Korppikotkien, trappien ja kalliokiipijöiden maassa – hieno kuvausretki Pyrenneille

Torstaina 19.3.2009, kauniissa auringonpaisteessa, alkoi yhteinen matkamme Outin kanssa kohti Espanjan Pyrenneitä ja muita Koillis-Espanjan lintukohteita ja nähtävyyksiä. Ajelimme illansuussa Cumulus Airportiin Hesan lentokentän tuntumaan ollaksemme aamulla edes jotenkuten pirteitä aikaiseen lähtöön. Mainio illallinen ja nukkumaan.
Perjantaina 20.3.2009 lähdimme lentokentälle klo 05.15 ja Blue1:n suora lento Barcelonaan lähti klo 06.40, aikataulussa. Matka sujui liki pilvettömässä säässä ja perillä odotti 18 asteen lämpö ja pilvetön taivas. Löysimme lentoasemalta tuttuni parin vuoden takaa, Cristian Jensenin, jonka kanssa vietämme viikon verran linturetkellä. Aluksi ajelimme lentokentän viereen Llobregat Deltan alueelle, josta keskipäivän lämmössä löytyi mm. n. 10 liejukanaa, 3 sulttaanikanaa, komeakyhmyinen kaularengastettu kruununokikana (rengastettu 2004), valkoposkihanhi (kova rari Espanjassa!), n. 20 punapäänarskua, lähes 10 vahanokkaa, uuttukyyhky, useita ristisorsia ja pikku-uikkuja jne. Mainion lounaan jälkeen jatkoimme etelään El Garraffin luonnonpuistoon, jossa näkyi niukasti lintuja pienellä kierroksella. Mainittavimmat olivat 6-7 sinirastasta, suula merellä ja 3 keltahemppoa. Jatkoimme matkaa Lleidan kaupungin kautta syvemmälle sisämaahan kohti Pyrenneitä ja illalla klo 19 maissa jäimme Trempin kaupunkiin hotelli Sigloon yöksi. Matkalla nähtiin hienoa kevään puhkeamista monien kukkivien puiden ja pensaiden muodossa, linnuista mainittakoon harakkakäki, kattohaikara ja kymmenet mustakottaraiset. Matkaväsyneinä mentiin illalla syömään ja nukkumaan.

vahanokka

Lauantaina 21.3.2009 lähdettiin liikkeelle klo 07.15, heti aamupalan jälkeen. Kohteena tänään oli Boumortin vuoristoalue ja luonnonpuisto ja tähtäimessä erityisesti korppikotkat. Ajelimme ensin Isonan pikkukaupunkiin, jossa tavattiin pari luonnonpuiston vahtia. Saimme luvat piilokojuun ja vahtien lavalla oli korppikotkille menossa 2 villisian ruhoa ja epämääräinen joukko raajoja ja sorkkia. Lähdettiin matkaan kahdella autolla kunnes tie heikkeni niin, että Cristian palasi takaisin ja jatkoimme ”rangerien” maasturilla. Lopulta päädyimme lumisohjojen jälkeen ruokinta-alueelle vuorten huippujen tuntumaan ja Outin kanssa vetäydyttiin kojuun seuraavaksi 9 tunniksi. Harmi vaan, että päivä oli tosi iso pettymys! Vaikka olosuhteet, sää mukaan lukien (aurinkoista, lämpö nollassa), olivat suotuisat niin lintuja oli odotettua paljon heikommin. Ainoat korppikotkat olivat hanhikorppikotkia – turhaan odotimme haaskoille munkki-, pikku- ja/tai partakorppikotkaa! Hanhikorppikotkia oli muutama kymmenen ja niistä joku kuva tuli roiskaistua, lisäksi paikalla näkyi muutama nokivaris, korppi ja mustaleppälintu. Kojulupien saaminen valtion virastosta kesti yli 5 kk ja tuntui olevan tosi hankalaa – luvat tarvitaan rauhoitettujen partakorppikotkien takia ja jos lupia ei ole niin mahdollisia kuvia ei saa missään julkaista ilman tuntuvaa sakkorangaistusta. No, emme nyt sitten törmänneet tähän ongelmaan koska partakorppikotkat eivät tänään ilmestyneet haaskalle, niitä oli kylläkin tänään ollut hienosti pari yksilöä vähän lännempänä sijaitsevalla Terretan kojulla. Paluumatkalla alempana nähtiin mm. pensassirkku ja vuorisirkku, ylempänä n. 80 alppivarista ja 2 punapyytä retken lajeiksi. Paluumatkalla illansuussa nähtiin vielä Boumortin alueella hanhikorppikotkien seurassa taivaalla kaartelemassa sulkasatoinen munkkikorppikotka. Yöksi ajettiin taas Trempin hotelliimme – hyvä illallinen ja nukkumaan.

