Liikkumisesta Korppoon Utössä

Koska Korppoon Utö on varsin suosittu linturetkisaari niin on paikallaan muistuttaa parista-kolmesta asiasta, jotka on tarpeen noteerata tällä pienellä asutulla ulkosaarella.

Ensiksikin, kaikki utöläiset eivät ole kamalan ihastuneita mistään turisteista – ei lintuharrastajistakaan – ja siksi on aivan ehdottoman tärkeää että noudatetaan hienovaraisuutta pihoille kiikaroinnissa ja ilman poikkeuksia (!) kunnioitetaan kulkukieltomerkkejä, jotka johtavat piha-alueille (esimerkiksi koulun vierellä)! Mm. allekirjoittaneen on tosi vaikea yrittää selittää paikallisille että lintuharrastajat eivät osaisi lukea.

Toiseksi – kuten aiemmin Linnut-lehden jutussa kirjoitin – niin pesimäaikana eli tästä heinäkuun puoliväliin asti eteläniemelle EI saa kulkea muuta kuin sinne johtavaa tietä pitkin! Eteläniemen rantojen komppaaminen häiritsee runsasta pesimälinnustoa, erityisesti eteläniemen länsirannalla. Eteläniemen kärkiosassa voi vapaasti liikkua ja tieltä näkee koko eteläniemen alueelle aivan mainiosti.

Ja kolmanneksi, itäniityn rannassa voi toki käydä (ja kannattaakin käydä) kiikaroimassa mutta PITKÄAIKAINEN eli yli 15 min oleskelu rannassa levävallien vierellä, ei ole kenenkään etu. Kaukoputkien parkkeeraaminen keskelle rantaa paitsi estää pesivien kahlaajien ja mm. ristisorsien elämää niin myös kaikkien muuttavien lintujen laskeutumisen tälle lyhyelle rantapätkälle. Itärantaa voi hyvin kaukoputkella ja kiikarilla tarkkailla sen viereisiltä kallioilta (jolloin muuttavatkin
linnut pysyvät paremmin rannalla) ja monta kertaa päivässä tapahtuvaa koko rantaviivan komppausta tulee ehdottomasti välttää tästä hetkestä heinäkuun puoliväliin asti. Saarelaiset ovat allekirjoittaneelle ihmetelleet miksi lintuharrastajat jatkuvasti pyörivät rannassa pesimäaikana mutta he eivät itse saa enää omalla rannallaan edes metsästää (= lintuharrastajien ”syytä”)…

Jotta voisimme kaikki halukkaat mukavasti jatkaa retkeilyä Utössä niin on tarpeellista että noudatamme em. pelisääntöjä ja osoitamme olevamme saarella vierailevista ihmisistä niitä jotka parhaiten ymmärtävät ottaa sekä saarelaiset että linnut huomioon! Em. pikku rajoituksista huolimatta saarella riittää tosi paljon maastoa kuljettavaksi ja lintuja katsottavaksi pesimäaikanakin.

ystävällisesti,

– Jorma

ps. kun joku on tätä kysynyt, niin koko hotellin alueella saa vapaasti liikkua.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...