Korkeapaine uuvuttaa

Maanantaina 21.5.2018 auringonporotus jatkui aamusta iltaan. Lounaistuuli oli heikkoa, 4-6 m/s, ja lämpötila kävi +15 asteessa. Staijia taas runsaat 5 tuntia ja toki saarikomppaustakin. Mainittavia staijilta olivat 127 kuikkaa, 14 kaakkuria, 786 gaviaa eli vielä tänäänkin 927 kuikkalintua, lisäksi 38 sepelhanhea, 12 A/B, 7 ruokkia, 7 muuttavaa merikihua, 16 pilkkasiipeä, 2 ristisorsaa, 2 pikkukuovia, tuulihaukka ja pohjoiseen viilettänyt kevään eka (vasta nyt..) muuttohaukka. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, lehtokurppa, itärannalla käväisseet 2 pikkusirriä, naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 pikkusieppoa ja kevään eka kirjokerttu. Mantereelle lähtivät mm. Murtosaari, Kahila, Sylgren, Sintonen ja Järvisen Mikko, saareen saapuivat lintureissulle mm. Timo Nisula, Jyrki Torniainen, Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen ja Ilkka Laitinen. Murtosaari oli kuvannut laivalta Bokullan luona 2kv pikkukajavan.

HAAHKAT OVAT JO KERÄÄNTYNEET MUUTAMAN TUHANNEN LINNUN LAUTOIKSI UTÖN LOUNASIPUOLELLE
HAAHKAT OVAT JO KERÄÄNTYNEET USEAN TUHANNEN LINNUN LAUTOIKSI UTÖN LOUNASIPUOLELLE

Tiistaina 22.5.2018 korkeapaine jatkuu. Lähes pilvetöntä ja heikkoa kaakkoistuulta (alle 5 m/s), lämpötila käväisi +17 asteessa. Staijia luotsiasemalla noin 4 tuntia ja myöhemmin päivällä kappelin luona, saarikomppaustakin. Outin kanssa tehtiin paljon kotihommia – lähinnä siivottiin saunan uuden takaseinän ympäristöä ja varastojen sisältöä. Muuttavana nähtiin mm. 55 kuikkaa, kaakkuri, 358 gaviaa, 150 A/B, 6 valkoposkihanhea, 3 ruokkia, mehiläishaukka, hiirihaukka, törmäpääsky ja 3 tervapääskyä. Saaresta löytyi vielä 3 merisirriä (eteläluodoilla), lisäksi 3 suosirriä, 2 pikkusieppoa, 2 idänuunilintua, pensassirkkalintu, luhtakerttunen, rytikerttunen, käki ja pikkukäpylintu. Hiljalleen tuntuu muutto jo hiipuvan, ehkä jatkuvalla korkeapaineella on asiaan vaikutusta.

UTÖSSÄ PESII 2-3 PARIA LAPASORSIA
UTÖSSÄ PESII 2-3 PARIA LAPASORSIA

Illansuussa tehtiin Outin kanssa parin tunnin venekierros upean tyynellä ulkomerellä reitillä: Utö-Hamnskär-Svartbådan-Lillharun-Gropskär-Utö. Nähtiin tuhansia haahkoja, muutama alli ja yli 100 harmaahyljettä. Gropskärin pitkäaikainen ja runsas ruokkiyhdyskunta on kokenut lähes täystuhon – vain 6 ruokkia oli paikalla. Tämä oli jo ennakoitavissa, koska Utöstä on staijilla näkynyt epätavallisen vähän lenteleviä ruokkeja. Lieneekö minkki ollut asialla…

harmaahylje_06_Korppoo_05_18

HARMAAHYLKEITÄ, HALLEJA, UTÖN LOUNAISPUOLEN LUODOILLA JA VESIKIVILLÄ
HARMAAHYLKEITÄ, HALLEJA, UTÖN LOUNAISPUOLEN LUODOILLA JA VESIKIVILLÄ

Keskiviikkona 23.5.2018 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä (17 astetta). Aluksi oli pitkään tyventä, myöhemmin luodetuulta 5 m/s. Staijia noin 6 tuntia, saarikin kierrettiin. Muuttavana nähtiin mm. sepelhanhi, 184 kuikkaa, 2 kaakkuria, 600 gaviaa, 5 ruokkia, 6 merikihua, 270 tundrakurmitsaa (+ 1405 IK/KK), yhteensä 5 vesipääskyä, 60 suosirriä, harmaahaikara, nuolihaukka ja kalasääski. Eteläluodoilla oleskeli vielä merisirri ja saaressa lenteli mustavaris. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat pikkusieppo, 2 luhtakerttusta, 3 rytikerttusta, kirjokerttu (Patteriniemen reunalla), sirittäjä, törmäpääsky sekä Metsärannan ja Ahdin näkemä kerhon yli lentänyt keltahemppo, jota ei kuitenkaan löydetty laskeutuneena. Mantereelle lähti Laitisen Ilkka ja saareen saapuivat iltapäivällä Sintosen Antti sekä ”Gamlingarna” eli Hannu Hilke, Timo Nurmi, Rurik Baarman ja Rolf Karlsson.

RUOKIT OVAT VALITETTAVASTI HÄVIÄMÄSSÄ UTÖN ALUEEN PESIMÄLINNUISTA
RUOKIT OVAT VALITETTAVASTI HÄVIÄMÄSSÄ UTÖN ALUEEN PESIMÄLINNUISTA, TÄSSÄ YKSI VIIMEISISTÄ

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...