Lepy, serinus ja gavioiden kopsetta

Maanantaina 24.5.2010 oli kevätkauden kovin tuuli – luoteispuhuri pyyhki saarta 15-17 m/s voimalla. Sadetta ei kuitenkaan saatu, ilma oli viileä ja tuuli heikkeni vasta illalla (6 m/s). Staijattiin luotsiasemalla yli 7 tuntia, lisäksi komppausta ja vähän kuvaamistakin. Muuttavana havaittiin mm. 23 Gaviaa, 3 kuikkaa, härkälintu, 4 laulujoutsenta, ruskosuohaukka, hiirihaukka, 45 suosirriä, pikkukuovi, törmäpääsky ja aamupäivällä saaren yli nopeasti matalalla koilliseen pyyhältänyt ad-muuttohaukka. Puolenpäivän aikaan – klo 12.12 – muutti lisäksi vaalea ad-leveäpyrstökihu itään pampulat tuulessa viuhtoen. Saaresta löytyi mm. 9 mustakurkku-uikkua, 2 tuulihaukkaa, lapinsirri, 2 suopöllöä (toinen saapui aamupäivällä mereltä), 2 satakieltä, 20 leppälintua, rytikerttunen, sirittäjä, 20 harmaasieppoa, pikkusieppo, 8 pikkulepinkäistä, n. 40 pikkukäpylintua ja peltosirkku.

pikkule
Pikkulepinkäisiä on nyt päivittäin useita

Tiistai 25.5.2010 oli taas kaunis kevätpäivä – aamulla heikko lounaistuuli, myöhemmin tyventäkin. Taivas oli puolipilvinen, päivällä ajoittain taas tiheää sumua. Lämpöä oli tänään 10 astetta. Staijattiin aamulla n. 4 tuntia ja muuten kiertelyä. Muuttavana laskettiin mm. 1199 Gaviaa, 66 kuikkaa, 5 kaakkuria (yht 1270 Gaviaa, kevään komein muutto toistaiseksi), harmaahaikara, 25 tundrakurmitsaa (+130 isoa kahlaajaa), 2 valkovikloa, 3 merikihua ja jälleen mereltä saapunut suopöllö. Saaressa nähtiin mm. 9 mustakurkku-uikkua (pesät tuhoutuneet), 6 valkoposkihanhea, harmaasorsa, tuulihaukka, teerikoiras, 6 suosirriä ja itärannalla päivällä piipahtanut kevään eka vesipääsky. Kimmo näki illansuussa myös kehrääjän, sekin ensimmäinen tänä vuonna. Pikkulintuja havaittiin mm. luotokirvinen, 3 punarintaa, rautiainen, 4 satakieltä, mustaleppälintu (n-pukuinen kaupan lähellä), 25 leppälintua, 12 pensastaskua, luhtakerttunen, 7 rytikerttusta, 6 kultarintaa, kirjokerttu-koiras Gamla Postenin lähellä, n. 50 lehtokerttua, 12 mustapääkerttua, 2 sirittäjää, n. 250 fyllaria, 20 harmaasieppoa, 4 pikkusieppoa, 4 kirjosieppoa, 10 pikkulepinkäistä, 15 pikkukäpylintua ja 6 punavarpusta. Illansuussa Ville-Veikko ja tänään saareen tullut Sällylän Seppo löysivät kaikkien iloksi hotellilta taas keltahempon, puvusta päätellen eri yksilön kuin paikalla alkukuusta oleskellut serinus. Varesvuon Markus ja Minna sekä Jauhiaisen Jussi lähtivät tänään mantereelle, nyt täytyy kuvaushommat hoitaa ilman Markusta…

rytsa
Rytikerttusten päämuutto on varmaankin nyt käsillä

Keskiviikkona 26.5.2010 puhalsi kylmä luoteistuuli 10-11 m/s ja odotetusti saari oli varsin hiljainen. Merelläkään ei aamulla liikkunut lintua – vain 21 Gaviaa, 11 kuikkaa, nuolihaukka ja 8 tervapääskyä. Saaressa retkeily tuotti niukasti saalista, mainittakoon kuitenkin 6 valkoposkihanhea, 2 harmaasorsaa, tuulihaukka, 3 suosirriä, 12+1 vesipääskyä piipahtamassa itärannalla, 3 mustaleppälintua (2 ad-koirasta ja n-pukuinen), 3 rytikerttusta, luhtakerttunen, nyt 2 koiras-kirjokerttua, 3 pikkusieppoa ja hotellilla edelleen eilen löytynyt keltahemppo, joka arkuudestaan huolimatta tuli jotenkin tallennettua digikortille. Mainittakoon vielä, että lähiluodoilla päivystävät merikotkat (8-9 kpl) ja merilokit ovat aloittaneet vuotuiset haahkanpoikasten harvennustalkoot – tänään mm. 7 yksilön haahkapoikue hävisi yhtä lukuunottamatta merikotkien suihin. Saa nähdä tuleeko tänä keväänäkään täältä lentokykyisiä haahkanpoikasia.. Saaren vuodarimäärä on nyt 189 – yksi vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

khemppo
Hotellialueen hiekkakentät tuntuvat houkuttelevan keltahemppoja..

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...