Lokakuun lopun lajirunsautta Utössä

Perjantaina 19.10.2007 oli taas aika lähteä kohti Utötä, jossa oli jo paikalla ainakin Lehdon Henkka, Karlssonin Rolle, Birger Grönholm ja Mika & Petteri Salmi. Saaresta kuuluikin taas mainioita havaintoja – eilen itärannalla oli oleskellut jonkin aikaa hienosti virtavästäräkki, tänään mm. maakotka ja pikkutikka (saaren vuodenpinna no. 211). Ajelin hiljalleen Nauvoon, jossa tutut kuviot: ruokakauppa ja iltapäiväkahvit. M/s Eivorille saapui taas reilu joukko Utöön matkaavia lintumiehiä, mm. Rainer Grönholm, Rami Metsäranta, Veli Niemen johdolla (?) 6-henkinen porukka (Kari Haataja, Pertti Rasp, Juha Jokinen, Olli Sassi, Timo Luhtala) sekä Jari Lagerroos, Arto Kaituri ja Kari Kekki. Kyllä taas riittää viikonloppuna staijaajia, komppaajia ja kuvaajia! Utöseen saavuttiin klo 23.15, kirkas tähtitaivas ja tuuli pohjoisessa – ei nyt ihan pikkulintujen massakeli…Yöstä oli tulossa koko maassa kylmä, täällä avomerellä tosin tuskin hallaa. Mainittakoon vielä, että matkassani oli ensi kertaa uusi kamerarunko, Mark III. Saa nähdä miten se mun käsissä alkaa toimia.

wax

Lauantai 20.10.2007 oli pitkästä aikaa kaunis, pääosin aurinkoinen ja heikkotuulinen (N-E 3-4 m/s) syyspäivä, lämpöä 8 astetta. Staijausta ja komppausta, toki kuvaamistakin, ja tuvassamme iltahuudolla 11 henkeä. Päivän lajimääräksi kertyi mukavasti 75. Merilinnuista mainittavimpia olivat kuikka, kaakkuri, 6 Gaviaa, 3 härkälintua, 26 valkoposkihanhea, 76 Anser/Branta-hanhea (3a) ja 4 lapasotkaa. Lisäksi merellä nähtiin vanha pikkulokki, 2 määrittämätöntä tiiraa ja 2 ruokkia. Petolintuja havaittiin 6 merikotkaa, nuori maakotka länteen klo 12.10 (nähtiin myös Jurmossa), 3 kanahaukkaa, sinisuohaukka ja 25 varpushaukkaa. Kahlaajia oli enää jänkäkurppa, 3 taivaanvuohta ja edelleen saaressa viihtyvä erittäin myöhäinen valkoviklo. Huuhkaja huuteli ja illansuussa nähtiin 2 huuhkajan kisailevan Ormskärin itäreunalla! Syyssoidinta varmaan. Saaressa oleskeli n. 400 tilheä, käpytikka, haarapääsky, 7 peukaloista, 3 rautiaista, n. 15 punarintaa, kulorastas, 3 tiltalttia, 15 pyrstötiaista, n. 90 talitiaista, n. 20 sinitiaista, 15 puukiipijää, 4 tikliä, 7 hemppoa ja n.40 punatulkkua. Koulun notkosta löytyi erittäin kuvaajaystävällinen vuorihemppo – mukava havis! Vielä mainittakoon 3 käpylintua, 261 naakkaa ja pulmunen. Ilta oli kirkas ja nyt myös lähes tyven mutta huomenna taas edessä lähtö mantereelle… Mark III tuntui mukavalta vaikka tarkennuksen kanssa oli ainakin minulla vielä ongelmia servo-asetuksella. No, toivottavasti saadaan pian korjattua, tyyppivikahan lienee tarkennuksen apupeilin kiinnityksissä. Elokuvaporukka vietti kolmannen yön peräkkäin Pattskärin luodolla kuvauksia tehden – vilpoisaa hommaa…

vuorihemmo

Sunnuntaiaamuna 21.10.2007 Utöön levisi luoteesta tihkusaderintama ja tuuli oli yöllä kääntynyt lounaaseen. Aamun pari tuntia ennen laivan lähtöä tuottivat listoille mm. 4 härkälintua, 7 laulujoutsenta, 2 valkoposkihanhea, 11 Anseria, 3 uuttukyyhkyä, ruokin, 4 lapasotkaa, kuikan, kaakkurin, taivaanvuohen, merikotkan, 3 tiltalttia, pari peukaloista ja rautiaista, 2 käpytikkaa ja mustapääkerttukoiraan. Paluumatka oltiin kannella muutamasta vesipisarasta huolimatta; mainittavimmat havainnot 8 merikotkaa ja yhteensä 5 kuikkaa. Nauvon lossilla oli pitkät jonot mutta valoisaan aikaan ehti hyvin kuitenkin kotosalle. Mukava viikonloppu, jonka lajimäärä Utössä kohosi 78:aan.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...