Lintu- ja työviikko Espanjassa

Lauantaina 17.2.2007 herätyskello soi klo 04.15, söin pikaisesti jogurttikulhollisen, selasin sanomalehden ja kannoin illalla valmiiksi pakatut laukut ja reput autoon. Alkoi yhdistetty työ- ja lomamatka Espanjaan! Ensin hakemaan Outi tavaroineen matkaan mukaan ja sitten nollakelissä ajo Helsingin lentoasemalle. Parkkipaikkakin löytyi vaikka tänään alkaneiden etelän hiihtolomien takia lentoasema oli täynnä kuin turusen pyssy. Juotiin kunnon kahvit ja pyörittiin tuttujen seurassa asemalla kunnes lentomme lähti likimain ajallaan klo 10.30 kohti Malagaa.
Lentomatka jokunen tuhat kilometriä etelämmäs sujui leppoisasti Finnairin lomalentolaisten mukana ja Malagan kentälle laskeuduttiin heti klo 14 jälkeen. Tavarat taksiin ja porhallettiin pieneen Hotelli Picassoon aivan Guadalhorce-joen suistoalueen tuntumaan. Hotelli oli tosi viihtyisä – yksikerroksinen, kuin iso omakotitalo, pihalla uima-allas ja sijainti keskellä vaurasta pientä omakotialuetta. Huoneita ei ollut montaa ja tällainen levollinen tunnelma sopikin meille hienosti. Ilma oli Espanjan talvea: aurinkoa ja jokunen sadekuuro, napakka pohjoistuuli viilensi ilman n. 15 asteeseen. Koska valoisaa aikaa oli vielä muutama tunti, niin lähdimme kävellen jokisuistoon ja hiekkarannalle kamerat ja kiikarit mukana roikkuen. Ja lintujahan oli vaikka kuinka! Jo hotellin pihalla (viereisellä tontilla tosin) rääkyi n. 25 munkkiarattia – heti iski uusi WP-pinna. Hotellin pihalla lauloi myös pari keltahemppoa, hyppeli mustaleppälintu ja puussa istuskeli harjalintu. Jokisuistoon oli kävelymatkaa vain noin kilometri ja ehdimme tehdä muutamien kevyiden sadekuurojen lomassa pienen kierroksen alueella ennen auringonlaskua. Heti joen rantaan saavuttuamme löytyi taas n. 15 munkkiarattia lisää, aivan läheltä lensi kupu pullollaan yhteensä 4 vaaleaa pikkukotkaa, ruskosuo- ja 2 tuulihaukkaa kierteli suiston päällä ja muuta mainittavaa olivat mm. 7 silkkihaikaraa, 3 harmaahaikaraa, n. 10 pitkäjalkaa, 2 valkopääsorsaa, mustakaula- ja pikku-uikku, n. 30 lapasorsaa, tavi, 2 pulmussirriä, 2 mustajalkatylliä, n. 5 pikkutylliä, 3 valkovikloa, taivaanvuohi, suokukko, 2 ruostepääskyä, samettipääkerttu, useita heinä- ja silkkikerttuja, harjalintu, mustaleppälintu, liki 10 työhtökiurua, 2 punarintaa, useita tiltaltteja ja rannan edustan ison naurulokki- ja etelänharmaalokkiparven ohi pyyhkäisi yhteensä 6 idänpikkuliitäjää melko läheltä – mutta ei kuitenkaan ihan kuvausetäisyydeltä. Riuttatiiroja näkyi 4, lisäksi ohilentävä tp-ruokki. Outo näky täällä.. Illalla vain 12 euron hintainen täysi menu hotellimme pikku ruokasalissa oli tosi maittava pitkän päivän päätteeksi.

