Lintuja ja lintuväkeä

Torstaina 21.9.2023 oli aurinkoista ja lämmintä (19 astetta) sekä napakkaa (10-12 m/s) etelälounaista tuulta. Tämä ilma laittaa vähän huonosti lintuja liikkeelle mantereelta, mutta toki yritettiin: staijia runsaat 2 tuntia aamulla majakalla ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. kuikka, 35 mustalintua, 128 allia, ruokki, 2 harmaasorsaa, naaras uivelo ja kahlaajia 2 tundrakurmitsaa, 9 suosirriä, 4 valkovikloa ja suokukko. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 6 varpushaukkaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa, mehiläishaukka ja 5 sinisuohaukkaa.

SINISUOHAUKKOJA ON RIITTÄNYT USEITA JOKA PÄIVÄLLE
SINISUOHAUKKOJA ON RIITTÄNYT USEITA JOKA PÄIVÄLLE

Muita mainittavia olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 18 kuusitiaista ja meidän pihalla vielä pörrännyt etelänpäiväkiitäjä. Iltaa istuttiin Maaran ja Antun (Topp) luona, mukavaa oli taas! Illansuussa saareen saapui vielä lisää lintuväkeä, Lohjan lintuyhdistyksen Hakin retkiporukka, alun toistakymmentä henkeä. Kyllä nyt silmäpareja riittää…

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄ MEIDÄN SYRIKASSA
ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄ MEIDÄN SYRIKASSA

Perjantaina 22.9.2023 jatkui lämmin (20 astetta) ja voimakas virtaus, nyt kaakkoistuulta 10-12 m/s. Pääosin oli aurinkoista, mutta vähän utuista. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kompattiin. Väisäsen Roni ja Heikki Eriksson tulivat laskentareissullaan aamulla Utöhön ja staijasivat luotsiasemalla n. 6 tuntia ennen kuin jatkoivat matkaansa Kökariin. Muutto piristyi päivän kuluessa ja muutolla nähtiin mm. 420 koirashaahkaa, 74 mustalintua, 2 merikihua ja petolintuja 4 mehiläishaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, 8 ampuhaukkaa ja 32 varpushaukkaa.

AMPUHAUKKAA PÄÄSEE VARSIN HARVOIN KUVAAMAAN
AMPUHAUKKAA PÄÄSEE VARSIN HARVOIN KUVAAMAAN

Kahlaajia havaittiin 2 tundrakurmitsaa, 18 kapustarintaa, 3 valkovikloa, 3 suokukkoa, tylli ja 11 suosirriä.  Muuttavana nähtiin myös törmäpääsky, 84 haarapääskyä, lapinkirvinen, 13 metsäkirvistä, 295 niittykirvistä, 8 kangaskiurua ja satoja peippoja. Paikallisista pikkulinnuista mainittakoon vielä 2 pikkusieppoa, 13 kuusitiaista, pensaskerttu, 3 tiltalttia ja muutama peukaloinen ja puukiipijä. Harmaahaikaroita oli paikallisena 2 yksilöä ja meidän pihalla lenteli edelleen etelänpäiväkiitäjä. Illalla saapui lintureissulle mm. Marko Virkki.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Lauantaina 23.9.2023 jatkui eteläinen virtaus, nyt lounaistuulta 5-9 m/s. Aamuyöllä ja aamupäivällä sadetta, muuten mukavaa pilvipoutaa, lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja myös iltapäivällä jonkin aikaa. Kierrettiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. sepelhanhi, 16 kuikkaa (+4 sp), 4 kaakkuria, 26 mustalintua, 430 allia, 14 jouhisorsaa, 5 ruokkia ja merikihu. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 32 varpushaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 3 mehiläishaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja ad muuttohaukka.

MEHILÄISHAUKKOJA ON NÄHTY UTÖLÄISITTÄIN YLLÄTTÄVÄN MONTA
MEHILÄISHAUKKOJA ON NÄHTY UTÖLÄISITTÄIN YLLÄTTÄVÄN MONTA

Kahlaajia laskettiin tundrakurmitsa, 5 kapustarintaa, 27 suosirriä, 2 tylliä, 2 taivaanvuohta, valkoviklo ja meriharakka. Muita havaintoja saaresta olivat mm. 3 harmaahaikaraa, naaras uivelo ja saaren yli pohjoiseen iltapäivällä lentänyt jalohaikara. Yöllä oli tullut melko paljon pikkurastaita ja hysyjä, nähtiin mm. 35 mustapääkerttua, 3 hernekerttua, 2 lehtokerttua, 2 ruokokerttusta, 4 pikkusieppoa, 2 harmaasieppoa, kirjosieppo, 2 leppälintua, 2 lapinkirvistä, 2 kangaskiurua, kivitasku, 7 kuusitiaista ja pikkuvarpunen. Iltapäivällä Koistisen Jarmo löysi Enskärin pohjoisosasta 2 pikkusirkkua, jotka näyttäytyivät kaikille halukkaille viipyen pitkään paikalla. Aamulla lähti mantereelle Tringan retkiporukka, tosin Koistisen Jarmo jäi vielä saareen. Illansuussa saareen saapui lintureissulle Matti Haikonen vaimonsa Sarin kanssa.

TOINEN PÄIVÄN PIKKUSIRKUISTA
TOINEN PÄIVÄN PIKKUSIRKUISTA
OUTI KUVASI SAAREN YLI LENTÄNEEN JALOHAIKARAN
OUTI KUVASI SAAREN YLI LENTÄNEEN JALOHAIKARAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 24.9.2023 puhalsi edelleen lounaistuuli, nyt 8-11 m/s. Taivas oli pääosin pilvinen, lämpöä oli ”vain” 15 astetta. Staijia taas aamulla majakalla runsaat 2 tuntia, myöhemmin staijia mm. hotelliniemellä. Saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 19 kuikkaa, 18 Gaviaa, 160 allia, 13 mustalintua, ruokki, vaalea merikihu ja petolintuja 35 varpushaukkaa, 5 sinisuohaukkaa (1 ad k), mehiläishaukka ja nuori muuttohaukka. Pikkulintumuutto oli tänään melko vilkasta vastatuuleen, lähinnä niittykirvisiä ja peippoja – jälkimmäisiä laskettiin 5255 yksilöä. Kahlaajia nähtiin 4 tundrakurmitsaa, 8 kapustarintaa, 7 suokukkoa, 3 suosirriä, 2 valkovikloa ja taivaanvuohi. Saaressa havaittiin myös mm. 2 harmaahaikaraa, uivelo edelleen, koiras isokäpylintu, 3 kivitaskua, 2 pajulintua, 7 kuusitiaista, 2 leppälintua, kirjosieppo ja edelleen Enskärillä eiliset 2 pikkusirkkua. Hysyt olivat kuitenkin selvästi vähentyneet eilisestä. Meidän pihalla oli edelleen etelänpäiväkiitäjä. Mantereelle lähti päivällä kohtalaisesti väkeä, lintuporukoista ainakin Siljamäki, Kajander, Virkki ja Hakin retkiporukka.

JOKUNEN LEHTOKERTTU ON NÄKYNYT VIELÄ
JOKUNEN LEHTOKERTTU ON NÄKYNYT VIELÄ
PIKKUSIRKKUPAIKALLA KOISTISEN JARMO, AK JA ANTERO TOPP
PIKKUSIRKKUPAIKALLA KOISTISEN JARMO, AK JA ANTERO TOPP (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...