviveneitä. Illan päätteeksi Willströmin Ismo vielä soitti, että koulun pihalla suopayrteissä hyrrää etelänpäiväkiitäjä. Siis sinne! Kuluneen ja haalean näköinen kiitäjä olikin kauniisti paikalla – tänä vuonnahan nämä ovat, ainakin toistaiseksi, olleet vielä kortilla.
Lauantai 4.8.2007 oli kaunis kesäpäivä, kesän hienoimpia. Tyven meri, lämpöä 22 astetta, aurinkoista. Korkeapaine oli karkottanut linnut ja mm. kahlaajat olivat jo vähissä: n. 35 suosirriä, 2 tundrakurmitsaa, kapustarinta, mustaviklo, 2 metsävikloa ja n. 20 liroa mainittavimmat. Kuovisirritkin häipyneet. Muita havaintoja tänään mm. avomereltä saapuneet 4+1 harmaahaikaraa, n. 80 merimetsoa, merikotka, 2 nuorta mustakurkku-uikkua, rytikerttunen sekä syksyn ensimmäiset 2 pensastaskua ja myös ensimmäiset 2 mehiläishaukkaa muuttavana etelään. Iltapäivä vietettiin sataman suun pikkuluodolla uiden ja tyvenestä ulkomerestä nauttien, illalla oltiin uudessa Merihotellissa kuuntelemassa Jason Carterin todella hienoa kitarakonserttia. Laadukasta kulttuuria täällä Itämeren partaalla! Päivästä pitää mainita vielä rupikonnien joukkoesiintyminen – jostain syystä ne tänään kuumassa auringonpaisteessa nousivat kymmenittäin maakoloistaan näkyviin ihmettelemään maailman menoa ja pyydystelemään lentomuurahaisia. Turistejakin tänään tosi paljon saaressa…

konnas

Sunnuntaina 5.8.2007 oli kesälomamme viimeinen päivä, edelleen lämmin ja aurinkoinen, tuuli heikko. Siivottiin ja pakattiin, kierros itäniityllä ja kylässä plus pari tuntia aamulla luotsiasemalla. Kahlaajia tänään mm. n. 40 suosirriä, 6 kuovisirriä, 2 tundrakurmitsaa, 6 pikkukuovia, mustaviklo, 2 karikukkoa, 2 suokukkoa ja metsäviklo. Aamulla näkyi yhteensä 17 ruokkia, 3 juv. ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, merikotka ja varpushaukka. Itäniityn reunalla käenpiika ja vasta nyt ensimmäinen pikkulepinkäinen. Paluumatka tehtiin m/s Eivorilla kauniissa kelissä, Jurmosta kyytiin tuli Helstolan Jari. Turussa oltiin klo 19, hienon kesälomaviikon jälkeen!

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...