Korkeapaine tyhjensi saaren linnuista

Maanantaina 11.4.2016 jatkui pilvetön ja heikkotuulinen korkeapainesää. Yö oli kylmä ja saaresta linnut edelleen vähentyneet. Päivällä lämpöä oli 7 astetta, heikko tuuli pääosin pohjoisen suunnilta. Staijia yli 3 tuntia ja likimain koko saarikin kompattiin – nyt kuitenkin taas kerran muistutukseksi että rannoilla ei tule enää lainkaan kulkea alkavien pesintöjen ja muuttomatkallaan ruokailevien lintujen takia! Merellä ja muuttavana nähtiin tänään mm. 2 harmaasorsaa, 13 allia, 234 mustalintua, 24 pilkkasiipeä, vuoden ekat 2 mustakurkku-uikkua, 9 merikihua, 199 ruokkia ja 72 riskilää. Muuttavia olivat myös harmaahaikara, varpushaukka, kurki, 2 isokuovia ja suopöllö. Bådanilla oleskeli edelleen 90 merisirrin parvi. Saaressa näkyi mm. ristisorsa, 3 taivaanvuohta, kangaskiuru, 2 luotokirvistä, 2 tiltalttia, 2 mustavarista, 2 urpiaista ja tikli. Saaresta lähtivät iltapäivällä mantereelle Koistisen ja Granrothin porukat ja lisää tuli muutama mm. Matti Haikonen vaimonsa kanssa sekä kolme kuvaajaa Lohja-Karjaa seudulta.

KEVÄTMUUTTAVIA KÄPYTIKKOJA ON ILMESTYNYT SAAREEN PARI KAPPALETTA
KEVÄTMUUTTAVIA KÄPYTIKKOJA ON ILMESTYNYT SAAREEN PARI KAPPALETTA

Tiistaina 12.4.2016 korkeapaine pysytteli edelleen Itämeren yllä ja aurinko porotti (8 astetta) – meri oli lähes tyven, enimmillään 4 m/s vaihtelevista suunnista. Staijia aamulla pari tuntia ja sen jälkeen lähdin veneellä ulkoluodoille (Svartbådan – Hamnskärin takaluodot) kuvausreissulle pariksi tunniksi. Hylkeitä oli lähes 120 ja merisirrejä noin 40, jotka näkyivät kaukoputkella toki luotsiasemallekin. Kuviakin syntyi. Saaresta nähtiin myös 118 ruokkia, 98 mustalintua, 10 allia, 4 merikihua, 2 mustavarista ja hiirihaukka. Saaressa oli niukasti lintuja, mainita voi 2 ristisorsaa, mustakurkku-uikun, metsäviklon, varpushaukan, käpytikan ja 2 tiltalttia.

merisirri_04_Korppoo_04_16

MERISIRREJÄ JA HARMAAHYLKEITÄ VIIHTYY ULKOLUODOILLA
MERISIRREJÄ JA HARMAAHYLKEITÄ VIIHTYY ULKOLUODOILLA

Keskiviikkona 13.4.2016 jatkui sama auringonporotus ja tyven keli. Iltapäivällä virisi heikko pohjoistuuli (3-4 m/s) ja tänään lämpö kipusi jo 9 asteeseen. Punarintoja lukuun ottamatta saaressa oli kovin hiljaista. Merellä näkyi mm. kuikka, 79 ruokkia, 55 mustalintua, 6 allia, merikihu, ristisorsa ja mustakurkku-uikku – lämpöväreily alkaa jo haitata meristaijiakin. Merisirrejä ei tänään luodoilta löytynyt. Saaressa havaittiin mm. metsäviklo, isolepinkäinen, 2 käpytikkaa, tikli, tiltaltti, kuusitiainen, 2 luotokirvistä, vuoden eka metsäkirvinen ja eteläkärjessä naaraspukuinen mustaleppälintu. Haikosen Matti lähti päivällä mantereelle ja saareen saapui ainakin pari kuvaajaa lisää.

MUUTAMA TILTALTTI ON HAVAITTU
MUUTAMA TILTALTTI ON HAVAITTU

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...