valkopaa

Sunnuntaiaamulla 18.2.2007 klo 9, hyvän aamupalan jälkeen, Keith Seville saapui sovitusti oppaaksemme koko päiväksi. Keith asuu kauniissa Aloran kylässä n. 30 km Malagasta luoteeseen ja majoittaa omaan taloonsa vaimonsa Sherill’in kanssa myös vieraita. Keithin kanssa suuntasimme ensin uudelleen Guadalhorce-joen suistoalueelle, jossa oli paikalla liki 10 espanjalaistakin lintuharrastajaa. Lintujakin toki oli – mm. kalasääski, ruskosuohaukka, ainakin 3 pikkukotkaa, 5 valkopääsorsaa, 2 harmaasorsaa, 3 flamingoa, 2 pikku-uikkua, luhtakana, liejukana, n. 10 pitkäjalkaa, punajalkaviklo, pensastasku, törmäpääsky ja munkkiaratteja n. 15. Pikkukotkasta taisi syntyä kohtuullisia kuviakin. Jatkoimme Keithin autolla sisämaahan ja kohti vuoria, ensin Aloran kylän lähelle jokivarteen, jossa nähtiin mm. lehmähaikaroita, 3 yöhaikaraa, silkkihaikara, metsäviklo, harjalintu, 2 keltavästäräkkiä, pikkukotka ja useita kalliopääskyjä. Päivä ja vielä iltapäiväkin kierreltiin vuorilla lähellä Garganta del Chorron rotkolaaksoa ja päivän lajistosta kannattaa mainita mm. 4 sinirastasta, 2 mustataskua, n. 8 mustapäätaskua, etelänisolepinkäinen (alalajia meridionalis), ainakin 5 vuorisirkkua, n. 55 hanhikorppikotkaa, 3 vuorikotkaa, käärmekotka, muuttohaukka, varpushaukka, ilmeinen kanahaukka, n. 150 alppivarista, 2 korppia, n. 5 mustakottaraista, 2 tervapääskyä, 4 harmaasirkkua, 5 mustaleppälintua, keltahemppoja, n. 10 hemppoa, yli 100 tikliä, tali- ja töyhtötiainen sekä useita kalliopääskyjä. Ikimuistoinen oli kävely El Chorron rotkolaakson reunalle, jossa kovassa tuulessa ihasteltiin hanhikorppikotkia ja alppivariksia – valo vaan oli jo niukka kuvaamiseen. Illansuussa ajettiin Aloran kylän reunalle Finca Limonerosin tilalle pikavisiitille ja hakemaan matkaan myös Sherill, joka Keithin kanssa ajoi meidät hämärissä klo 19.30 maissa takaisin hotellillemme. Hieno päivä vähän viileän tuulisessa Andaluciassa, jossa likimain koko päivän aurinko kuitenkin paistoi, mantelipuut kukkivat ja appelsiini- ja sitruunapuut jo notkuivat hedelmistään ja luonto alkoi viheriöidä ja monet kasvitkin jo kukkivat. Illalla taas päivällinen maistui hotellissamme, kuten unikin.

pikkukotka

Maanantai 19.2.2007 vietettiin rauhallista lomapäivää – lämpötila oli nyt liki 20 astetta, tuuli olematon ja aurinko paistoi lähes koko päivän. Itse lähdin aamiaisen jälkeen Guadalhorce-joen suistoon kuvaamaan ja katselemaan, Outi hyppäsi paikallisbussiin ja lähti tutustumaan Malagan keskustaan. Tapasimme hotellillamme iltapäivällä ja teimme sitten vielä yhdessä pitkän kävelyn länteen golfkentän alueelle, jossa nautimme myöhäisen lounaankin. Jälleen oli hieno lintu-, kuvaus- ja lomapäivä joka tavalla. Jokisuistossa näkyi mm. 3 pikkukotkaa, 6 valkopääsorsaa, 6 pikku-uikkua, n. 15 pulmussirriä, suosirri, idänpikkuliitäjä, kuningaskalastaja, 4 mustapäätaskua, mustakottaraisia ja tietysti paljon heinä- ja silkkikerttuja, töyhtökiuruja, keltahemppoja jne. Iltapäiväretki golfalueelle oli myös onnistunut – lähes 150 munkkiarattia, 3 harjalintua, 4 mustapäätaskua, 3 mustaleppälintua, pari keltahemppoa, n. 20 liejukanaa, 11 pulmussirriä, ainakin 8 riuttatiiraa ja idänpikkuliitäjä. Hienon elämyksen tarjosivat kuitenkin ruokit – paluumatkalla takaisin aivan rantaviivan tuntumassa oli sukeltelemassa kaikkiaan 7 ruokkia, yksi jo juhlapuvussa, pari vaihtopukuista ja loput vielä talvipuvussa. Ilmeisesti jokin kalaparvi oli saanut ne aivan rannan tuntumaan ja siitä ilosta kamera lauloi! Muutenkin päivä oli lintukuvauksen kannalta ihan onnistunut, kortille tallentui mm. erittäin hankalasti kuvattava silkkikerttu. Illalla istuttiin vielä hotellin pihalla aperitiivilla ja pihalla pyörähti munkkiarattien lisäksi harjalintu, 2 mustaleppälintua, keltahemppoja, mustapääkerttu (laulavana) ja vielä päivän päätteeksi yllättäen etelänpuukiipijä! Illallinen syötiinkin tänään läheisessä italialaisravintolassa ja askelmittarin lukeman näytettyä tälle päivälle yli 22.000 askelta niin uni taas maittoi!

