Lämpöä, lintuja ja joitakin kuviakin

Viikonlopun 5-7.5.2006 vietin taas vaihteeksi vapaa-ajanpaikassani Halikon Angelniemellä. Turusta lähdin jo perjantaiaamuna klo 05.50 kohti Halikonlahtea, kauniin kirkkaana kevätaamuna. Klo 06.40 kömmin piilokojuun ja viihdyin piilossani klo 10 asti jolloin aurinko alkoi vähitellen kääntyä epäsuotuisaksi. Kuvia syntyi ainakin vanhoista ja 2-kv pikkulokeista, liroista, punajalkaviklosta, rantasipistä, kala- ja lapintiiroista ja telkistä. Altaalla uiskenteli myös mm. kolme harmaasorsaa ja n. 20 laulujoutsenta mutta ne pysyttelivät tällä kertaa turhan kaukana kuvaamista ajatellen. Kojusta lähdettyäni ilmaantui lahden ylle 6 tundrahanhen parvi, jotka laskeutuivat lahdelle ja kevään eka keltavästäräkkini lensi yli.

sipi

Angelniemellä päivä oli jo melkeinpä helteinen, varjossa +22 astetta ja meri tyven. Päivä kului tontin kevätkunnostushommissa, ensisijaisesti rantaa siivoten. Uusia kevään lajeja oli saapunut Angelniemellekin, mm. kirjosieppo, tiltaltti ja räystäspääsky mutta lintujen katselu jäi kovin vähälle. Illansuussa merikotka kävi kaartelemassa laiturin länsipuolisella aukolla ja auringonlaskun jälkeen kävin pihalla katsomassa lentelisikö lehtokurppa – ei lentänyt mutta pihakuuseen oli ilmestynyt istuskelemaan harmaan värimuodon lehtopöllö, joka huhuili pitkin iltaa – mikähän sen näin aktiiviseksi saa toukokuussa?

pikkulokki

Lauantai 6.5. oli ainakin yhtä kaunis, tyven ja helteinen kuin eilinen – vasta klo 17 jälkeen meren pintaan ilmaantui pieni tuulenvire lounaasta mutta sekin sammui auringonlaskuun. Aamulla tarkkailin laiturilla kolmisen tuntia, kiertelin kyläalueella, pistäydyin Peksalan rantaniityllä ja piipahdin kaupassakin. Ranta tuli siivottua loppuun, tontti haravoitua jne. Keväälle uusia muuttolintuja (Angelniemelle) löytyi monia, mm. uivelo, peltosirkku, käenpiika, hernekerttu, kuikka, sirittäjä ja pensastasku. Lajeja taisi tontilta kertyä n. 65. Päivän ”metelöitsijä” oli jälleen lehtopöllö, joka huuteli pitkin päivää pellon reunametsässä (sinne aikanaan laittamani lehtopöllöpöntön suunnassa) mutta jostain syystä lehtopöllö lensi keskellä päivää ainakin kolme kertaa pellon yli mökin eteläpuolen kuusiin – yhdellä kerralla kamerani oli sopivasti lähellä ja sain jopa pari lentokuvaa! Naapuritkin tulivat kysymään ja ihmettelemään tätä hyperaktiivista lehtopöllöä. Linnulla taitaa olla poikaset koska reagoi huutaen jopa Penttilän talolta kuuluneisiin lasten ääniin…Tänä illalla lenteli vihdoin lehtokurppakin ja lehtopöllö oli taas ilmestynyt iltauutisten aikaan huutelemaan pihakuuseen. Naaraan ääntä kuului samaan aikaan metsän puolelta. Taitaa olla taas ”meluisa” yö…

pollo

Sunnuntai-aamu 7.5. oli edelleen tyven ja pilvetön. Auringonnousun aikaan lehtopöllökonserttiin yhtyi myös huuhkaja, joka huuteli kauempana kallioilla n. 15 min ajan melko ahkerasti. Ennen Turkuun lähtöä tarkkailin laiturilla ja Angelniemelle uusia kevätlajeja tulikin monta, mm. 2 härkälintua, 7 pikkulokkia, 2 harmaasorsaa, satakieli, mustapääkerttu, liroja, pikkukuovi jne. Merikotka ja hiirihaukkakin kävivät kaartelemassa, lienevätkö lähistöllä pesiviä?

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...