Kovat tuulet haittaavat

Torstaina 20.10.2016 puhalsi navakka (10-13 m/s) itätuuli ja ilma viileni 6 asteeseen. Taivas oli puolipilvinen. Staijattiin kolmisen tuntia plus saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka, 4 kaakkuria, 106 valkoposkihanhea, 5 sepelhanhea, piekana, 5 hiirihaukkaa, sinisuohaukka, 31 varpushaukkaa, kanahaukka, 3 ampuhaukkaa ja 350 naakkaa. Patteriniemen länsipuolelta muutti etelään 6 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 7 harmaahaikaraa, nuori tundrahanhi edelleen, sarvipöllö, lehtokurppa, taivaanvuohi ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat 6 tiltalttia, mustapääkerttu, hernekerttu (blythi-tyyppinen), 10 kangaskiurua, pyrstötiainen, västäräkki, 2 haarapääskyä, 155 tilheä, 14 rautiaista, 13 pikkukäpylintua, 3 isokäpylintua, 2 nokkavarpusta ja lapinsirkku. Tulipäähippiäinen oli edelleen saaressa, aamulla museon lähellä ja myöhemmin taas pitkiä aikoja mielipaikassaan koulun saunan luona. Laaksosen Juha näki aamupäivällä Enskärillä matalalla ohilentävän tunturikiurun, jota ei löytynyt mistään laskeutuneena. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, tuttuja mm. Osmo Kivivuori, Kari Saarvola, Esko Joutsamo, Arto Laakso ja Tittosen Jouni.

HOTELLIALUEELLA ON PARI PÄIVÄÄ VIIHTYNYT BLYTHI-TYYPPINEN HERNEKERTTU, JOLLA ON HARMAATA VAIN OTSASSA JA SILMIEN YLÄPUOLELLA, TASAINEN RUSKEA ULOTTUU YLÄPUOLELLA LÄHES PÄÄLAELLE SAAKKA JA ALAPUOLIKIN ON TAVANOMAISTA RUSKEAMPI. ÄÄNTÄ EI OLE KUULTU.
HOTELLIALUEELLA ON PARI PÄIVÄÄ VIIHTYNYT BLYTHI-TYYPPINEN HERNEKERTTU, JOLLA ON HARMAATA VAIN OTSASSA JA SILMIEN YLÄPUOLELLA, TASAINEN RUSKEA ULOTTUU YLÄPUOLELLA LÄHES PÄÄLAELLE SAAKKA JA ALAPUOLIKIN ON TAVANOMAISTA RUSKEAMPI. ÄÄNTÄ EI OLE KUULTU.

Perjantaina 21.10.2016 oli eilistäkin kovempi ja koleampi itätuuli (12-15 m/s) ja lämpötila putosi 5 asteeseen. Taivas oli pääosin pilvessä. Lintuja oli paljon aiempia päiviä vähemmän. Nähtiin mm. kuikka, 6 sepelhanhea, edelleen tundrahanhi, 3 harmaahaikaraa, 11 varpushaukkaa, kanahaukka, tuulihaukka, ampuhaukka ja kahlaajista 2 lehtokurppaa, taivaanvuohi ja jänkäkurppa. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat tiltaltti, mustapääkerttu, 2 nokkavarpusta, 11 pyrstötiaista, isolepinkäinen, 10 rautiaista ja edelleen aamupäivällä tulipäähippiäinen koulun saunan ruusupensaissa. Mantereelle lähtivät aamulla Kuusiston Kimmo, Nurmen Tarppi sekä Vilen, Vaahtila ja Suominen.

PYRSTÖTIAISVAELLUS ALKAA HIIPUA
PYRSTÖTIAISVAELLUS ALKAA HIIPUA

Lauantaina 22.10.2016 oli aika syksyinen sää – kovaa itäkaakkoista tuulta, 15-17 m/s, ja lämpöä vain 4 astetta. Taivas oli paksussa pilvessä ja linnut vähissä – tai piilossa. Staijia luotsiaseman suojassa runsaat 3 tuntia ja pääosa saaresta kierrettiin kovassa tuulessa. Mainittavimmat havainnot olivat 48 muuttavaa valkoposkihanhea, sepelhanhi, nuori tundrahanhi edelleen, 3 harmaahaikaraa ja 3 varpushaukkaa. Pikkulintuja nähtiin mm. myöhäinen haarapääsky, 16 rautiaista, 25 peukaloista, 5 pyrstötiaista, tikli, isolepinkäinen ja tundraurpiainen. Tulipäähippiäistä ei enää löytynyt ja siitä tuli mieleen yllättävä tilanne – Suomessa tulipäähippiäinen (50 havaintoa) on nyt havaintomäärien perusteella jo harvinaisempi laji kuin taigarautiainen (ainakin 54 havista)! Hannu Tuomisto ja Tittosen Jouni lähtivät aamulla mantereelle.

VIIME PÄIVINÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA NOKKAVARPUNEN
VIIME PÄIVINÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA NOKKAVARPUNEN

Sunnuntaina 23.10.2016 jatkui kova (13-16 m/s) itätuuli, taivas oli pilvessä ja iltapäivällä alkoi pitkästä aikaa kevyt sade. Lämpötila oli kivunnut 7 asteeseen. Staijia pari tuntia luotsiaseman suojassa plus koko saaren kierros. Lintuja nähtiin melko niukasti – mainittavia olivat harmaahaikara, jouhisorsa, 4 sepelhanhea, 103 muuttavaa valkoposkihanhea, tundrahanhi edelleen, jänkäkurppa, 2 varpushaukkaa, kanahaukka ja hiirihaukka. Pikkulinnuista kirjattiin mm. kangaskiuru, 6 pyrstötiaista, 6 rautiaista, 25 tilheä ja edelleen eilinen nuori tundraurpiainen, nyt yhdessä cabaret-tyypin ruskourpiaisen seurassa. Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukoista ainakin Laiho, Laakso, Joutsamo, Saarvola, Kivivuori, Hilditch, Meriläinen ja Rantanen.

URPIAISIA ÄÄRILAIDOILTA - TÄSSÄ NUORI TUNDRAURPIAINEN...
URPIAISIA ÄÄRILAIDOILTA – TÄSSÄ TUNDRAURPIAINEN…
...JA TÄSSÄ CABARET-TYYPPINEN RUSKOURPIAINEN
…JA TÄSSÄ CABARET-TYYPPINEN RUSKOURPIAINEN

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...