Kuvauskierroksella Kaakkois-Suomessa

Perjantaina 9.2.2007 pakkasin aamulla reippaassa -15 asteen pakkasessa kamera- ym. kamat autoon ja suuntasin kohti Kaakkois-Suomea. Ensin ajelin narisevassa mutta aurinkoisessa pakkaskelissä Pohjan kuntaan, Slickontielle lähelle Antskogin kylää, jossa on ruokinnalla pyörinyt useita pähkinähakkeja. Olin tietysti etukäteen ottanut talon omistajaan yhteyttä kuvausluvan saamiseksi ja Marjatta Lahti olikin iloisena ja vieraanvaraisena jo ovella vastassa! Rupattelimme hetken sisällä ja – samalla kun ensimmäiset hakit piipahtivat ruokinnalle – sain kuulla, että hakit ovat kovin arkoja ja vaikeita kuvattavia. Näin tosiaan oli! Vaikka olin paikalla runsaat kaksi tuntia ja pähkinähakkeja näkyi kaikkiaan noin 15 yksilöä, niin ne hiljaisina ja arkoina lipuivat kuusikon kätköistä melko etäällä pähkinäpensaiden suojassa olleelle ruokinnalle hävitäkseen taas metsän kätköihin. Jokunen kuva toki syntyi muistoksi tästä mitä ystävällisimmästä paikasta, jossa join herkulliset kahvit ja söin maittavaa piirakkaa – muutkin kolme myöhemmin paikalle ilmaantunutta lintuharrastajaa saivat saman ruhtinaallisen kohtelun. Lievällä ”kauhulla” ajattelin sitä hässäkkää kun kuulin, että Tringan koko retkibussillinen purkautuu tänne huomenna. Taitavat arat hakit olla vaikeasti nähtävissä. Marjatta Lahden kirjanpidossa – jo monen vuoden ajalta – olisi itse kullakin opittavaa: pikkutarkasti hakit oli kirjattu joka päivältä (enimmillään n. 60 pähkinähakkia yhtä aikaa!) ja värirengastetuista linnuistakin oli erinomaisen tarkka kirjanpito hienosti mapitettuna. Lahti tarkkaili lintuja hyvällä kiikarilla ja kaukoputkella ja tuntui tuntevan mainiosti lintujen eri puvutkin. Ruokinnalla käväisi myös harmaapäätikka, kolme käpytikkaa, pari mustarastasta ja kolmeen otteeseen varpushaukka, lisäksi yksi räkätti lensi yli.

nuki

Antskogista pistäydyin vielä hetkeksi viereisessä Fiskarsissa mutta lyhyellä etsimisellä ei löytynyt yhtään koskikaraa. Yllättävää. Niinpä jatkoin matkaa kohti varsinaista kohdettani – parin kahvitauon jälkeen kurvasin iltahämärissä Kuusankoskelle Hotelli Sommelon pihalle. Tällaisena talvisena viikonloppuna hotelli oli kovin tyhjä ja – koska ravintolakin oli kiinni – niin söin maittavan illallisen pikku ruokapaikassa hotellin lähistöllä. Uni maittoi aikaisin…
Lauantaiaamuna 10.2.2007 kirpeässä -24 asteen pakkasessa sovittuun aikaan klo 06.15 Mika Honkalinna pöllähti hotellin pihalle hakemaan minua päivän kuvauspaikalle. Ajoimme kahdella autolla n. 30 km Anjalankosken puolelle, jossa autot jätettiin metsätien poskeen ennen piilokojuun siirtymistä. Pimeässä metsässä, tähtikannen alla, kojuun oli helppo kömpiä, laitettiin vähän lämmitystä päälle ja Mika antoi tarpeelliset ohjeet ennen poistumistaan – ensimmäisten korppien jo huudellessa aamuhämärissä. Päivä kului kojussa leppoisasti, lintuja oli mukavasti kuvattavana, sää oli mitä hienoin lumisine puineen ja sisällä mukava lämpö. ”Projektilajinani” oli kanahaukka ja kanahaukan huutoa alkoikin kuulua jo aamun sarastaessa ja pian nuori naaras lennähti ruokinnan läheiseen puuhun, josta noin tunnin kuluttua pudottautui ruokinnalle. Gentti ruokaili peräti pari tuntia kunnes lennähti kuivalle oksalle aivan piilokojuani vastapäätä ja poseerasi siinäkin hienosti tunnin verran.

kanah

Paikalla hyöri myös useita närhiä, kolme käpytikkaa, koiras ja naaras harmaapäätikka, n. 15 korppia, harakoita, tiaisia ja urpiaisia. Iltapäivän kuluessa paikalla käväisi myös kolme kertaa vanha maakotka – pitkään jo paikalla viihtynyt mutta nytkin vain pistäytyen ilman että olisi antautunut kuvattavaksi. Hienon näköinen lintu joka tapauksessa! Muutaman sadan kuvan jälkeen aurinko alkoi painua mailleen ja iltahämärissä klo 17.30 kömmin ulos pakkaseen ja takaisin autolle. Ajelin Mikan kotiin viemään lainassa olleita kuvausvarusteita ja samalla juotiin maittavat iltakahvit laskiaispullineen. Mukavia ja vieraanvaraisia ihmisiä täynnä koko tämä(kin) viikonloppu! Illalla käväisin vielä syömässä eilisessä ruokapaikassa ja sitten Sommeloon yöksi. Aamulla alkoikin sitten paluumatka kohti Turkua. Sunnuntaina 11.2.2007 ajelin aamupäivällä takaisin Turkuun pilvisessä ja lauhtuvassa kelissä – Kuusankoskella oli vielä 22 astetta pakkasta, Turussa vain 2 astetta.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...