Lintuvuosi 2009 Utössä – yhteenveto

Vuosi 2009 oli Utössä jälleen hieno ja monipuolinen lintuvuosi. Havainnointi oli keväin syksyin tiivistä ja jopa lähes aukotonta maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkupuolelle sekä syyskuun alusta marraskuun puoliväliin. Muinakin aikoina tauot olivat korkeintaan viikon mittaisia mutta toki Willströmin Brita teki tällöinkin havaintoja. Pisimpään saarella olivat tänä vuonna Jorma Tenovuo, Juha Laaksonen, Kimmo Kuusisto, Mikko Järvinen ja Jouni Tittonen mutta lintuihmisiä saaressa kävi lähes 200. Vuoden lajimäärä saaressa oli 222 eli 6 lajia vähemmän kuin vuonna 2008. Helpoimmat puutteet olivat jänkäsirriäinen ja kuhankeittäjä, myöskään närhien ja pähkinähakkien liikehdintä ei nyt yltänyt Utöseen saakka. Saarelle uusina lajeina havaittiin palokärki, tulipäähippiäinen ja mustakaularastas.
Alkuvuoden mainittavia havaintoja monien mukavien talvehtijoiden lisäksi olivat mm. 28 allihaahkaa 30.1., enimmillään n. 70 merisirriä, luhtakana ja aikaisin helmikuussa käynnistynyt komea lokkimuutto. Harmaalokkeja muutti jo 20.2. sisämaahan päin 1230 yksilöä. Kevät eteni varsin normaalisti eikä mitään poikkeuksellisia muuttoja havaittu. Mustaleppälintuja (useana päivänä jopa 4), nokkavarpusia ja sepelrastaita oli normaalisti ja kesäkuun alussa havaittiin saaren ensimmäinen keväinen pulmussirri. Kevään harvinaisuuslista oli melko odotettu ilman suuryllätyksiä:

allihaahka
kyhmyhaahka
keltahemppo
mustapäätasku
sepelsieppo 2
jääkuikka 2
leveäpyrstökihu 2
pikkukajava
mehiläissyöjä 2
niittysuohaukka
idänuunilintu 2
mustaotsalepinkäinen

Kesällä miehitys oli melko vähäistä. Saaressa pesi mm. 2 paria kirjokerttuja ja sarvipöllö. Kesän kovin rari oli Juhannuksena itärannalla viipynyt palsasirri, lisäksi kannattaa mainita kesäinen pikkutiira.

yo

Syksy oli jälleen hieno niin muuttojen kuin harvinaisuuksienkin suhteen. Kahlaajia esiintyi vähän tavanomaista niukemmin, mutta muita hienoja muuttoja olivat mm. yli 2000 pikkulokkia syyskuun lopulla sekä n. 40.000 muuttavaa peippoa yhtenä päivänä. Pikkulokkeja olikin pitkin syksyä epätavallisen runsaasti. Syksyinen haahkamuutto oli myös komeaa, mm. 6.10. nähtiin muuttavana n. 5500 haahkaa. Itäisiä pikkuvihreitä oli tänä syksynä epätavallisen vähän ja Utössäkin nähtiin ”vain” 3 taigauunilintua ja 2 hippiäisuunilintua. Sen sijaan vuorihemppoja oli tavallista enemmän ja koskikarakin vieraili muutaman vuoden tauon jälkeen saarella. Vielä odotetumpi oli palokärki, joka ilmestyi lokakuussa peräti kahdesti saarelle – uusi laji Utölle n. 40 vuoden odotuksen jälkeen… Merisirrejä oli syksyllä enimmillään n. 120 yksilöä, varpuspöllöjä ilmaantui 3 (joista yksi viihtyi yli 2 kk) ja kirjoloxia sekä hiiripöllö vierailivat saaressa. Sepelrastas nähtiin kerran syksylläkin ja mustaleppälintuja nähtiin muutamia, yksi vielä joulukuussa. Harvinaisuuksia kertyi syksyllä monipuolisesti (osa havainnoista vielä RK-käsittelyssä):

viiriäinen
idänuunilintu
heinäkurppa 2
pikkusirkku
mustapää-/ruskopääsirkku (1kv)
taigakirvinen
sinipyrstö 1-2
kashmirinuunilintu 1-2
tulipäähippiäinen
mustakaularastas
lyhytnokkahanhi
tunturikiuru
isolepinkäinen, mahdollisesti ssp sibiricus/borealis
pikkuruokki

Talvikausi 2009-10 on alkanut mielenkiintoisesti monien viivyttelijöiden merkeissä mutta palataan tilanteeseen talven osalta ensi vuonna. Lennokasta alkavaa lintuvuotta kaikille lukijoille ja Utön ystäville!

kuvaajat
Monia hyviä kuvaustilanteita riitti kuluneelle vuodelle

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...