Lomakausi parhaimmillaan Utössä

Lauantaina 20.7.2019 oli aika tulla takaisin Utöhön. Lämmin, aurinkoinen ja heikkotuulinen päivä. Kesälomat ovat hektisimmillään ja laiva täynnä väkeä puhumattakaan Pärnäisten parkkipaikasta, jossa oli lähes kaaos, kun kaikki autot eivät mahdu. Matka Utöhön sujui kuitenkin mukavasti ja perillä olin klo 18, Outi vastassa. Kerran näinkin päin…

TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄRANNALTA
TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄRANNALTA

Sunnuntaina 21.7.2019 oli lämmin (22 astetta) ja aurinkoinen päivä, aamulla oli tyventä ja myöhemmin kaakkoistuulta 4-7 m/s. Aamulla totutusti runsaan tunnin staiji, iltapäivällä itärannalla käynti ja päivällä purjehdittiin Outin kanssa s/y Taivaanvuohella parin tunnin kierros Kobbanien ja Ormin ympäri. Lintuja näkyi mm. 4+17 harmaahaikaraa, 10 ruokkia, tuulihaukka ja yllättäen 2 allia eteläpuolella. Kahlaajia havaittiin mm. 25 suosirriä, 7 suokukkoa, valkoviklo, metsäviklo, 5 liroa, pikkukuovi ja töyhtöhyyppä. Aika rauhallista on vielä lintumaailmassa.

s/y TAIVAANVUOHELLA AVOMEREN PUOLELLA (Photo: Jiri Otta)
s/y TAIVAANVUOHELLA AVOMEREN PUOLELLA (Photo: Jiri Otta)

Maanantaina 22.7.2019 aamupäivä oli pilvinen, iltapäivä aurinkoinen (20 astetta) ja koko päivä heikkoa etelätuulta. Staijia taas aamulla runsas tunti, lisäksi kiersimme Kesnäsin ja saaren itäosat. Lintuja näkyi mm. 2 ruokkia, 2 harmaasorsaa, 2 tuulihaukkaa, 3 harmaahaikaraa, törmäpääsky ja kahlaajia 14 pikkukuovia, 5 valkovikloa, 4 liroa, metsäviklo, taivaanvuohi, 2 suokukkoa, 14 suosirriä ja töyhtöhyyppä. Saunalahden mustakurkku-uikulla oli 2 poikasta. Päivän mainittavin havainto oli iltapäivällä saaressa hetken aikaa lennellyt 3 kesykyyhkyn parvi – harvinaisuus täällä. Illalla huuhkaja katseli ilta-aurinkoa Kobbanin laella. Saareen saapuivat tänään lintureissulle Mika ja Marko Teivonen sekä Jarmo T. Koistinen sekä Sven Forsell, kaikki tuttuja Utön kävijöitä.

PIKKUKUOVIEN MUUTTO AJOITTUU PALJOLTI HEINÄKUUHUN
PIKKUKUOVIEN MUUTTO AJOITTUU PALJOLTI HEINÄKUUHUN

Tiistaina 23.7.2019 alkoi helteinen korkeapaine, lämpöä oli 21 astetta ja länsituuli heikkoa. Aurinko porotti. Staijia vajaa pari tuntia aika tyhjälle merelle ja itäosien kierros tuottivat mm. 13 ruokkia, 3 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, 5 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 4 liroa, 3 taivaanvuohta, töyhtöhyypän, suokukon ja nuoren pikkutyllin. Kylällä näyttäytyi naaraspukuinen mustaleppälintu. Aamukosteus oli voimakasta ja sen myötä hyttysiä kiusaksi saakka. Aika epätavallista täällä.

UUDELLA KAMERALLA SAA VÄLJEMPIÄKIN RAJAUKSIA
UUDELLA KAMERALLA SAA VÄLJEMPIÄKIN RAJAUKSIA

Keskiviikkona 24.7.2019 lämpöaalto voimistui, nyt oli jo 23 astetta ja pilvetöntä sekä heikkoa luoteistuulta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin Enskärin, kyläalueen ja itärannan komppausta. Nähtiin mm. 3 ruokkia, 2 tuulihaukkaa, syksyn eka käki, 2 luotokirvistä, 2 luhtakerttusta, sepelkyyhky ja jälleen kesykyyhky. Kyyhky oli renkaaton, lenteli eri puolilla saarta ja viihtyi jonkin aikaa hotellin hiekkakentällä. Kahlaajia nähtiin 4 pikkukuovia, 9 valkovikloa, mustaviklo, 4 liroa, suokukko, 3 kapustarintaa, töyhtöhyyppä ja taivaanvuohi. Sirrit ovat kateissa ja vesi edelleen korkealla. Etelänpäiväkiitäjiä on nähty toistaiseksi jo ainakin 4 kpl. Teivoset, Koistinen ja Forsell lähtivät iltapäivällä mantereelle.

KESYKYYHKY HOTELLIN HIEKKAKENTÄLLÄ
KESYKYYHKY HOTELLIN HIEKKAKENTÄLLÄ
SUOSIRREJÄ LENNOSSA ITÄRANNALLA
SUOSIRREJÄ LENNOSSA ITÄRANNALLA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...