Lintu- ja kuvausmatka Varangille ja Lappiin

Tiistaina 31.5.2016 lähdimme Outin kanssa helteisestä (+27 astetta) Turusta ajamaan autolla kohti Tamperetta, jossa lastasimme automme ja itsemme klo 22.11 kohti Rovaniemeä lähteneeseen autojunaan. Olimme matkalla Lappiin ja Pohjois-Norjaan! Matkan kunniaksi nautimme kuohuviinit ja yöunta riitti mukavasti aamuun saakka. Rovaniemelle saavuimme keskiviikkona 1.6.2016 klo 07.47 aamulla ja autojen purkauksen jälkeen suuntasimme kohti pohjoista. Alkumatkasta saatiin sadettakin mutta pian taivas selkeni ja lämpötila kipusi 20 asteeseen. Sodankylässä pistäydyimme kaupassa ja eka ”lintupysähdys” tehtiin Sodankylän pohjoispuolella Ilmakkoaavalla, jossa kuvattiin luottavaista suokukkoa. Paikalla oli myös muutama muu suokukko sekä kurki. Matkalla nautimme lounaaksi savulohta ja lakkahillolla höystettyjä lettuja, ei hullumpaa…

RETKEN ENSIMMÄISET LINTUKUVAT OTETTIIN SUOKUKOISTA
RETKEN ENSIMMÄISET LINTUKUVAT OTETTIIN SUOKUKOISTA

Seuraavaksi parkkeerasimme Kiilopään juurelle ja teimme noin 3 tunnin kapuamisen ja komppauksen tunturin laelle, josta löytyivät melko helposti toivotut retkilajit eli kiiruna ja keräkurmitsa. Kumpikin antautui hienosti kuvattaviksi. Alempana rinteessä nähtiin mm. sinirinta ja 2 kapustarintaa. Kaamasen jälkeen tien vieressä päivysti hiiripöllö ja vähän myöhemmin suopöllö, kummastakin saatiin jonkinlainen dokumenttikuva. Illansuussa nautimme poronkäristykset Neljän Tuulen Tuvalla, hyvät mutta vähän turhan kalliit. No, saimmepa samalla katsella ruokinnalla taviokuurnia, joita oli paikalla koiras ja 2 naarasta. Pari tilheäkin nähtiin. Yöksi ajoimme vielä Nuorgamin lomakeskukseen, tuttu ja hyväksi havaittu paikka jo aiemmilta reissuilta. Nuorgamin tien varrella näkyi mm. 2 piekanaa.

KERÄKURMITSA OLI MEITÄ VASTASSA KIILOPÄÄLLÄ
KERÄKURMITSA OLI MEITÄ VASTASSA KIILOPÄÄLLÄ
..KUTEN MYÖS KIIRUNA, JONKA SUOJAVÄRI EI OIKEIN TOIMINUT TÄNÄ AJANKOHTANA
..KUTEN MYÖS KIIRUNA, JONKA SUOJAVÄRI EI OIKEIN TOIMINUT TÄNÄ AJANKOHTANA

Torstaina 2.6.2016 herättiin pilvipoutaiseen päivään, muutama sadetippakin saatiin aamupäivällä. Aamupalan jälkeen ajettiin kohti Pulmankijärveä ja varsinkin sinne johtava ylänköalue osoittautui odotustemme arvoiseksi. Paikalla näimme (ja melkein kaikki kuvattiinkin) mm. suopöllön, piekanan, tuulihaukan, ampuhaukan, riekon, 5 kapustarintaa ja odotetuimpana 2 tunturikihua. Viimemainituista toinen antautui hienosti maassa kuvattavaksi – tilanne, jota olin tältä matkalta erityisesti toivonut.

