Loppukevät Utössä!

No nyt se alkoi! Siis mikä? No, kolmen viikon vapaa työn rasituksista ja loppukevään vastaanotto Utössä! Tänään perjantaina 11.5.2007 lähdin Turusta tuttua reittiä kohti Pärnäisiä ja opiskeluvuosien jälkeen pisintä yhtäjaksoista ulkosaaristoaikaa! Tarkoitus on palata mantereelle vasta 1.6. eli nyt on aikaa rauhoittua ja keskittyä staijaamiseen ja kuvaamiseen. Tätä lintublogia yritän päivittää ehkä 2-3 päivän välein.

ruskiss

Matkalla Pärnäisiin poikkesin vajaaksi tunniksi Paraisten Pettebyn lintutornille, jossa näkyi mm. pesänrakennuspuuhissa oleva koiras-ruskosuohaukka, kalasääski, 2 viiksitimalia plus useita timalin ping-ääniä. Lisäksi kuului puhalteleva kaulushaikara sekä rääkyvä luhtakana. Lossista selvisin nopeasti ja Nauvossa tein ruokaostokset ja kävin rantakahvilassa pakollisella päiväkaffella. M/s Eivorilla oli melko niukasti väkeä, syynä varmaan viikonloppuna tulollaan olevat Äitienpäivä, Euroviisufinaali ja jääkiekon MM-loppupelit… Lintuharrastajia oli vain uskollisesti käyvä Helstolan Jari, matkalla pariksi viikoksi Jurmoon. Tyven meri ja pilvinen ilta olivat ihan sopivia kannella oloon ja matkalla nähtiin mm. n. 370 allia, ainakin 33 ruokkia, 2 ristisorsaa, 4 merikihua, 3 suosirriä, varpushaukka ja teeri-koiras pitämässä soidinta Aspön kalliolla. Utöön saavuttiin klo 22.50, tavarat kämpille ja hiljalleen unten maille. Kylälaiturissa oli m/s Kristina Brahe, jossa on kuulemma Dick Forsman lintuporukan kanssa kevätristeilyllä. No, aamulla varmaan tavataan.

fusca

Lauantaina 12.5.2007 heräsin klo 5 sumuiseen aamuun. Merelle staijaus ei onnistunutkaan koko päivänä sumulauttojen takia, joten päivä kului kompaten ja kuvaten. Aamulla tapasin Dick Forsmanin plus n. 60 linturisteilijää, jotka jatkoivat klo 11 matkaansa kohti Jurmoa. Utössä päivä oli lintujen suhteen melko hiljainen mutta toki jotain sentään. Mustakurkku-uikkupari oli ilmestynyt saunalahteen rakentamaan pesää, joka melkoisella varmuudella on tuhoon tuomittu yritys kun lounaistuuli seuraavan kerran nousee. Ristisorsia nähtiin 2 koirasta, harmaasorsapari itärannalla, taveja 2, haapanoita 4 ja pilkkasiipiä saaren rannoilla n. 80 yksilöä. Varpushaukka muutti, yksinäinen kurki kierteli Ormskärin päällä ja myöhäinen lapinsirkku muutti luotsiaseman vierestä pohjoiseen. Saaresta löytyi mm. sarvipöllö (Gamla Postenin takaa), 2 suokukkoa, 2 karikukkoa, 4 käenpiikaa, luotokirvinen, keltavästäräkki, yksinäinen tilhi, vain 4 punarintaa (muutto päättymässä..), 12 leppälintua, 10 pensastaskua, 6 hernekerttua, pensaskerttu, 2 mustapääkerttua (jotka saivat tuoreista pajunsilmuista nokan ympäristöt hauskan keltaisiksi), fyllareita (pajulintu + tiltaltti) n. 30, 2 harmaasieppoa, 6 kirjosieppoa, 2 koiras-pikkulepinkäistä, nuori mustavaris ja 2 peltosirkkua. Kuvia syntyi ihan mukavasti.

hortu

Iltapäivällä Seppo Sällylä rantautui m/s Eivorilla. Laitoin postilaatikon paikalleen ja heti tippui Utön historiamme eka sanomalehti laatikkoon laivan tultua! Soudin myös torstaina saareen tuodun soutuveneemme (Terhi 385) armeijan laiturista omaan laituriimme. Suomi voitti Venäjän jääkiekon MM-kisoissa ja illalla laulettiin Euroviisutkin. Viisujen kanssa kilpaa huuteli taas pitkästä aikaa huuhkaja Ormskäristä.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...