Kovaa tuulta ja – pitkäjalka!

Sunnuntaina 10.10.2010 tuuli kääntyi lännen kautta pohjoiseen ja voimistui 15-16 m/s, taivas selkeni ja ilma kylmeni 9 asteeseen. Muutos pisti taas lintuja liikkeelle – saaresta hävisivät isot hysymäärät ja tilalle tuli pohjoisen lintuja – tilhiä, punatulkkuja, talitiaisia jne. Muuttavana havaittiin mm. kuikka, 23 Gaviaa, 3 laulujoutsenta, 60 valkoposkihanhea, 140 A/B, 65 haapanaa, 3640 vesilintua (ilm haahkoja), pikkulokki ja 2 määrittämätöntä kihua. Petolintujakin näkyi mukavasti: 5 sinisuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 40 varpushaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 3 piekanaa, 2 ampuhaukkaa ja 5 merikotkaa. Teeriä nähtiin 7 ja kahlaajista kapustarinta, tundrakurmitsa ja 2 taivaanvuohta. Myös pikkulintuja liikkui paljon muutolla, mm. 3 haarapääskyä, metsäkirvinen, myöhäinen lapinkirvinen, n. 1200 (!) tilheä, n. 500 talitiaista, 25 kulorastasta, 5 pikkuvarpusta, pulmunen ja n. 500 muuttavaa punatulkkua. Saaressa havaittiin lisäksi 15 peukaloista, 30 punarintaa, 20 tiltalttia, 10 mustapääkerttua, 7 pyrstötiaista, 2 kuusitiaista, 7 puukiipijää, isolepinkäinen ja 3 pikkukäpylintua. Vaikka harvinaisemmat lajit tänään puuttuivat niin lajimäärä nousi lukuun 75 eli kolme enemmän kuin eilisessä saaripinnakisassa. Mantereelle lähti aamupäivällä paljon porukkaa, saaressa nyt Mervin, Arskan, Kimmon, Markuksen ja allekirjoittaneen lisäksi lintuhommissa Mikalan Antti ja Hiironniemen Kalevi, jotka saapuivat eilen illansuussa. Lisäksi saareen saapui Ulla Saarnio miehensä Ilkan kanssa. Iltahuuto pidettiin vaihteeksi meillä kovan pohjoistuulen vinkuessa ulkopuolella.

tallari
Talitiaiset kisaavat koulun ruokinnalla matkaeväästä

Maanantaina 11.10.2010 kylmä ja kova luoteisvirtaus jatkui, nyt 8 lämpöastetta ja tuuli 12-15 m/s. Staijattiin aamupäivä luotsiasemalla, muuten kevyttä komppausta aika hiljaisessa saaressa. Muuttavana havaittiin mm. 4 kuikkaa, 10 Gaviaa, 370 haahkaa, 1310 vesilintua, 35 sepelhanhea, valkoposkihanhi, 3 laulujoutsenta, 2 pikkulokkia, ruokki, tundrakurmitsa, 252 naakkaa ja haarapääsky. Petolintujakin oli liikkeellä 110 varpushaukkaa, 9 hiirihaukkaa, 2 piekanaa, sinisuohaukka, 2 ampuhaukkaa ja nuori muuttohaukka (+isofalco sp). Saaresta mainittakoon mm. 4 teertä, jänkäkurppa, taivaanvuohi, leppälintu, 5 mustapääkerttua ja peräti 24 pikkuvarpusta. Tilhiä, punatulkkuja ja talitiaisia oli eilistä vähemmän. Eilen illalla saareen saapuivat Harri Salo ja Markku Salo.
Tiistai 12.10.2010 oli toistaiseksi syksyn kylmin ja tuulisin päivä. Aamuvarhaisella keskituuli oli 20 m/s ja myöhemminkin 14-17 m/s ja puuskat 22-23 m/s pohjoisluoteesta. Lämpötila oli n. 7 astetta, taivas pääosin selkeä mutta päivällä saatiin muutama raekuuro. Tällainen ilma pyyhkii ulkosaaren, kuten Utön, aika tyhjäksi linnuista ja niinpä saaressa ei kummempaa nähty. Muutama mustapääkerttu, tiltaltti, punarinta, peukaloinen sekä talitiaisia, tilhiä ja punatulkkuja jonkin verran. Pikkuvarpusia oli jälleen saaressa, nyt 3 yksilöä. Käpylintuja nähtiin myös 3, lisäksi kangaskiuru ja edelleen lapinkirvinen. Aamupäivällä ylitsemme lensi luotsiasemalla myös pieni kirvinen, joka äänteli hodarimaisesti mutta jota ei rajussa tuulessa löydetty laskeutuneena. Luotsiasemalla staijaus tuotti aamupäivän aikana mm. kuikan (vain yksi!), härkälinnun, ruokin, 19 allia, 3 jouhisorsaa, 2 tavia, n. 60 hanhea (A/B), pikkulokin, 402 muuttavaa varista, 262 naakkaa, 21 varpushaukkaa, kanahaukan ja 2 ampuhaukkaa. Iltapäivällä mantereelle lähtivät Haukilan Mervi ja Kuuselan Arska ja saareen saapuivat Vikmanin Reiska ja Järvisen Hanna. Tänään en ottanut yhtään lintukuvaa.

