Mainio lintusyksy jatkuu Utössä

Keskiviikko 8.10.2008 oli jälleen hieno syyspäivä – aurinkoa, tyventä koko aamupäivä (myöhemmin n. 4 m/s SW) ja lämmintä. Ahkeraa staijausta ja komppausta. Merellä nähtiin mm. 2 kaakkuria, 19 kuikkaa ja 56 Gavia sp:tä, lisäksi 5 harmaahaikaraa, harmaasorsa, pikkulokki ja n. 2100 haahkaa. Petolintuja muutti 5 merikotkaa, 6 sinisuohaukkaa (1k5n-puk), 27 varpushaukkaa, tuulihaukka ja ampuhaukka. Teeriä saaressa näkyi jälleen 7, kahlaajista vain yksinäinen taivaanvuohi. Sepelkyyhkyjä muutti n. 100, uuttukyyhkyjä 3, lisäksi saaressa oli 4 käpytikkaa, 3 isolepinkäistä ja ylilentävänä 3 pähkinähakkia. Paikallisia edustivat mm. 2 kangaskiurua, 6 haarapääskyä, n. 1000 hyörivää tilheä, 12 peukaloista, n. 100 punarintaa, 2 leppälintua, 35 kulorastasta, 3 mustapääkerttua, n. 150 hippiäistä, 5 kuusitiaista, 7 puukiipijää, 3 tikliä ja n. 30 pajusirkkua. Noin 15 tiltaltin joukossa oli yksi ns. maastotristis äänineen kaikkineen.

tilta

Pikkusieppo oli edelleen kaupan takana, luotsiasemalla nähtiin pikkuvarpunen ja talomme luona käväisi nuori kirjosiipikäpylintu. Lisäksi aamulla äänteli ja liikkui vilkkaasti hippiäisuunilintu talomme yläpuolelta kohti Patteriniemeä, syksyn toisen pron löysi Laaksosen Juha. Päivän yhdenlainen kohokohta oli pohjantikan (n-puk) löytyminen – aluksi tikka yritti laskeutua tutkatorniin mutta ”putosi” puupinoon saunamme länsipuolelle ja nähtiin pikaisesti pari kertaa myöhemmin vielä hotellin portin lähellä. Siis tänne saakka pohjantikat vaeltavat tänä syksynä! Vasta toinen havainto saaresta ja itselleni taas utöpinna… Iltahuuto pidettiin tuvassamme tutussa seurassa.

til

Torstaina 9.10.2008 lännestä lähestyi saderintama, joka levisi Utöseen klo 14.30 maissa. Etelätuuli voimistui n. 12 m/s ja ilma oli viilentynyt. Meritarkkailu jäi melko vähälle ja saarta kompattiin enemmänkin sateen alkuun saakka. Merellä havaittiin mm. 30 sepelhanhea, valkoposkihanhi, 15 lapasotkaa, ruokki ja pikkulokki. Petolintuja tänään 3 merikotkaa, 7 sinisuohaukkaa (1k, 6n-puk), 6 varpushaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Teeriä edelleen 7 ja tilhiä tänään n. 350. Pikkulintuja nähtiin mm. melko myöhäinen keltavästäräkki itärannalla, 13 peukaloista, n. 45 punarintaa, mustapääkerttu, lehtokerttu, 12 tiltalttia, 2 kuusitiaista, isolepinkäinen, 2 tikliä ja lapinsirkku. Aamulla Juha löysi koulun ruusuaidassa kähmyilevän hippiäisuunilinnun, joka värityksen perusteella oli eri lintu kuin eilen ja toissapäivänä. Kello 13.05 Kuuselan Ari näki pohjoisniemen yllä matalalla lentäneen ja kuuluvasti äännelleen isokirvisen, joka jatkoi Ormskärin suuntaan. Itäniitty tarkastettiin, josko olisi pudonnut sinne mutta ei tällä kertaa. Mukavia itärareja siis jälleen tänään. Iltapäivällä saareen saapuivat Juhani Salmi Veera-Lotta Lehtisen kanssa, Marko Kaukinen, Timo Heiskari ja Aimo Mäkinen sekä Janne Kilpimaa. Iltahuuto pidettiin tuvassamme Juhan, Matin, Arin ja Harrin voimin. Illalla sataa tihutti hiukalleen.

sinu

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...