Kova vastatuuli pysäytti muuton

Sunnuntaina 3.10.2010 oli taas vaisumpi lintupäivä – etelätuuli voimistui 10 m/s ja taivas oli puolipilvinen. Lintuja oli saaressa paljon eilistä vähemmän mutta niin oli lintuharrastajiakin joista valtaosa poistui tänään mantereelle. Paikalle jäi vielä osa Casagranden porukkaa, Haatajan Kari & Luhtalan Timo sekä Holvitien Mikko ja Varesvuon Markus. Päivän havaintoja olivat mm. vuodelle uusina närhi ja 3 pyrstötiaista. Petolintuja havaittiin 3 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, ad-muuttohaukka, 2 kanahaukkaa ja 3 varpushaukkaa. Muista mainittakoon 5 pikkulokkia, kapustarinta, 5 teertä, harmaahaikara, lehtokerttu, 3 mustapääkerttua, pikkusieppo, isolepinkäinen, keltavästäräkki ja nokkavarpunen.

nar
Närhiä on vaeltanut runsaasti tänä syksynä ja yksi eksyi Utöseen saakka

Maanantaina 4.10.2010 posotti jatkuva kova (15-18 m/s) etelätuuli, taivas selkeä ja saari tyhjä linnuista. Sääennuste lupaa tällaista ainakin perjantaihin saakka… Vähän kiertelin ja kuvasinkin mutta koko iltapäivä tuli tehtyä paperitöitä ja kotihommia. Havainnoista voinee mainita mm. 2 kapustarintaa, tylli, 24 pikkulokkia, sinisuohaukka, kanahaukka, 2 varpushaukkaa, lapinsirkku, luotokirvinen, 3 mustapääkerttua, kangaskiuru, 2 tikliä ja 2 haarapääskyä. Outi lähti aamulaivalla klo 05.30 mantereelle töihin.

paakerttu
Mustapääkertut ovat tämän ajan muuttajia, niukasti niitäkin

Tiistai 5.10.2010 oli eilisen toisinto, lintuja vähän ja kova (13-15 m/s) etelätuuli jatkui koko päivän. Ilma kylmeni n. 10 asteeseen, taivas yhä pääosin selkeä. Staijausta, komppaamista ja kuvaamista – eli koko päivä ulkona. Nähtiin mm. harmaasorsa-koiras, kapustarinta, pikkulokki, sinisuohaukka, 3 teertä, isolepinkäinen sekä pikkulinnuista mm. luotokirvinen, lapinsirkku, 10 pyrstötiaista, 2 mustapääkerttua sekä jo melko myöhäiset keltavästäräkki ja harmaasieppo. Casagrande, Lehtovirta, Hynninen sekä Luhtala ja Haataja lähtivät mantereelle, saareen tulivat ainakin Kuuselan Arska, Sällylä, Korvenojan Pertti ja Vienosen Ari. Tulisipa hiljalleen taas enemmän lintujakin… (tosin olen kovassa flunssassa eli ehkä hyvä ottaakin pari päivää rauhallisesti). Illalla etelätuuli oli puuskissa 19 m/s.

pyrstot
Ensimmäiset pyrstötiaiset saapuivat saareen pari päivää sitten

Keskiviikko 6.10.2010 kului sisällä nuhakuumeen kourissa, pari kertaa käväisin hetken istumassa saunan terassilla ja näin mustapääkertun ja pyrstötiaisen. Rasittavan kova (13-19 m/s) etelätuuli jatkui edelleen koko päivän, taivas oli kirkas ja saari kuulemma (muut lintuporukat) kovin hiljainen linnuista. Ei taida muuttua ennen viikonloppua.

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...