prou
Hippiäisuunilintu oli hyvin kuvaajaystävällinen

Keskiviikkona 13.10.2010 tuuli vähän heikkeni, nyt vain 10-12 m/s ja taivas lähes selkeä. Aamulla taas staijausta luotsiasemalla lähes puoleenpäivään vaihtuvalla porukalla. Muutto tänään varsin rauhallista – 9 kuikkaa, 3 Gaviaa, 6 laulujoutsenta, 25 varpushaukkaa, kanahaukka, tundrakurmitsa ja n. 750 naakkaa. Ollessani luotsiasemalla huomasin klo 09.17 Patteriniemen takana hienossa myötävalossa taivasta vasten n. 40 m korkeudella kovaa kyytiä lentävän isokokoisen ja hyvin pitkänomaisen kahlaajan: suora musta nokka, kokovalkea alapuoli (myös kaula) ja valkoinen selkäkiila, tummat, liki mustat, hyvin teräväkärkiset siivet ja huikean pitkät punaiset/punertavat jalat, jotka ulottuivat kauas taakse – pitkäjalka! Lensi nopein siiveniskuin Trattenin majakan yli ja pudottautui pian sen jälkeen vedenpintaan jatkaen vauhdikkaasti myötätuulessa avomerelle kohti etelää. Ilmeisesti kyseessä oli Taivassalon Rantalanlahdella pitkään (2-11.10.) viihtynyt yksilö, joka nyt päätti lähteä takaisin etelän maille. Vaikka olen nähnyt yhteensä satoja pitkäjalkoja Egyptissä, Espanjassa ja Portugalissa niin lajin kohtaaminen täällä Pohjois-Itämeren reunalla täysin odottamatta oli huikean hieno hetki! Laji no. 292 Utölle ja tulipa samalla minullekin Suomenelis. Sendari oli kuitenkin päättänyt olla nyt ylenpalttisen suosiollinen: keskipäivällä olin kuvaamassa Mikalan Antin löytämää sarvipöllöä koulun portin luona kun huomasin lammashaan reunan vadelmissa syksyn 2. hippiäisuunilinnun! Kaikki muut nopeasti paikalle ja pro oleskeli koko loppupäivän kuvauksellisesti lammashaan satamalahden puoleisessa reunassa, pitkiä aikoja lähellä maata (ja maassa) Eskilin venevajan nurkalla. Saaressa nähtiin tänään myös mm. 5 teertä, 2 valkovikloa, 6 mustapääkerttua, pyrstötiainen, kangaskiuru, leppälintu, 5 tiltalttia, isolepinkäinen, 2 tikliä, 3 pikkukäpylintua ja 5 pikkuvarpusta. Hieno syksyinen lintupäivä!

sarvipo
Syksyn ensimmäinen sarvipöllö killisteli koulun portin luona

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...