Lämmintä syyskuun loppua

Torstai 29.9.2011 oli pilvinen ja enimmäkseen heikkotuulinen (W < 5 m/s) päivä, tosin illalla länsituuli voimistui 9 m/s. Päivällä ripotteli ajoittain heikkoa sadetta. Staijausta ja komppausta ja jotain toki löytyikin. Muuttavana havaittiin mm.  11 kuikkaa, 2 Gaviaa, härkälintu, sepelhanhi (+2 paikallista), 550 allia, 10 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, lapinkirvinen, 14 kangaskiurua, 58 kulorastasta, 20 pajusirkkua, 2 keltavästäräkkiä, tikli ja 3 hemppoa. Kahlaajia havaittiin vain 3 kapustarintaa, 4 tundrakurmitsaa, 2 tylliä ja 3 taivaanvuohta. Saaressa liikkui mm. nuolihaukka edelleen, 35 haapanaa, 4 käpytikkaa ja Kobbanilta lähti 2 huuhkajaa. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 5 pikkusieppoa, 6 peukaloista, kiertelevä naaras-isokäpylintu, 6+2 pikkuvarpusta, syksyn ensimmäiset 4 kuusitiaista, 3 sinitiaista ja 4 talitiaista, kivitasku, hernekerttu, 2 mustapääkerttua, luotokirvinen, 2 leppälintua ja syksyn ensimmäinen mustaleppälintu, n-pukuinen yksilö kylän länsireunalla.

HARMAANVÄRINEN TRISTIS-TYYPPINEN TILTALTTI ON VIIHTYNYT SAARELLA PARI PÄIVÄÄ, ÄÄNIKIN SOPII TRISTIKSEEN

Töyhtökiuru oli edelleen vakiopaikallaan, eilinen tristis-tiltalttikin paikallaan (sain pari kuvaakin) ja myös taigauunilintu nähtiin taas illalla eilisellä paikalla. Iltapäivällä saareen saapui yli 30 uutta lintuharrastajaa ja kuvaajaa, mm. Jarmo Koistinen Kari Degerstedt ym ison APLA:n ryhmän kanssa, Kari Kekki, Arto Kaituri & Jari Lageroos, Jussi Salokorpi, Fagerit ja Pekka Malinen ja Jaakko Ruola kavereineen. Väkeä on kovin paljon pienelle saarelle…

NAURULOKKEJA NÄKYY USEITA PÄIVÄSSÄ

Perjantai 30.9.2011 oli miltei kesäinen päivä – länsituuli kohtalainen, taivas pilvetön ja lämpöä 16 astetta. Staijausta ja kiertelyä, muutto oli kohtalaista mutta lepäileviä pikkulintuja nähtiin varsin niukasti. Kimi, Japi ja Mikot Pärssinen & Järvinen staijasivat ja komppasivat tänään Ormskärin puolella puolet päivästä. Monien porukoiden kaikkia havaintoja en tiedä mutta seuraavassa ehkä oleellisin sisältö päivästä: muuttavana nähtiin mm. 45 kuikkaa, 61 Gaviaa, sepelhanhi (+1 paikallisena), metsähanhi 4, merihanhi, harmaahaikara ja petolinnuista 90 varpushaukkaa, 13 sinisuohaukkaa, 1 Circus sp, 10 merikotkaa, 3 ampuhaukkaa ja 2 muuttohaukkaa (ad + 1kv muuttavina). Kahlaajia havaittiin vain 2 kapustarintaa, 2 taivaanvuohta ja 15 määrittämätöntä pikkukahlaajaa. Paikallisista mainittakoon vielä 21 haapanaa, 5 tavia, töyhtökiuru ja huuhkaja (Ormskäriltä). Pikkulintuja havaittiin mm. 37 kangaskiurua, 61 kiurua, 33 kulorastasta, keltavästäräkki, 6 tiltalttia, pajulintu, 6 pikkusieppoa (joista 3 Ormissa), 7 peukaloista, 3 puukiipijää, 36 hemppoa, isokäpylintu edelleen, pikkukäpylintu, 80 urpiaista ja 2 punatulkkua. Tiaiset lisääntyvät – nyt n. 80 sinitiaista ja 4 kuusitiaista, lisäksi saareen tupsahti peräti 24 pikkuvarpusen parvi, joka sittemmin hajaantui ja nähtiin pienempinä osina eri puolilla saarta. Pohjoisiakin lajeja on jo ehtinyt tänne – Ormskäriltä löytyi 2 sepelrastasta, joista toinen näkyi pääsaarellekin sekä urpiaisparvessa viihtynyt tundraurpiainen. Saaressa on nyt syyskuun loppuun mennessä havaittu tänä vuonna 213 lajia. Illalla kuulin vielä, että Arttu Valonen, Heikki Toljander ym olivat nähneet 1kv pikkukajavan (taisin olla itse ihan lähellä..) ja lisään haviksen Utön rariluettelon haviksiin jos ARK havainnon hyväksyy. Iltamyöhällä saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Sassi, Haataja, Jokinen, Rasp ja Palojärvi plus Metsärannan Rami, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Christer Casagrande, Erkki Lehtovirta jne plus V-V Salonen ja Jussi Jauhiainen jne.

SINISUOHAUKKOJEN MUUTTO JATKUU AKTIIVISENA

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...