Lapin lintuja Utössä

Torstaina 29.8.2013 oli aika palata Utöhön, korjattu tietokonekin jo mukana. Toivottavasti nyt kestää… Ajelin aamulla Nauvoon kauppaan ja kahville sekä hiljalleen m/s Eivorillekin. Väkeä tuli kohtalaisesti, pääosin matkalla Jurmoon – mm. Helstolan Jari, Raisa Tanner sekä 11 muuta retkeläistä. Matkalla staijailtiin ja mainittavin havainto oli muuttohaukka Aspössä, kaarteli korkealla itään. Lisäksi nähtiin mm. useita merikotkia ja 3 kalasääskeä. Utöhön saavuin klo 15.40, tavarat talolle ja kierros saaren itäosassa. Aika hiljaista, mainittavimmat 5 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, jouhisorsa ja talomme luona edelleen 2kv koiras mustaleppälintu. Hysyjä tuntui olevan kohtalaisesti mutta yllättävää oli ettei itärannalla ollut yhtään ainoaa kahlaajaa! Saaressa oli lintumiehiä paikalla Järvisen Mikko.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ
TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

Perjantaina 30.8.2013 oli lämmin ja pääosin aurinkoinen päivä, tuuli 2-3 m/s kaakosta. Aamulla staijausta, myöhemmin lähinnä itä- ja eteläosan kiertelyä. Muutto rauhallista, mainittavia 23 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, nuolihaukka, ruskosuohaukka, 9 harmaahaikaraa, kapustarinta ja pikkukuovi. Saaressa nähtiin mm. 2 käkeä, pikkusieppo (raripuskassa), sinirinta itärannalla, 4 valkovikloa, taivaanvuohi ja 4 ruokokerttusta.

KÄKIEN MUUTTO ALKAA HILJALLEEN HIIPUA
KÄKIEN MUUTTO ALKAA HILJALLEEN HIIPUA

Päivän yllätys oli aamulla Kattrumpanilta löytynyt hiiripöllö, joka ensin istui hetken tornin antenneilla ja lensi sieltä n. 10 minuutiksi itäniityn reunapihlajiin. Varikset häätivät hipön ennen kuin ehdin kameran kanssa niitylle emmekä löytäneet lintua enää uudelleen. Ehkä poistui saman tien saaresta. Hiiripöllöillä on ollut pientä vaelluksen alkua, mm. Ahvenanmaalla on nähty muutama päivä sitten yksi. Tämä oli Utöstä jo neljäs elokuinen havainto, edellinen on vuodelta 2006, jolloin myös löytyi Kattrumpanin vartiotornista! Mikko sai saaripinnan… Illalla saareen saapui orneja mm. Palojärvi, Rasp, Niemi, Luhtala ja Sassi.

HARMAASIEPPOJA ON USEITA PÄIVITTÄIN
HARMAASIEPPOJA ON USEITA PÄIVITTÄIN

Lauantai 31.8.2013 oli edelleen aurinkoinen ja lämmin päivä, etelätuuli 4 m/s kääntyi illemmalla itään ennen reipasta yöllistä sadetta. Staijia ja komppausta tänään vähän isommalla porukalla mutta lintuja ei ollut mitenkään ylenpalttisesti. Pohjoisvirtaus tuonee seuraavan isomman annoksen… Muuttavana nähtiin mm. 4 kuikkaa, 3 harmaahaikaraa, 18 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, nuolihaukka, kalasääski, tundrakurmitsa ja pikkukuovi. Saaressa havaittiin mm. ristisorsa, 2 nuorta mustakurkku-uikkua, 2 käkeä, valkoviklo, 2 taivaanvuohta, kirjokerttu (raripuskassa ja sen ympäristössä), syksyn ekat 3 järripeippoa, 5 urpiaista, 3 pikkusieppoa, huuhkaja illalla ja vuoden ensimmäinen pikkutikka.

NUORET PIKKUSIEPOT SAAPUIVAT
NUORET PIKKUSIEPOT SAAPUIVAT

Sunnuntai 1.9.2013 oli puolipilvinen, muutama tippa vettäkin, ja reipasta (max 12 m/s) länsituulta. Staijia aamulla majakan suojassa ja komppausta koko saaressa. Muuttavana nähtiin mm. 3 Gaviaa, 2 härkälintua, 11 mustalintua, 8 valkovikloa, 12 suokukkoa, 4 tylliä, kapustarinta ja isosirri. Varpushaukkoja nähtiin vain 9, tuulihaukkoja 2 ja lisäksi admuuttohaukka. Aamulla klo 8 aikoihin muutti telttapaikan yli matalalla ja äännellen nuori keräkurmitsa (Palojärvi & Järvinen), vasta 4. havainto Utöstä. Majakalta olisimme linnun mainiosti nähneet jos olisimme hoksanneet katsoa vastavalon suuntaan mutta mielenkiintomme oli sillä hetkellä myötävaloon merelle… Saaressa näkyi mm. pikkusieppo ja 13 pikkukäpylintua. Lintuporukat lähtivät päivällä mantereelle.

TAIVAANVUOHET VIIHTYVÄT ITÄNIITYLLÄ
TAIVAANVUOHET VIIHTYVÄT ITÄNIITYLLÄ

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...