Korkeita joulukuun lajimääriä

Torstaina 10.12.2020 oli pilvistä, kaakkoistuuli puhalsi 6-9 m/s ja lämpöä oli 1 aste. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja koko saari kompattiin Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli taas varsin monipuolisesti. Nähtiin mm. 27 laulujoutsenta (2a), 4 tavia, harmaahaikara, sarvipöllö ja kahlaajia myöhäinen töyhtöhyyppä (lennossa itäniityn päällä), jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa ja 4 taivaanvuohta, joista yksi löytyi juuri kuolleena ja pää syötynä. Aamustaijilla Kökarin suunnasta saapui naaras sinisuohaukka, joka jäi saareen – kierteli iltapäivällä vielä itäniityllä. Muita havaintoja olivat mm. rautiainen, 2 punarintaa, 4 peukaloista, luotokirvinen, 6 räkättirastasta, 22 kottaraista ja koulun lähellä vuorihemppo, varmaankin sama joka on jo pidempään ollut saaressa. Itärannan tiltaltteja ei tänään löydetty. Iltapäivällä saareen saapui lintureissulle Ismo Hyvärinen.

ITÄRANNAN LEVÄVALLIEN TILTALTIT OVAT NYT POISTUNEET
ITÄRANNAN LEVÄVALLIEN TILTALTIT OVAT NYT POISTUNEET

Perjantaina 11.12.2020 oli edelleen pilvistä ja ”talvisen” hämärää. Kaakkoistuulta oli 8 m/s ja lämpötila oli aamulla nollassa, myöhemmin 2 astetta plussaa. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. haapana, 2 allia, 4 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, töyhtöhyyppä (varmaankin sama kuin eilen) ja edelleen naaras sinisuohaukka, joka lähti aamulla takaisin kohti Kökaria. Huuhkaja päivysti Kobbanilla ja Brita näki 2 sarvipöllöä. Saaresta löytyi myös mm. luhtakana, harmaahaikara, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, käpytikka, kulorastas, laulurastas, kiuru, 2 luotokirvistä, 8 peukaloista, 2 rautiaista, 2 punarintaa, 18 kottaraista, 47 tilheä, 2 järripeippoa ja itärannalla jälleen vuorihemppo. Monipuolinen lintupäivä tuotti 44 lajia.

MYÖHÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ NÄHTIIN PARINA PÄIVÄNÄ
MYÖHÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ NÄHTIIN PARINA PÄIVÄNÄ

Lauantaina 12.12.2020 jatkui hämärän pilvinen sää ja vähän ripautti aamulla sadettakin. Kaakkoistuuli jatkui, nyt 7-9 m/s, ja lämpötila oli runsas 4 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 12 laulujoutsenta, haapana, 4 tavia, 5 allia, 2 pilkkasiipeä ja ruokki. Länsipuolen luodoilla ruokaili pitkästä aikaa 30 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), sarvipöllö, luhtakana, harmaahaikara, 2 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, käpytikka, 20 tilheä, kulorastas, laulurastas, punakylkirastas ja 11 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kiuru, luotokirvinen, 11 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa ja itärannalla vuorihemppo. Lajimäärä oli tänään 47 – hyviä lukuja näin joulukuussa.

SARVIPÖLLÖ TUIJOTTELI MEITÄ HÄMMÄSTYNEENÄ
SARVIPÖLLÖ TUIJOTTELI MEITÄ HÄMMÄSTYNEENÄ

Sunnuntaina 13.12.2020 oli yhä pilvistä ja niukkaa valoa. Kaakkoistuuli jatkui edelleen, nyt 4-6 m/s. Lämpötila oli aluksi +1, myöhemmin -1 aste. Staijattiin pari tuntia ja koko saari kompattiin, Enskär jäi tosin vähän vähemmälle. Nähtiin mm. 22 laulujoutsenta, 2 kanadanhanhea, mustalintu, 8 pilkkasiipeä, tukkakoskelo ja ruokki. Saaressa oli myös huuhkaja (Kobbanilla), sarvipöllö, harmaahaikara, luhtakana, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, käpytikka, laulurastas, punakylkirastas, kulorastas, 8 tilheä ja 18 kottaraista. Pikkulintuja havaittiin mm. kiuru, luotokirvinen, 8 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa ja järripeippo. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle. Turistimäärät ovat nyt pudonneet, taitavat joulun läheisyys, hotellin lähestyvä sulkeminen ja suositukset matkustusrajoituksissa alkaa näkyä. Yhteysaluksella onkin ollut ruuhkaa, lehtitietojen mukaan m/s Baldurilla on tänä vuonna ollut jo n. 40.000 matkustajaa!

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA LÄHES PÄIVITTÄIN
LAULUJOUTSENIA MUUTTAA LÄHES PÄIVITTÄIN, USEIN POIKUEITTAIN
GAMLA POSTENIN LÄHELTÄ LÖYTYI TUORE TAIVAANVUOHEN RAATO, JOLTA PÄÄ OLI SYÖTY POIS. MIKÄHÄN OLI ASIALLA?
GAMLA POSTENIN LÄHELTÄ LÖYTYI TUORE TAIVAANVUOHEN RAATO, JOLTA PÄÄ OLI SYÖTY POIS. MIKÄHÄN OLI ASIALLA?

Uusimmat kuvat ovat nähtävissä exif-tietoineen isompina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...