alca

Tiistai 20.2.2007 oli sadepäivä – aamulla taivas pilvessä, myöhemmin sadekuuroja ja klo 14 alkaen jatkuvaa sadetta. Ilma oli myös viileä, vain hieman päälle 10 astetta. Olimme edellisenä päivänä varanneet käyttöömme vuokra-auton, Opel Corsan, joka tuotiin sovitusti aamulla klo 9.15 hotellillemme ja suuntasimme koko päivän retkelle Rondan hienoon kaupunkiin vuoristoon. Päivä kuluikin sateesta huolimatta ihan mainiosti turismin merkeissä, kiersimme liki kaikki Rondan nähtävyydet ja ajoimme autolla n. 220 km – paluumatka Costa del Sol’in moottoritietä pitkin. Turistislummit taas kerran häkellyttivät! Linnuilla ei tänään herkuteltu, mutta Rondassa näkyi mm. n. 110 alppivarista, 2 peukaloista, 2 virtavästäräkkiä ja 4 mustapääkerttua. Retken lajimäärä kohosi tänään jo mainiosti 90 lajiin. Illansuussa istuskelin katoksen alla pihan reunalla ja kuuntelin ja katselin munkkiaratteja, mustakottaraisia, keltahemppoja, mustaleppälintuja, mustapääkerttuja, mustarastaita ja turkinkyyhkyjä. Illallinen syötiin tällä kertaa tosi viihtyisässä espanjalaispaikassa, jossa tunnelma oli korkealla kun telkkarimatsissa Real Madrid päihitti Bayern Münchenin 3-1. Sitten päätä tyynyyn – huomenna matka jatkuu Madridiin ja muuttuu työmatkaksi.
Kaiken kaikkiaan Malagan ympäristö, erityisesti tämä Guadalmarin alue, osoittautuivat paljon ennakko-odotuksia paremmaksi lintualueeksi. Tänne on helppo tulla, retkeillä muutama päivä ja voi vain kuvitella kuinka paljon lintuja onkaan muuttoaikaan kun nytkin oli näin mainiosti. Jos haluaa tutustua myös vuoristoon (kannattaa!) niin mukava opas on Keith (ks. www.scenictours.com), joka monen vuoden retkeilyn perusteella tietää mistä mitäkin lajeja löytää. Keithin luona voi myös edullisesti yöpyä, ainakin hotelleita halvemmalla. Tällä pikku retkellä Malagan alueella tapasin nyt itselleni kolme uutta WP-lajia (munkkiaratti, mustatasku ja vuorisirkku) ja uusia Espanjan lajeja 12, joka nosti Espanjan lajilistani nyt 224 lajiin.

upupa

Keskiviikkona 21.2.2007 oli edessä lähtö Madridiin. Lento oli kuitenkin vasta klo 12.35 eli aamiaisen jälkeen ehti vielä runsaaksi tunniksi kameran ja kiikarin kanssa heilumaan Guadarhorce-suiston rantavallille. Muutama kuvakin syntyi aamuauringossa ja retkelle uutena Espanjan-lajina (no.91) laskeutui aivan viereen yhtäkkiä uimaan 2 kyhmyjoutsenta. Ymmärtääkseni laji ei ole mitenkään tavallinen täällä mutta täytyy tarkistaa myöhemmin – otin varmuuden vuoksi Espanjan ”dokumentiksi” jonkun kuvan ko. kyhmäreistä. Munkkiaratteja lenteli muutama yksilö, samoin mustakottaraisia, keltahemppoja ja heinäkerttuja.
Lentomatka Madridiin sujui aikataulussa ja iltapäivän käytimme kaupungin nähtävyyksiin tutustumiseen. Retkilajiksi tuli täältä sepelkyyhky yhdestä puistosta (no.92). Illalla oltiin tuttujen kanssa syömässä. Torstai 22.2.2007 sujui työasioissa, iltapäivällä ehdittiin sentään Outin kanssa koluta Thiessenin upea taidemuseo ja sitten taas illalliselle. Sää puolipilvinen, +13 astetta. Perjantai 23.2.2007 kului taas kokonaan yhdessä symposiumissa, Outi katseli Madridin nähtävyyksiä. Sää oli edelleen samanlainen mutta illansuussa saatiin joku tippa sadettakin. Illallinen oli taas herkullinen. Lauantaina 24.2.2007 lähdimme hotellilta klo 07.30 kohti Suomea ja Finnairin lento Madridista Hesaan tuli ajoissa ja kotimatka autolla Turkuun sujui leppoisasti kuivassa pakkaskelissä. Tyytyväisiä oltiin taas kerran matkaamme!

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...