hanhiko

Sunnuntaina 22.3.2009 lähdimme aamulla pitkän yöunen jälkeen liikkeelle jälleen kauniissa auringonpaisteessa, nyt aluksi Isonan läheltä kohti etelää ja Montsec’in vuoristosolia. Nähtiin parin tunnin aikana mm. useita harmaasirkkuja, 2 pensassirkkua, 4 kalliovarpusta, pähkinänakkeli, etelänpuukiipijä, 2 vuoriuunilintua (aikaisia kevätmuuttajia), 2 virtavästäräkkiä, kangaskiuru, leppälintu, haarahaukka, silkkiuikku ja lukuisa määrä kalliopääskyjä ja hanhikorppikotkia. Matkaa jatkettiin Montroigin hienolle kalliomuodostelmalle, jossa söimme hyvän piknikin ja samalla nähtiin mm. 3 alppitervapääskyä, 5 alppivarista, useita ruskokerttuja ja sinirastaita, vihertikka, 4 mustataskua, kivikkokiuru, hippiäinen ja kuvauksellisesti hieno koiras rusorintakerttu. Upea paikka kaikkineen. Iltapäiväkahvit juotiin Balaquerin jälkeen moottoritien varressa, matkalla illaksi Huescaan. Päiväkahvipaikassa tien varressa löytyi pihapuista yllättäen hienosti 2 pussitiaista ja matkalla nähtiin myös pari isohaarahaukkaa ja 4 haarahaukkaa sekä n. 20 kattohaikaraa. Huescan itäpuolella, nyt Aragonin maakunnassa, käväistiin ennen auringonlaskua keskiaikaisen linnan (Montearagon) alueella jossa havaittiin mm. ruskokerttuja, sinirastas ja kuvauksellisesti 2 mustataskua, koiras ja naaras. Yöksi majoituttiin lintuharrastajien ”mekkaan”, Loporzanon kylän Boletakseen. Tässä kodikkaassa Joselen ja Estherin talossa kaikki henkii lintuharrastusta ja -kuvausta ja herkullista illallista oli syömässä kanssamme Simon Norfolkista Englannista. Juttua riitti pitkään yhteisten asioiden ympäriltä. Illalla huuteli tornipöllö.

rusorintakerttu

Maanantaina 23.3.2009 jatkui pilvetön ja lämmin (+21 astetta) sää. Aamiaisen jälkeen kävimme kylän hautausmaan luona jossa näimme mm. 2 kalliovarpusta, kivikkokiuruja, 2 punapyytä, paksujalan, vuoriuunilinnun ja retken ensimmäisen pikkukorppikotkan. Pian ajelimme Guara-vuorille, Vadielloon, jossa pyörivät paikalla jo hanhikorppikotkat ja hetkeä myöhemmin myös 4 pikkukorppikotkaa ja esiaikuinen partakorppikotka – vihdoinkin. Otin kaukaa pari kuvaa itselleni uudesta lajista. Kävelimme padon laelle hakemaan kalliokiipijää (jota nyt ei näkynyt) mutta pian aivan läheltämme lipui matalalla myötävalossa vanha partakorppikotka ja kamerani lauloi täydestä innosta. Onnistuihan se sittenkin! Parkkipaikan läheltä löytyi varoitteleva tulipäähippiäispari ja jälleen löytyi vuoriuunilintu vilkkaasti liikkeessä. Ylimuuttavana havaittiin mm. 25 haarahaukan parvi ja ruskosuohaukka.

partakorppikotka

Jatkoimme vuorilta matkaa Huescan kaupungin kautta Loarreen, jossa vietimme iltapäivän Castillo de Loarren alueella. Matkalla nähtiin mm. 7 isohaarahaukkaa (myös kuvattavana) ja 3 haarahaukkaa sekä useita kattohaikaroita. Piknikin ja linnaan tutustumisen ohella katseltiin iltapäivän lämmössä toki lintujakin ja paikalta löytyi mm. sinirastas, 2 alppivarista, käärmekotka, 3 isohaarahaukkaa, 2 pikkukorppikotkaa, laulava vuoriuunilintu ja etelänpuukiipijä. Koska muistikortit pursuivat uusia kuvia, palasimme Boletakseen jo klo 17.30 maissa ja otettiin ilta rennosti. Boletaksen luona näkyi vielä lennossa pari punapyytä. Ruoka oli taas loistavaa eikä viinissäkään täällä ole totisesti moitittavaa. Iltaa istuttiin taas Simonin ja Cristianin kanssa kunnes uni alkoi painaa.

