Kuikkamuuttoa, rareja ja sumua

Torstaina 21.5.2020 jatkui pohjoisvirtaus – nyt luoteistuuli puhalsi 9-13 m/s koko päivän. Taivas oli pilvetön ja lämpöä oli päivällä 10 astetta. Staijia useita tunteja luotsiasemalla klo 05 alkaen ja koko saari kompattiin. Kuten odotettua niin pohjoisvirtaus hiljentää keväistä lintumaailmaa, mutta onneksi kahlaajia oli taas jonkin verran liikkeellä. Merellä/muutolla nähtiin mm. 13 valkoposkihanhea, 31 kuikkaa, 13 Gaviaa, 47 ruokkia, 4 ristisorsaa, 5 merikihua, nuolihaukka, vuoden eka mehiläishaukka, varpushaukka ja tervapääsky. Kahlaajia muutti mm. 198 suosirriä, 13 lapinsirriä, 15 isosirriä, 2 pikkukuovia, valkoviklo ja lähiluodoilla ruokaili koko aamun vielä 4 merisirriä.

SUOSIRRIEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ
SUOSIRRIEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

Saaresta löytyi mm. tuulihaukka, 2 ristisorsaa, 3 harmaasorsaa, lehtokurppa, käki, kultarinta, satakieli, 2 sinirintaa, keltavästäräkki, 3 luotokirvistä ja naaraspukuinen mustaleppälintu kylällä. Saunalahden rannalla ruokaili aamulla komea koiras sepelrastas.

MUSTALEPPÄLINTU KAUPAN RANNASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)
MUSTALEPPÄLINTU KAUPAN RANNASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 22.5.2020 tuuli aamulla ja aamupäivällä edelleen pohjoisesta, mutta heikosti (3-5 m/s). Iltapäivällä tuuli kääntyi etelään ja alkoi hiljalleen voimistua. Aurinko porotti koko päivän ja lämpö käväisi jo 14 asteessa. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia luotsiasemalla ja päivällä useita tunteja kappelin viereisellä kalliolla. Koko saari myös kierrettiin. Pohjoisvirtauksen heikkeneminen näkyi heti lintumaailmassa – kaikkea tuli lisää. Merellä/muutolla nähtiin mm. 420 kuikkaa, 1009 Gaviaa (kuikkalintuja yhteensä 1429 yksilöä), 75 valkoposkihanhea, 5 merikihua, 455 suosirriä (+300 PK), 10 merisirriä (Hamnskär 9, eteläkärki 1), punakuiri, pikkukuovi, 11 tundrakurmitsaa (+1265 IK), 17 ruokkia ja 16 tervapääskyä.

ETELÄKÄRJEN MERISIRRI SULKII JO KESÄPUKUUN
ETELÄKÄRJEN MERISIRRI SULKII JO KESÄPUKUUN

Aamulla muutti pikkutiira laivaväylää pitkin länsipuolitse pohjoiseen klo 07.25 ja petolintuja nähtiin tänään merikotkien lisäksi nuolihaukka, tuulihaukka, naaras ruskosuohaukka ja ad-naaras arosuohaukka, joka muutti saaren yli länteen klo 14.30 aikoihin, oli näkyvissä minuuttikaupalla ottaessaan korkeutta. Aamun ”stara” oli kuitenkin kevään jo toinen mehiläissyöjä, joka saapui kaakon suunnalta klo 08.02 vilkkaasti äännellen, ohitti meidät luotsiasemalla matalalla aivan vierestä ja laskeutui hetkeksi Patteriniemelle, kunnes katosi. Merops ilmaantui kuitenkin uudelleen n. 45 min myöhemmin lentäen luotsiaseman vierestä päinvastaiseen suuntaan ja otettuaan korkeutta katosi äännellen lounaiselle sinitaivaalle. Saaresta löytyi mm. 2 valkovikloa, liro, lehtokurppa, kehrääjä, käki, 3 satakieltä, 5 sinirintaa, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen, 4 rytikerttusta, 13 kultarintaa, 3 keltavästäräkkiä, isokäpylintu, urpiainen ja sepelrastas, ilmeisesti sama yksilö kuin eilen. Olipa hieno lintupäivä.

RYTIKERTTUSIA SAAPUU MUUTOLTA
RYTIKERTTUSIA SAAPUU MUUTOLTA

Lauantaina 23.5.2020 oli puolipilvistä, aluksi heikkoa (2-5 m/s) etelätuulta, joka hiljalleen päivän aikana voimistui lännestä lähestyvän saderintaman takia. Lämpöä oli 11 astetta. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia ja koko saari kompattiin. Myös iltapäivällä pari tuntia staijia. Merellä/muutolla nähtiin mm. laulujoutsen, 31 valkoposkihanhea (+58 A/B), 351 kuikkaa, kaakkuri, 1132 Gaviaa (kuikkalintuja yhteensä 1484), 12 ruokkia, 2 punasotkaa (k,n), 11 merikihua (niistä 8 vaaleaa), 203 suosirriä, merisirri (suosirrien seurassa), 120 isosirriä, pikkukuovi, isokuovi ja 96 tundrakurmitsaa (+100 IK). Saaressa havaittiin mm. 2 käkeä, tuulihaukka, varpushaukka, lehtokurppa, aamulla huuhkaja Kobbanilla, heinätavipari, 4 lapinsirriä, 3 satakieltä, 2 pikkusieppoa, 2 sirittäjää, ruokokerttunen, 3 rytikerttusta, 2 törmäpääskyä, 5 tervapääskyä, 7 kultarintaa ja nokkavarpunen. Päivän yllättävin oli aamulla luotsiaseman edustan luodoilta löytynyt pulmussirri, joka aikansa levättyään otti siivet alleen ja jatkoi pitkää muuttomatkaansa. Vasta neljäs keväthavainto lajista Utössä, edellinen keväthavis on vuodelta 2012. Illalla saareen saapuivat Järvisen Mikko ja Anu.

SIRITTÄJÄ LAULOI LAMMASHAASSA
SIRITTÄJÄ LAULOI LAMMASHAASSA
PULMUSSIRRI OLI TURHAN KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, NUKKUIKIN MELKEIN KOKO AJAN
PULMUSSIRRI OLI TURHAN KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, NUKKUIKIN MELKEIN KOKO AJAN

Sunnuntaina 24.5.2020 sade ja sumu häiritsivät lintupäivää. Aamun vesisade loppui jo klo 10 jälkeen, mutta koko loppupäivä oli tiukkaa sumua ja merelle ei nähnyt. Lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Saaressa melko paljon hyönteissyöjiä, mutta kovasta komppauksesta huolimatta vain ns. peruslajistoa osui kiikareihin. Mainittavia olivat mm. 2 kuikkaa (+2 sp), 2 punakuiria ja 4 suosirriä itärannalla, vuoden eka luhtakerttunen, 60 lehtokerttua, 25 mustapääkerttua, 12 kultarintaa, 9 ruokokerttusta, 5 rytikerttusta, pikkusieppo, peukaloinen, 25 harmaasieppoa ja 3 keltavästäräkkiä. Lehto ja Helminen lähtivät päivällä mantereelle.

OUTI NAPPASI HIENON KUVAN NÄLKÄISESTÄ RUOKOKERTTUSESTA (Kuva: Outi Sarjakoski)
OUTI NAPPASI HIENON KUVAN NÄLKÄISESTÄ RUOKOKERTTUSESTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...