Loppuviikolla taas menoa Utössä

Perjantaina 12.10.2007 koko viikon puhaltanut tuuli vain yltyi lisää! Yöllä satoi reippaasti, tuuli käväisi etelässä mutta aamulla se oli taas pohjoisessa, jopa NNE, ja voimistui peräti 19 m/s, puuskissa reilusti yli 20 m/s… Aamupäiväkin satoi vettä, iltapäivällä myös muutama jääkide, mutta puolenpäivän jälkeen loppupäivä staijattiin joukolla luotsiaseman suojassa. Saaren kiertely jäi tänään vähälle. Iltahuudossa höyryävän kupin ääressä Hessu ja Tarppi plus Jorma Knaapi. Merimuuton pääosassa olivat lounaaseen matkanneet hanhet, joita laskettiin seuraavasti: metsähanhi 31, Anser sp 506, valkoposkihanhi 114 ja Anser/Branta 355 yksilöä. Kuikkia nähtiin vain 1 ja Gavia sp:tä 3. Laulujoutsenia muutti lounaaseen 11+3, joista ensin mainitussa parvessa muutti hienosti myötävalossa vanha pikkujoutsen! Uusi Utö-laji itselleni ja laji no. 207 tänä vuonna saaressa. Haahkoja muutti tänään 1045, alleja nähtiin 1125. Petolintujakin myrskysäässä nähtiin 3 sinisuohaukkaa, 3 piekanaa, 2 Buteo sp:tä, ampuhaukka, 5 merikotkaa ja iltahämärissä määrittämätön Falco. Kahlaajia löytyi edelleen myöhäinen valkoviklo, 2 kapustarintaa, taivaanvuohi, jänkäkurppa ja hätäisesti laskeutuneena vilahtanut aivan ilmeinen merisirri. Pikkulintupuoli oli kovassa tuulessa köyhää – mainittakoon mm. 2 kangaskiurua, 35 tilheä, peukaloinen, 7 rautiaista, 5 punarintaa, leppälintu, mustapääkerttu, vain n. 20 hippiäistä, isolepinkäinen ja ylilentävä pulmunen. Illalla, Outin saapuessa m/s Eivorilla klo 22.50, pohjoistuulta oli vielä 15 m/s – tosi syksyinen keli!

peukkua

Lauantai 13.10.2007 oli pitkästä aikaa hieno päivä – tuuli tosin edelleen pohjoisessa mutta nyt vain 7-8 m/s, lämpöä +7 astetta ja taivas lähes selkeä. Tarkkailua likimain koko valoisa aika luotsiasemalla plus saaren kiertelyäkin kunnolla pitkästä aikaa. Merilintuja niukasti, vain 5 kaakkuria, 6 kuikkaa ja 7 Gaviaa, härkälintu, silkkiuikku, 8 laulujoutsenta ja 2 paikallista sepelhanhea. Petolintuja liikkui selvästi paremmin: merikotkia 5 muuttavaa (ja 13 paikallista), nuori maakotka komeasti länsilounaaseen klo 11.37, varpushaukkoja 53, 7 hiirihaukkaa, piekana, 2 ampuhaukkaa ja nuori muuttohaukka luotsiaseman vierestä N klo 12.55 ja uudelleen (ehkä sama yksilö) iltahämärissä yrittäen laskeutua yöksi majakkaan! Kahlaajista nähtiin edelleen valkoviklo, 2 kapustarintaa, suokukko ja taivaanvuohi. Tilhiä oli saaressa n.200, käpytikka – ja huuhkajakin huuteli taas illalla. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 kangaskiurua, 6 peukaloista, 12 rautiaista, 12 punarintaa, mustapääkerttu, 5 kulorastasta, leppälintu, 6 pyrstötiaista, 15 hippiäistä, n. 120 talitiaista, 26 sinitiaista, 4 puukiipijää, tikli, 20 punatulkkua ja 2 pulmusta. Lisäksi saareen oli ilmestynyt pikkuvarpunen. Variksia muutti tänään 1699, mustavariksia 2 ja naakkoja kaikkiaan 2921. Uusia vuodenpinnoja saarelle olivat maakotka ja pyrstötiainen nostaen luvun jo 209:ään. Outin kanssa saunottiin illalla, nostettiin vene ylös ja syötiin herkullista uunisiikaa.

tilhia

Sunnuntai 14.10.2007 oli aika taas palata mantereelle. Sää oli pilvinen, tuuli nyt vihdoin vaihtanut suuntaa eli kääntynyt lounaaseen ja hiljalleen taas voimistuvana. Pikainen aamukierros saarella tuotti havaintoihin mm. käpytikan, edelleen paikallisen nuoren muuttohaukan, 5 peukaloista, n. 90 muuttavaa haapanaa, 6 lapasotkaa, edelleen valkoviklo ja selvästi aiempia päiviä enemmän hippiäisiä, punarintoja ja pikkurastaita. Saari tyhjeni tänään lähes kokonaan lintuharrastajista, vain Helstolan Jari jäi edelleen staijaamaan ja komppaamaan – no, Hessun aktiivisuus vastaa hyvinkin muutamaa tavallista harrastajaa! Myös koko lokakuun saaressa oleva elokuvaporukka (Seela Sella, Leea Klemola, Laura Ruohola ym) jäi edelleen filmaamaan otoksia Pattskärin luodolle, asustelevat (n.20 henkeä) hotellilla. Paluumatkalla ei havaittu sateen lomasta muuta mainittavaa kuin 3 merikotkaa. Ja kohta taas uudelleen ulkosaaristoon…

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...