Kovaa muuttoa, inoja ja oriolus

Sunnuntaina 25.9.2011 länsituuli oli heikentynyt 5-6 m/s ja taivas oli puolipilvinen – pikkulintumuutto olikin tosi vauhdikasta lähes koko päivän. Tiukka staijaus tuntikausia ja komppaus tuottivat komeita muuttolukuja, mm. 35 kuikkaa, 88 allia, 6 mustalintua, 9 metsähanhea, 4 tundrahanhea, pikkulokki, 9 ruokkia ja 120 merimetsoa (+200 paikallista). Petojakin nähtiin 163 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 7 sinisuohaukkaa, ampuhaukka ja 10 merikotkaa. Kahlaajia oli niukasti – vain suosirri, suokukko ja 5 kapustarintaa.

MERIMETSOJA HENGAILEE LÄHILUODOILLA

Pikkulintumuutto antoi komeita summia: peippo 5900, järripeippo 4360, niittykirvinen 5365, rautiainen 135, kulorastas 62, urpiainen 390, vihervarpunen 1650, lapinsirkku 11, keltavästäräkki 8, kangaskiuru 21, haarapääsky 63 ja räystäspääsky. Saaressa oli paikallisenakin mainiosti lintuja – mm. 10 pikkusieppoa, 5 nokkavarpusta, 3 käpytikkaa, töyhtökiuru edelleen, 2 peukaloista, 2 teertä, isolepinkäinen ja iltapäivällä Juha löysi hotellin portin luota syksyn kolmannen taigauunilinnun, jonka ehdimme kaikki hyvin nähdä, ino siirtyi myöhemmin Gamla Postenin männikköön. Paikalla oli myös ääntelevä tristis-tyyppinen tiltaltti ja Japi ilmoitti nähneensä päivällä pohjansirkun ja kuulleensa illalla yhden kerran viiriäisen ääntä itäniityllä.

HYVIÄ KUVIA INOISTA EN OLE VIELÄ SAANUT

Mantereelle lähti tänään iso joukko lintuporukkaa, saareen jäivät meidän lisäksi vielä Laaksosen Juha, Pärssisen Mikko, Sarvanteen Seppo ja Saarnion Japi. Vielä illalla tulivat saareen lintuja katsomaan Esa Helander, Jari Alamäki, Eino Korsi ja Ossi Henriksson.

LAULURASTASMUUTTO LIENEE NYT HUIPUSSAAN

Maanantai 26.9.2011 valkeni pilvisenä ja näkyvyys oli huonontunut, jonka takia merimuuttoa ei juurikaan ollut. Pedotkin olivat tänään kortilla vaikka jo aamupäivällä selkeni ja aurinko paistoi loppupäivän. Lounaistuuli oli vain 4-5 m/s. Saaressa sen sijaan oli paikallisena mukavasti lintuja hyvän muuttoyön jäljiltä.  Paikallisista mainittakoon mm. suopöllö, peukaloinen, 6 leppälintua, hernekerttu, 3 lehtokerttua, 5 mustapääkerttua, 50 hippiäistä, harmaasieppo, 2 nokkavarpusta, isolepinkäinen, 2 keltavästäräkkiä, n. 140 västäräkkiä (illalla itäniityllä), 4 kangaskiurua, töyhtökiuru vakiopaikallaan ja peräti 13 pikkusieppoa. Aamun yllätys oli saunamme länsipäädyn pihlajissa ruokaillut naaraspukuinen kuhankeittäjä, joka nopeasti hävisi mutta näyttäytyi uudelleen koivun latvassa lammashaassa neljälle raumalaisornille sekä Pärssisen Mikolle, joka ehti napata orioluksesta kuvankin. Taigauunilintuja oli tänään kyläalueella ainakin 2, nähtiin ja kuultiin pitkin päivää. Petolintuja havaittiin kanahaukka, 12 varpushaukkaa, sinisuohaukka ja 2 tuulihaukkaa, kahlaajia valkoviklo, suokukko, tundrakurmitsa, 5 suosirriä ja muuttava isokuovi. Muista lajeista mainittakoon vielä silkkiuikku, 13 haapanaa, 18 mustalintua, 2 allia ja teerikoiras. Yöllä oli erittäin voimakasta laulurastasmuuttoa, joka alkoi jo heti iltahämärissä ja jatkui aamuun saakka – otos osoitti tunnissa muuttaneen noin 2500 laulurastasta! Tänään nähtiin vielä etelänpäiväkiitäjä, muitakin perhosia oli useita liikkeellä.

NOKKAVARPUNEN ON HANKALA KUVATTAVA

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...