tulipaahippiainen

Tiistai 24.3.2009 oli jälleen hieno päivä – monella tavalla. Maittavan aamiaisen jälkeen lähdettiin ajamaan vielä kerran kohti Pyrenneitä, nyt kaikkein korkeimmalle eli Astunin hiihtokeskukseen. Matkalla nähtiin autosta mm. 7 isohaarahaukkaa ja 4 haarahaukkaa hiiri- ja tuulihaukkojen lisäksi. Pyrenneillä vastaan tulivat viikon ensimmäiset pilvet ja ylhäällä Astunissa ja viereisellä Candanchun hiihtoalueella saimme märkää lumisadetta naamaamme, lämpötila oli nollassa. Lintuja nähtiin ylhäällä mm. n. 70 alppinaakkaa, 2 alppivarista, 2 sitruunahemppoa, 3 vuorikirvistä, esiaikuinen maakotka ja rautiainen. Piipahdimme raja-asemalta vähän Ranskan puolellakin mutta palasimme pian taas tuttuun Espanjaan, nyt hiljalleen kohti 1000-luvulta peräisin olevaa San Juan de la Penan mystistä kallioluostaria. Ilma oli taas kirkas mutta tuulinen. Luostarin alueella ja lähistöllä havaittiin mm. retken ensimmäiset vuorisirkut (2 yks), 2 pähkinänakkelia ja 6 sitruunahemppoa. Leppoisan piknikhetkemme jälkeen ajoimme vuoren itärinnettä alas ja päivän viimeinen kohteemme oli ehkä retken upein kalliomuodostelma – ilta-auringossa punertava valtaisa Rigloksen vuori. Jätettiin auto kylään ja käveltiin vuoren juurelle, josta löytyi heti jo pitkään kaivattu kalliokiipijä! Pääsin hiipimään lintua ihan mukavalle etäisyydelle, jopa liiankin lähelle hetkittäin. Vilkkaan linnun kuvaus hankalassa asennossa oli kuitenkin työlästä ja kuvista olisi voinut saada parempiakin. Tuli kuitenkin myös mm. lähikuvia kalliokiipijän hurjista kynsistä. Hyvä näin. Vuoren ympärillä pyöri hanhikorppikotkien lisäksi n. 40 alppivarista ja juurelta löytyi vielä pensassirkku, vuorisirkku ja retken lajiksi jo odotettu alppirautiainen. Viimemainittu hävisi pensaiden taakse ennen kuin ehdin lintua kuvata. Auringon jo laskiessa ajoimme yöksi takaisin tuttuun Boletakseen, nautimme herkullisen illallisen ja sitten nukkumaan.

kallio

Keskiviikkona 25.3.2009 suuntasimme kaakkoon, Los Monegrosin aroalueille. Matkalla nähtiin mm. 3 isohaarahaukkaa ja 5 haarahaukkaa sekä 2 punapyytä. Saavuimme ”pelipaikoille” klo 10 jälkeen ja pian havaittiin mm. 5 paksujalkaa, n. 30 arokiurua, n. 40 pikkukiurua, 3 rusotaskua (kaikki koiraita), 3 pikkupensaskerttua, alppitervapääsky ja 12 hietakyyhkyä. Aivan upea näytelmä koettiin kun nuori maakotka yritti kiinni pikkutrappia ja kun siinä epäonnistui, niin maakotka jäi hiekkatien varteen kuvauksellisesti poseeraamaan. Sitä kuvatessa ilmestyi paikalle myös vanha maakotka ja yhdessä kotkat poistuivat aroalueelle. Erilliseltä peltoalueelta löysimme 5 jouhihietakyyhkyä piilottelemasta kivikkoisella pellolla ja läheisellä lammella oli mm. 2 heinätavia, n. 40 mustakaulauikkua, 12 punapäänarskua ja 9 ruskosuohaukkaa. Piknikin ja päiväkahvin jälkeen havaittiin mm. 3 pikkutrappia, 3 harjalintua ja 2 alppivarista sekä laajoilta peltoalueilta löytyi 6 isotrapin parvi, jossa 2 koirasta ja 4 naarasta. Isompi koiras esitti hienoa soidinta, jota katselimme etäämpää kaukoputkella. Onpa mahtavia lintuelämyksiä solkenaan! Illansuussa näimme vielä 2 minervanpöllöä, 2 harakkakäkeä ja 3 hietakyyhkyä lisää. Yötä olimme hotelli El Portalissa Alcotecin (de Cinta) pikkukaupungissa, taas mainio illallinen ja pitkän päivän jälkeen uni maittoi. Kuviakin oli tänään syntynyt hienosti.

