Loppukevään lajistoa

Maanantaina 24.5.2021 oli vaihteeksi selkeää ja hyvä näkyvyys. Tuuli oli pohjoisluoteesta 3-5 m/s ja taivas puolipilvinen, lämpöä oli runsaat 10 astetta. Staijia luotsiasemalla n. 5 tuntia, muuten saarikomppausta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 144 kuikkaa, 8 kaakkuria, 138 Gaviaa, 85 ruokkia, varpushaukka, tuulihaukka ja ruskosuohaukka. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, huuhkaja (Kobbanilla), valkoviklo, 4 suosirriä, lapinsirri ja yhteensä 13 jänkäsirriäistä itärannalla.

JÄNKÄSIRRIÄISIÄ ON OLLUT YLLÄTTÄVÄNKIN MONTA
JÄNKÄSIRRIÄISIÄ ON OLLUT YLLÄTTÄVÄNKIN MONTA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 9 kultarintaa, 4 satakieltä, sinirinta, ruokokerttunen ja uusi sepelsieppo – 2kv koiras lauloi melko aktiivisesti kyläalueella aamulla ja nähtiin myöhemmin päivällä mm. koulun pihalla. Kevään 6. sepelsieppo. Tänään näkyi ensimmäinen haahkanpoikanen – nykytilannetta kuvaavasti vain 1 kappale. Päivällä lähtivät mantereelle Lundenin Jokke, Lindroosin Tomppa, Lumion Rauli, Pirkko ja Timo Koskinen sekä Jauhiaisen Jussi. Saareen saapuivat lintureissulle Ismo Hyvärinen ja Jouni Tittonen.

KEVÄÄN KUUDES SEPELSIEPPO
KEVÄÄN KUUDES SEPELSIEPPO

Tiistaina 25.5.2021 etelästä lähestyi syvä matalapaine. Päivä oli kuitenkin puolipilvinen, pääosin kuitenkin sumuinen, ja lämpöä oli 12 astetta. Itätuuli voimistui pitkin päivää, illalla puhalsi jo 11 m/s. Staijia vain puolisen tuntia ennen sumua, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Nähtiin mm. 2 sepelhanhea, 2 ristisorsaa, kaakkuri, 11 kuikkaa (+sp), 8 ruokkia, tuulihaukka, käpytikka ja kahlaajia mm. töyhtöhyyppä, 2 suosirriä ja 9 jänkäsirriäistä. 2kv koiras kuhankeittäjä vihelteli pitkin päivää lammashaan korkeissa puissa ja Gamla Postenin männikössä. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 5 satakieltä, 19 kultarintaa, 5 ruokokerttusta, 4 rytikerttusta, 2 luhtakerttusta, 2 pikkusieppoa, 18 pikkulepinkäistä ja 2 nokkavarpusta. Saaresta löytyi kaikkiaan 3 mustaleppälintua, ad koiras ja 2 naaraspukuista – ja, aluksi kylällä ja myöhemmin sääaseman lähellä, oleskeli koko päivän 2kv koiras sepelsieppo, joka oli oletettavasti sama yksilö kuin eilen. Tittonen lähti päivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle Leena Laitinen ja Jorma Knaapi.

VANHA KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU ON HIENO ILMESTYS
VANHA KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU ON HIENO ILMESTYS

Keskiviikko 26.5.2021 oli sadepäivä. Aamulla vielä oli vain heikkoa sadetta ja jopa jonkin aikaa sateetonta, mutta klo 10 jälkeen jatkuvaa ja runsasta sadetta iltaan asti. Lämpöä oli 9 astetta ja itäkoillinen tuuli kovaa, 13-15 m/s, puuskissa enemmänkin. Staijia aamulla vajaa 3 tuntia luotsiasemalla ja vähän kevyttä retkeilyä ennen sadetta. Merellä nähtiin mm. 8 kuikkaa (+sp), 105 mustalintua, 4 ruokkia, nuolihaukka ja kahlaajia vastatuuleen 141 tundrakurmitsaa, 38 punakuiria ja 50 suosirriä. Saaressa ainoat mainittavat olivat luhtakerttunen ja itärannan 5 jänkäsirriäistä. Päivällä lähtivät mantereelle Ismo Hyvärinen ja Keskisen Arto.

RISTISORSAPARI PESINEE ITÄRANNAN ULKOPUOLEN LUODOILLA
RISTISORSAPARI PESINEE ITÄRANNAN ULKOPUOLEN LUODOILLA
MUSTAKURKKU-UIKKUJA ON KOLME PARIA. PITKÄLLÄ TELELLÄ KUVAN SAA KAUKAAKIN LINTUJEN TOUHUA HÄIRITSEMÄTTÄ.
MUSTAKURKKU-UIKKUJA ON KOLME PARIA. PITKÄLLÄ TELELLÄ KUVAN SAA KAUKAAKIN LINTUJEN TOUHUA HÄIRITSEMÄTTÄ.

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...