Linkolan jäljillä ja kesäinen lepy

Torstaina 9.7.2020 oli pääosin aurinkoista, aamulla ja illalla länsituulta 5 m/s, mutta päivällä 11-13 m/s. Lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla 1,5 tuntia majakalla ja kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Havaintoja tänään mm. 44 ruokkia, 4 mustalintua, 2 isokuovia, pikkukuovi, 2 valkovikloa, liro, töyhtöhyyppä, 4 suokukkoa, 16 suosirriä ja 5 kuovisirriä. Pääosa päivästä kului Sanna-Mari ja Panu Kuntun seurassa, saapuivat kajakeilla Utöhön osana ns. Linkola-soutua eli melovat 6 viikon aikana saman n. 1000 km reitin kuin Pentti Linkola souti perheensä kanssa vuonna 1974. Reitti alkoi Salosta ja jatkuu Ahvenanmaa kiertäen aina Poriin saakka. Koska Linkolakin kävi Utössä, niin tänään oli Kunttujen Utö-päivä – puhuimme linnuista, katsastettiin samat lintupaikat kuin Linkola 46 vuotta sitten ja tehtiin muutama haastattelupätkä. Kuntut jatkoivat illansuussa matkaa länteen kohti Kökarin Östra Mörsskäriä. Mukava tapaaminen.

KUNTUT LINKOLAN JÄLJILLÄ
KUNTUT LINKOLAN JÄLJILLÄ

Perjantaina 10.7.2020 oli edelleen aurinkoista ja melko lämmintäkin (17 astetta), etelätuuli heikkeni aamun 6 m/s illaksi 2 m/s. Staijia aamulla luotsiasemalla 1,5 tuntia ja kiersin saaren itäosat. Aika rauhallista näin keskikesän lintumaailmassa. Näkyi mm. 65 ruokkia, etelänkiisla (Öröbådanin ja eteläkärjen välistä 5 ruokin kanssa, eipä voisi oikein lähempää tulla) ja muuttokahlaajia 4 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 4 liroa, rantasipi, 9 suokukkoa, 45 suosirriä ja 10 kuovisirriä. Luhtakerttunen varoitteli meidän saunalla. Kesykyyhkyjä ei ole enää kolmeen päivään näkynyt, lienevät lähteneet.

KELTAVÄSTÄRÄKKIPARI NÄKYY EDELLEEN ÖSTERÄNGILLÄ, POIKASET LIENEVÄT VIELÄ PESÄSSÄ
KELTAVÄSTÄRÄKKIPARI NÄKYY EDELLEEN ÖSTERÄNGILLÄ, POIKASET LIENEVÄT VIELÄ PESÄSSÄ

Lauantaina 11.7.2020 etelästä saapui matalapaine ja runsas sade jatkui aamuyöstä klo 13 asti iltapäivällä. Aluksi koillis-, myöhemmin länsituulta enimmillään 13-17 m/s. Lämpöä oli 15 astetta. Staiji jäi tänään väliin, mutta iltapäivällä kiertelin saaren itäosassa. Merivesi on korkealla eli kahlaajalietteet ovat kovin vähäiset. Näkyi mm. pikkukuovi, 2 töyhtöhyyppää, 4 liroa, 2 valkovikloa, mustaviklo, 2 suokukkoa, 22 suosirriä, lapinsirri ja 4 kuovisirriä. Pääosa päivästä kului tänään kotosalla.

SAUNALLAMME PESIVÄLLÄ HARMAASIEPOLLA ON TÖYHTÖ
SAUNALLAMME PESIVÄLLÄ HARMAASIEPOLLA ON TÖYHTÖ

Sunnuntaina 12.7.2020 olivat sateet ohi ja saatiin mukava retkisää. Aurinkoista, lounaistuulta 5-7 m/s ja lämpöä päivällä 18 astetta. Staijasin taas aamulla luotsiasemalla klo 5-7 ja myöhemmin kiersin saaren itäosat. Merellä näkyi aamulla mm. 64 ruokkia, etelänkiisla kahden ruokin kanssa kaakkoon, 26 punakuirin parvi lounaaseen ja ainakin 5 paikallista merikihua. Kello 05.48 lännestä saapui vakaan rauhallisesti lentäen +3kv leveäpyrstökihu (vaalea vm), joka ohitti läheltä eteläkärjen jatkaen suoraviivaisesti itään. Myötävalossa sain rauhassa katsella lepyä, jolla oli vielä osa pampulaakin jäljellä pyrstössä, komea ruskea rintavyö ja yhtenäisen tumma lakki ja siiven alapinnat. Mitähän seikkailee täällä Itämerellä vielä tähän aikaan, tiedä häntä, mutta ahkerat meristaijitunnit aamuisin (tänä vuonna minulla toistaiseksi n. 352 tuntia) tuottavat joskus yllätyksiä. Tiirasta löytyy Suomesta n. 15 aiempaa heinäkuista lepyä eli ihan outo kummajainen ei sentään ole. Muutama minuutti oman ilmoitukseni jälkeen tuli tieto Morgonlandetin ivp:stä eli muitakin Jäämeren lintuja pyörii näköjään vielä täällä avomeren reunalla. Punakuirien lisäksi tänään näkyi muuttokahlaajia 2 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 3 liroa, 2 suokukkoa, töyhtöhyyppä, n. 100 suosirriä, 12 kuovisirriä ja lapinsirri. Mainittakoon vielä, että aamulla Teerikallion suunnalla temmelsi 2 kettua, joilla oli 4 pientä ja vilkasta pentua – on siinä taas linnunmunille ja -poikasille ottajia ja paikalliselle metsästysseuralle haastetta.

suosirri_05_Korppoo_07_20

SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON NYT RUNSAASTI MUUTOLLA
SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON NYT RUNSAASTI MUUTOLLA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...