paksu

Torstai 26.3.2009 alkoi synttäriaamiaisellani ja pian lähdimme edelleen kauniissa auringonpaisteessa uudelleen aroalueille, jotka huolestuttavasti supistuvat jatkuvasti laajenevien viljelysten ja tieverkkojen alta. Pian löytyi mm. 4 paksujalkaa, 3 rusotaskua, 9 hietakyyhkyä ja ylitsemme lensi myös 12 jouhihietakyyhkyn parvi. Punapyitä nähtiin 8 ja pikkutrappeja hienosti yhteensä ainakin 28, pääosa vielä yhdessä isossa parvessa ja soitimesta ei merkkejä. Piknikin ja päiväkahvin jälkeen keskityttiin vielä löytämään uusia kuvauskohteita ja samalla havaittiin mm. 2 sinisuohaukkaa, 2 isohaarahaukkaa, 3 haarahaukkaa, 2 minervanpöllöä, etelänisolepinkäinen, 2 pikkupensaskerttua, 3 alppitervapääskyä sekä ainakin 4 pikkutuulihaukkaa. Suurimmassa arokiuruparvessa oli 25 lintua. Aroalueen keskeltä löytyi myös kaivattu kaitanokkakiuru laulamasta muutaman säkeen, tätä uhanalaista lajia emme kuitenkaan toivomuksestani yrittäneetkään kuvata. Sen sijaan illansuussa löysimme vielä yhden retkemme ehdottomista kuvauskohdelajeista – 2 harakkakäkeä äimisteli aivan tien vieressä. Kyllä niitä olimmekin hakeneet kuvausetäisyydelle! Antautuivat hyvin kameralle – melkein kuin syntymäpäivälahjaksi. Ilta oltiin taas Alcotecissä ja alettiin pakata kasseja paluumatkaa varten. Illalla toki maittava ateria ja hyvä Rioja-punaviini!

harakkakaki

Perjantaina 27.3.2009 lähdimme aamiaisen jälkeen ajamaan kohti Barcelonaa, johon saavuimme heti puolenpäivän jälkeen. Mutta – eipä tämäkään hienon aurinkoinen päivä jäänyt ilman lintukuvia! Aamulla pysähdyimme hetkeksi Alcotecin kirkolle, jossa pesivät kattohaikarat pitivät kovaa nokankalistusta, joka johti kahteen paritteluun kirkon katolla. Lieneekö paikka moiseen sopiva..? Alcotecin eteläpuolella olevien jyrkänteiden luona vietimme vartin ja kuvasin paikalla pyörineitä n. 40 alppitervapääskyä. Barcelonassa hyvästelimme Cristianin, loistavan oppaamme, ja majoituimme hyvään Acta BCN 40-hotelliin lähelle modernin taiteen museota. Loppupäivän vietimme kaupungilla nähtävyyksiä katsellen ja katuelämää ihmetellen, edelleen siis hienossa kevätsäässä. La Ramblan varrella istuskeltiin pitkään keväisessä auringonpaisteessa. Illalla vielä syötiin hyvä illallinen ja uni taas maistui.

katto

Lauantaina 28.3.2009 oli paluupäivä Suomeen. Kuinka ollakaan niin nyt oli ensimmäistä kertaa taivas pilvessä ja aamulla sateli hiljalleen. Teimme runsaan tunnin kävelyn kaupungilla, sitten lentokentälle. Paluumatkalla oli pieniä ongelmia: lento Hesaan lähti tunnin myöhässä, kuohuviini oli koneesta loppu, yksi matkustaja sai sairauskohtauksen, Helsingissä oli kamala lumisade, moottoritie Turkuun oli jälleen suljettu, keli oli hankala sohjo- ja räntäsadekeli jne. Saavuimme kuitenkin kotiin hyvissä voimissa klo 22.30. Retken lajimääräksi kertyi Espanjassa 137 lajia, joista itselleni uusia oli 6 mutta ennen kaikkea – tosi hieno kuvausreissu!

Lisää kirjoituksia

Pikkuruokki!

Maanantaina 18.11.2024 oli puolipilvistä ja luoteistuuli oli paljon eilistä maltillisempi (5-8 m/s), mutta...

Jälleen myrskytuulia

Torstaina 14.11.2024 oli vaihteeksi pääosin auringonpaistetta, mutta navakkaa tuulta: luoteesta 7-13, puuskissa 17...

Syysmuutto vähitellen hiljenee

Maanantaina 11.11.2024 oli pilvistä, utuista, hämärää ja heikkoa sadetta pitkin päivää, toki taukojakin....

Länsituuli hellitti – heti hodari ja humei idästä

Torstaina 7.11.2024 oli jälleen aurinkoa ja lämpöä jo 9 astetta. Luoteistuuli puhalsi 5-6...

Stellerin alli

Maanantaina 4.11.2024 oli puolipilvistä, länsiluoteista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä 6-7 astetta. Staijia...

Myrskyisä kuunvaihde

Keskiviikkona 30.10.2024 palattiin Outin kanssa mantereelta takaisin Utöhön. Ajeltiin aamulla Nauvoon, jossa kahviteltiin...