Lisää inoja ja myöhäinen ruisrääkkä

Maanantaina 14.10.2013 oli jälleen täydellinen turistikeli – pilvetöntä, lämmintä ja heikkoa tuulta. Vähän staijia ja enemmän komppausta mutta lintuja melko niukasti – kuten yleensäkin (liian) kauniilla säällä. Nähtiin mm. 55 pikkulokkia, ampuhaukka, 17 varpushaukkaa, sinisuohaukka, 5 närheä, 2 isolepinkäistä, lehtokurppa, 5 jänkäkurppaa, 2 pikkutikkaa, 80 pyrstötiaista ja lapinsirkku. Taigauunilintu havaittiin aluksi hotelliniemellä, myöhemmin lammashaassa. Nuori kirjosiipikäpylintu oleskeli edelleen koko päivän telttapaikan lähistöllä ja kylälle ilmestyi tänään varpunen, nuori koiras. Utössä varpunen on edelleen ns. kova laji vaikka nykyään onkin liki vuosittainen. Illalla kuultiin yhden havainnoitsijan toimesta saaren yllä ”useita minuutteja” kierrellyt kaulushaikara. Reaaliaikainen tieto ei ikävä kyllä lähtenyt liikkeelle vaikka laji on saaressa yhtä harvinainen kuin mehiläissyöjä.

SYYSPUKUISIA ALLEJA NÄKYY MERELLÄ PÄIVITTÄIN
SYYSPUKUISIA ALLEJA NÄKYY MERELLÄ PÄIVITTÄIN

Tiistaina 15.10.2013 lintuja oli niukasti muutolla. Päivä oli pilvinen ja länsituuli melko reipas (8-11 m/s), ilma viilentynyt. Staijia ja komppia, mainittavimpia havaintoja olivat 6 Gaviaa, 13 pikkulokkia, uivelokoiras, 5 lapasotkaa ja jänkäkurppa. Pikkulintuja edustivat muuttava pulmunen (syksyn eka), lapinsirkku, isolepinkäinen, pikkusieppo, 10 pyrstötiaista, 3 tiltalttia, kangaskiuru ja edelleen nuori kirjosiipikäpylintu. Aamulla näin hetken aikaa 2 merisirriä Pattskärin takaluodoilla, lähtivät pian lentoon Jurmon suuntaan. Mantereelle lähti tänään melko paljon orneja sekä kuvaajia ja samalla saareen saapui saman verran tilalle – mm. Rolle Karlsson, Henkka Laine, Birger Grönholm, Markku Salo, Knaapi & Laitinen, Sandell, Lamminen jne.

USEIMPINA PÄIVÄNÄ ON NÄKYNYT ISOLEPINKÄISIÄ
USEIMPINA PÄIVINÄ ON NÄKYNYT ISOLEPINKÄISIÄ
TIKLI TAKIAISILLA
TIKLI TAKIAISILLA

Keskiviikkona 16.10.2013 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (5-7 m/s), taivas oli pilvetön ja lämpöä 6 astetta. Säämuutos lisäsi jonkin verran lintuja ja katsottavaa oli mukavasti. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, sepelhanhi (jäi paikalliseksi), harmaahaikara, 50 pikkulokkia, 2 hiirihaukkaa, sinisuohaukka, 17 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 pikkutikkaa, 450 tilheä ja pulmunen. Saaresta löytyi mm. jänkäkurppa, närhi, 60 pyrstötiaista, 3 mustapääkerttua, 3 tiltalttia, helmipöllö, huuhkaja, 48 pikkuvarpusta, edelleen kirjosiipikäpylintu ja hotellilla kierrellyt syksyn eka vuorihemppo.

TÄMÄ HELMIPÖLLÖ TORKKUI KATAJIKOSSA VAIKKA PUITAKIN OLISI TARJOLLA
TÄMÄ HELMIPÖLLÖ TORKKUI KATAJIKOSSA VAIKKA PUITAKIN OLISI TARJOLLA

Kimmo löysi saunalahden reunalta syksyn 7. taigauunilinnun, joka viihtyi isossa pajupensaikossa antautuen myös kuvattavaksi. Ino ääntelikin useita kertoja. Lintupäivän päätti mukavasti vielä lammashaan rannasta lampaiden lentoon pelästyttämä ruisrääkkä, jonka myös kaikki pääsivät hienosti näkemään. Myöhäinen yksilö, josta harmi kyllä ei irronnut kuvia… Mukava päivä!

SAUNALAHDEN TAIGAUUNILINTU
SAUNALAHDEN TAIGAUUNILINTU

Lisää kirjoituksia

Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2024

Kesän säät olivat varsin tavanomaiset: paljon aurinkoa ja maltillisia tuulia, mutta sadettakin aika...

Samoja lintuja ja käynti mantereella

Loppiaisena 6.1.2025 oli aluksi melko aurinkoista ja heikkoa (3-5 m/s) etelätuulta, mutta päivän...

Monipuolista talvilinnustoa

Torstaina 2.1.2025 oli pääosin aurinkoista, länsiluoteista tuulta 8-10 m/s ja lämpötila vaihteli -1...

Joulu Nummella, uusi vuosi Utössä

23.-26.12.2024 vietimme joulua vanhan tavan mukaan Outin kotitalolla Nummella, useiden sukulaisten kera. Säät...

Joululahja ennen joulua

Tiistaina 17.12.2024 kävin aamupäivällä Turun Rajalassa noutamassa uuden ykköskameran tuleviin (lintu)kuvauksiin eli Sonyn...

Taas mantereelle

Perjantaina 13.12.2024 oli pilvinen ja kolea (1-3 astetta) päivä, jota ryyditti navakka (10-15...