TUNTURIKIHU NÄYTTÄYTYI HYVIN
TUNTURIKIHU NÄYTTÄYTYI HYVIN

Pulmankijärvellä käytiin keskikohdalla asti kunnes käännyttiin ja lähdettiin kohti Norjaa ja Varanginvuonoa. Varangerbotnissa todettiin, että laskuveden takia kahlaajat olivat etäällä, paikalla oli sentään mm. 40 punakuiria. Jatkettiin välillä pysähdellen kohti Nessebytä, jossa oli kovin niukasti lintuja mutta runsaasti orneja – tavattiin mm. Jänneksen Hannu ulkomaalaisporukan opastajana. Kahlaajia nähtiin paikallisten lajien lisäksi vain 3 suosirriä, punakuiri ja suokukko – eli tosi vähän. Päiväkahvi kuitenkin maittoi.. Vestre Jakobselvillä oli mm. 3 lapinsirriä, 2 isosirriä, 7 suokukkoa ja muutama merikotka. Paras Norjan puolen pysähdys tehtiin Vadsön saarella, jonka lammella oli 13 vesipääskyä ja meren puoleisella reunalla ruokaili komea noin 100 isosirrin parvi. Lapinkirvisiä oli paikalla kolme. Yöksi jäimme Vadsön Scandiciin ja maittava illallinen syötiin läheisessä ravintola Mollassa punaviinilasillisten kera. Mukava päivä, jossa aamu ja ilta olivat tuottoisimmat niin lintujen kuin kuvienkin suhteen.

VESIPÄÄSKYT OLIVAT EHTINEET JO NORJAAN
VESIPÄÄSKYT OLIVAT EHTINEET JO NORJAAN
ISOSIRRIT SULAUTUIVAT HYVIN RANTAKIVIKKOON
ISOSIRRIT SULAUTUIVAT HYVIN RANTAKIVIKKOON

Perjantaina 3.6.2016 aamu ja aamupäiväkin olivat sateisia mutta iltapäivä oli puolipilvinen, joskin tuulinen (N 10-13 m/s). Lämpöä oli vain 7-8 astetta. Sateen takia jätettiin Ekkeroyan lintukalliot väliin ja pysähdyttiin pidemmäksi aikaa vasta Indre Kibergissä, jossa sade hiipui. Bruunin Mikan (tavattiin aamulla Vadsössä) vinkistä paikalta löytyi uimasta jääkuikka, tosin kuvausetäisyyden ulkopuolella. Rannalla oli pari punakuiria ja pikkukuovi. Myös piekana nähtiin. Jatkettiin pikaisesti vielä Vardöhön ja ehdittiin klo 11.30 lähteneeseen venekyytiin Hornoyan lintusaarelle. Paikka oli toki meille aiemmilta matkoilta tuttu mutta jälleen katseltiin ja kuvattiin etelän- ja pohjankiisloja (jälkimmäisiä vain 1-2), lunneja, ruokkeja, karimetsoja ja pikkukajavia kohtalaisissa valoissa ja lähietäisyydeltä. Paikalla aamulla käynyttä tunturihaukkaa ei enää näkynyt mutta korpit vierailivat tiuhaan ryöstelemässä kajavanmunia.

HORNOYAN LINTUSAARI JA ETUALALLA BIOTOPE-FIRMAN TEKEMÄ TARKKAILUKOJU VARDÖN POHJOISKÄRJESSÄ - HYVÄ PIKNIKPAIKKA!
TAUSTALLA HORNOYAN LINTUSAARI JA ETUALALLA BIOTOPE-FIRMAN TEKEMÄ TARKKAILUKOJU VARDÖN POHJOISKÄRJESSÄ – HYVÄ PIKNIKPAIKKA!

Iltapäivällä palattiin takaisin Vardöhön, majoituttiin hotelli Vardöhön ja kierreltiin saaren eteläosassa nauttien piknikistä ja ohilentävistä merilinnuista – mm. 2 suulasta. Erinomainen illallinen syötiin hotellin ravintolassa, kalaa ja lammasta viinin kera.

