Lajirikasta toukokuuta

Torstaina 21.5.2015 oli pääosin aurinkoista ja heikkoa (4-6 m/s) lounaistuulta, lämpöä 11 astetta. Aamulla runsaat pari tuntia staijia mutta merellä oli edelleen hyvin hiljaista. Muuttavana nähtiin 3 kuikkaa, 27 Gaviaa, 10 ruokkia, valkoviklo ja 90 isoa kahlaajaa, ilmeisesti tundrakurmitsoja. Saaresta löytyi mm. nuolihaukka, ruisrääkkä itäniityltä, 2 suosirriä ja kevään ensimmäinen haahkapoikue. Pikkulinnuista mainittakoon 8 pikkusieppoa, 3 sinirintaa, kulorastas, 4 kultarintaa, kirjokerttu, 2 rytikerttusta, nokkavarpunen (mm. meidän saunalla) ja sitruunavästäräkki edelleen. Illansuussa saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Jauhiaisen Jussi.

TÄLLÄ NOKKAVARPUSELLA ON PARI PUNKKIA NOKAN YMPÄRILLÄ
TÄLLÄ NOKKAVARPUSELLA ON PARI PUNKKIA NOKAN YMPÄRILLÄ

Perjantaina 22.5.2015 oli pilvetöntä, lounaistuulta 5-10 m/s ja lämpöä jo 12 astetta. Lintuja oli kohtuullisen paljon mutta kuitenkin vähän ”vaisua”. Staiji tuotti mm. 225 kuikkaa, 120 Gaviaa,17 ruokkia, 11 kurkea ja 2 nuolihaukkaa. Saaresta löytyi mm. 2 suosirriä, 2 lapinsirriä, 4 sinirintaa, 4 rytikerttusta, kevään eka luhtakerttunen, pikkusieppo, viitasirkkalintu (lyhyesti äänessä lammashaassa), nokkavarpunen sekä itäniityltä aamulla lapinkirvinen. Hernekerttuja ja fyllareita oli paljon, ensin mainittuja noin 200 kpl. Saareen saapuivat illalla mm. Järvisen Mikko, Juha Wallin, Kimmo Kuusisto, Eero Suomalainen ja Lennart Saari, mantereelle lähti mm. Tapani Aarnio.

LUHTAKERTTUNEN KÄHMYILI SAUNALLAMME
LUHTAKERTTUNEN KÄHMYILI SAUNALLAMME

Lauantaina 23.5.2015 satoi aamulla runsaan tunnin, myöhemmin oli lähes pilvetöntä koko loppupäivä. Navakka (12-14 m/s) lounaistuuli tyyntyi kokonaan illaksi, lämpöä oli 11 astetta. Vähän staijia, enemmän komppausta. Muuttavana nähtiin mm. 84 kuikkaa, 2 kaakkuria, 118 Gaviaa, kurki ja 31 tervapääskyä. Saaressa havaittiin mm. sarvipöllö, 3 käkeä ja pikkulintujakin kohtuullisesti – mm. sinirinta, 4 pikkusieppoa, 2 luhtakerttusta, 2 kirjokerttua, 25 punavarpusta, 4 nokkavarpusta ja 2 sepelsieppoa. Molemmat sepelsiepot löytyivät saunaltamme, ensin aamulla naaras ja illalla 2kv koiras ja molemmat näyttäytyivät hyvin koko porukalle.

NAARAS SEPELSIEPPO KUVATTUNA SAUNALTAMME
NAARAS SEPELSIEPPO KUVATTUNA SAUNALTAMME

Saunallamme olikin taas kerran hyvä lintutarjonta – terassilta näkyi mm. 2 sepelsieppoa, 2 pikkusieppoa, kirjokerttu, luhtakerttunen ja nokkavarpunen…. Illalla saareen saapuivat mm. Lagerroosin Jari ja Kari Kekki.

...JA 2kv KOIRAS SEPELSIEPPO
…JA 2kv KOIRAS SEPELSIEPPO

Sunnuntai 24.5.2015 oli hieno päivä, myös lintujen puolesta. Tuuli oli lounaasta 5-6 m/s mutta tyyntyi lähes kokonaan päivän aikana. Taivas osaksi pilvinen mutta aurinkoakin saatiin ja lämpöä oli 11 astetta. Staijia aamulla luotsiasemalla noin 5 tuntia ja iltapäivällä lisää kappelin luona plus saaren komppaus. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 116 kuikkaa, 5 kaakkuria, 526 Gaviaa, 203 mustalintua, 7 merikihua, 4 ruokkia, jp etelänkiisla (väylää kaakkoon klo 08.47), harmaahaikara, kevään eka mehiläishaukka, 3 nuolihaukkaa, varpushaukka, törmäpääsky ja 108 tervapääskyä. Aamun ”paras” oli klo 08.15 eteläniemen takaa kiikariini osuneet 2 avosettiä, jotka lensivät vauhdikkaasti lounaaseen kadoten Svartbådanin taakse avomerelle. Kaikki luotsiasemalla olleet 5 ornia ehtivät toki nähdä linnut, saaripinnojakin ropisi.

KEVÄÄN EKA MEHILÄISHAUKKA VASTAVALOSSA
KEVÄÄN EKA MEHILÄISHAUKKA VASTAVALOSSA

Aamupäivällä Jurmosta soitettiin, että koiras niittysuohaukka lähti sieltä länsilounaaseen ja vahvasti pyggen näköinen peto ohittikin vähän myöhemmin Utön melko etäältä pohjoispuolelta matkalla länteen. Utöstä emme olisi pystyneet lajia varmasti määrittämään. Saaressa oli kohtuullisesti lintuja, mm. 70 pikkulepinkäistä, kulorastas, sinirinta, 3 pikkusieppoa, kirjokerttu, peltosirkku ja 6 nokkavarpusta. Muista lajeista mainittakoon vielä turkinkyyhky (uusi yksilö?), suopöllö, kehrääjä, luhtakana ja 4 käkeä. Monipuolinen lintupäivä! Iltapäivällä olin vielä meidän veneellä kuvaamassa hylkeitä Svarbådanin vesillä, mukana kuvaamassa Murtosaaren Jussi. Ahti, Metsäranta, Wallin, Suomalainen ja Saari lähtivät päivällä mantereelle.

KIRJOKERTUT TULIVAT TÄNÄ VUONNA MELKO AIKAISIN
KIRJOKERTUT TULIVAT TÄNÄ VUONNA MELKO AIKAISIN
JOKUNEN SATAKIELI LAULAA VIELÄ SAARESSA
JOKUNEN SATAKIELI LAULAA VIELÄ SAARESSA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...