ETELÄNKIISLOJA RIITTI...
ETELÄNKIISLOJA RIITTI…
...KUTEN MYÖS LUNNEJA
…KUTEN MYÖS LUNNEJA

Lauantaina 4.6.2016 oli kovatuulinen (N-12-15 m/s) ja sateinen päivä. Aamiaisen jälkeen lähdimme vesisateessa kohti länttä, päämääränä tänään Berlevågin pikkukaupunki Varangin niemimaan pohjoisreunalla. Sateen tauottua nopeasti päätimme pistäytyä tunniksi Ekkeroyan lintuvuorelle, jossa kuvattiin vähän pikkukajavia. Tien varrella hautoi merikihu, josta saatiin ekat pesäkuvat tästä lajista. Kova tuuli vähän haittasi Ekkeroyan laella ja pian jatkoimmekin vesikuurojen saattelemana matkaa Tana Bru’lle ja sieltä edelleen pohjoiseen ylänköalueen läpi. Matkalla näkyi sateessa mm. kaakkuri, metsähanhi, 6 suokukkoa, 3 lapinsirriä ja tunturikihu. Lämpötila laski +3 asteeseen ja sade muuttui rännäksi. Berlevågiin saavuttiin klo 15 aikoihin ja alettiin saman tien sadekuuroista huolimatta hakea paikalla muutaman päivän oleillutta kyhmypilkkasiipeä (ssp stejnegeri). Linnun löysivät Alan Davies ja Mika Bruun ym 30.toukokuuta ja lintu on nähty sen jälkeen muutamana päivänä Berlevågin aallonmurtajien sisäpuolella. Ja sieltä se löytyi nytkin! Yritettiin kuvata lintua hankalan niukoissa valoissa, sadekuuroissa, kovassa tuulessa ja vähän kaukaa mutta jotain dokumentteja silti saatiin. Hieno laji, jonka näimme nyt eka kertaa elämässämme. Illallinen syötiin paikallisessa Neptun pubissa tyytyväisin mielin. Yötä oltiin aiemmalta matkalta tutussa Berlevåg Pensjonat & Camping’issä, mainio yöpymispaikka tämäkin.

KYHMYPILKKASIIPI BERLEVÅGIN SATAMASSA
KYHMYPILKKASIIPI BERLEVÅGIN SATAMASSA

Sunnuntaina 5.6.2016 jatkettiin sateessa ja tuulessa matkaa kohti Suomea. Ennen aamun lähtöä katsastettiin vielä Berlevågin satama-allas ja siellähän jo tuttu kyhmypilkkasiipi edelleen sukelteli. Ajeltiin tarvittaessa pysähdellen ylänköalueen yli, välillä oli räntäsadetta ja lämpöä vain 1 aste, välillä aurinkoa ja plus 7 astetta. Nähtiin mm. 3 kaakkuria, 7 laulujoutsenta, 2 allia, 2 lapasotkaa, riekko, lapinsirkku ja 3 tunturikihua. Hienot maisemat! Jäätiin piknikille Tenovuonon perukkaan, Hoyholmenin rantaan. Lintuja oli paikalla aika niukasti, mainittavin lapinkirvinen.

TENOVUO TENOVUONOLLA
TENOVUO TENOVUONOLLA

Jatkettiin Nuorgamin kautta Pulmangin ylängölle, jossa havaittiin mm. tunturikihu ja 2 piekanaa. Sadekuurojen saattelemana jatkoimme vielä illaksi Utsjoen keskustan kautta Karigasniemen tielle ja yöksi Tenon Eräkievarille. Hyvä yöpaikka oli taas tämäkin. Tien varrella nähtiin mm. 3 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa.

SUOPÖLLÖ PULMANGIN YLÄNGÖLLÄ
SUOPÖLLÖ PULMANGIN YLÄNGÖLLÄ

Maanantaina 6.6.2016 ajettiin Karigasniemeltä länteen Norjan Kautokeinoon, sieltä Enontekiön Hettaan ja edelleen Kilpisjärvelle, yhteensä noin 400 km. Aluksi ripsi vesikuuroja mutta myöhemmin poutaantui, aurinkokin pilkisteli ja lämpö nousi 10 asteeseen. Tuuli oli vaihteeksi heikkoa. Automatkan aikana nähtiin mm. piekana, tunturikihu (Norjan puolella) sekä uivelo ja hiiripöllö (Kaaresuvannossa). Kahviteltiin piknikkinä tunturijärven rannalla ja Kilpisjärvelle saavuttiin jo klo 13. Majoituttiin Kilpisjärven Retkeilykeskukseen ja laitettiin itsemme saman tien valmiiksi Saanan vaellukselle. Kiivettiin Saanan laelle runsaan 4 tunnin patikkareissulle upeassa säässä ja oltiin kyllä reissun jälkeen kieltämättä aika uupuneita, kova nousu mutta mahtavat maisemat! Saanalla nähtiin sepelrastas, 2 pulmusta ja 3 kiirunaa, joita tuli kuvattuakin. Illallinen syötiin Retkeilykeskuksessa ja uni maittoi makoisasti.

PANORAAMA SAANAN LAELTA
PANORAAMA SAANAN LAELTA
ME TYYTYVÄISET MATKAAJAT
ME TYYTYVÄISET MATKAAJAT
TÄÄLLÄ KIIRUNAT OLIVAT JO ENEMMÄN KESÄPUVUSSA
TÄÄLLÄ KIIRUNAT OLIVAT JO ENEMMÄN KESÄPUVUSSA

Tiistaina 7.6.2016 oli pilvistä ja vähän sateistakin. Aamulla teimme pienen kierroksen Kilpisjärven tuntumassa ja nähtiin mm. 2 riekkoa. Aamiaisen jälkeen lähdettiin jatkamaan matkaa, nyt määränpäänä oli Rovaniemi. Matka sujui mukavasti ja teimme pidemmän, lähes 2 tunnin pysähdyksen Pallastunturin hotellilla, jossa piknik-kahviteltiin (hotelli vielä suljettu) ja käveltiin vähän ympäristössä. Mainittavin havis oli koskikara, joka vei ruokaa pesäkoloon lähellä hotellia. Vähän ennen Pallasta oli jälleen riekko tien penkalla. Pallaksen luontokeskuksessa käytiin katsomassa hyvän tuttavamme eli Esko Rantasen komea valokuvanäyttely Lapin linnuista, monia hienoja kuvia. Rovaniemelle saavuttiin klo 18 aikoihin, käytiin syömässä ja noustiin klo 21.15 etelään lähtevään yöjunaan, auto tietysti taas mukana junassa. Matkan kunniaksi juotiin vielä kuohuviinit ja sitten nukkumaan.

KOSKIKARA PALLAKSELLA
KOSKIKARA PALLAKSELLA

Keskiviikkona 8.6.2016 saavuttiin Tampereelle klo 05.46 vesisateessa. Ulos junasta ja vielä ajo Turkuun, jonne tultiin klo 8.30 aikoihin runsaan viikon kestäneen komean Lapin ja Varangin kierroksen päätteeksi. Vaikka säät olivat ajoittain sateisia ja kovatuulisia niin kovasti tyytyväisiä reissumme oltiin! Emme mitenkään keränneet lajeja (olimme ensisijaisesti kuvausreissulla) ja näkemättä jäivätkin mm. kuukkeli, lapintiainen ja tunturihaukka mutta muut oleelliset pohjoisen lajit osuivatkin reitillemme. Mukavina bonuksina olivat ainakin jääkuikka ja kyhmypilkkasiipi ja yllättävän monta tunturikihua. Kilometrejä autoon kertyi matkalta noin 2350. Joskus taas uudelleen!

VARANGILLA ON TÄHÄN AIKAAN PALJON LINTUHARRASTAJIA JA -KUVAAJIA, ASIA ON NOTEERATTU MYÖS PAIKALLISISSA MAJAPAIKOISSA. TÄSSÄ VADSÖN FJORDHOTEL.
VARANGILLA ON TÄHÄN AIKAAN PALJON LINTUHARRASTAJIA JA -KUVAAJIA, ASIA ON NOTEERATTU MYÖS PAIKALLISISSA MAJAPAIKOISSA. TÄSSÄ VADSÖN FJORDHOTEL.
PUNAKUIRIT OVAT TÄHÄN AIKAAN KOREIMMILLAAN
PUNAKUIRIT OVAT TÄHÄN AIKAAN KOREIMMILLAAN

Lisää kirjoituksia

Takaisin Utöhön ja vespari ilahdutti

Maanantaina 9.9.2024 lähdin takaisin Utöhön, Outi on vielä Hesassa käymässä Vilman synttäreillä. Päivä...

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...