Märkää ja tuulista

Maanantaina 9.1.2023 jatkuivat ikävän märät kelit – lumi-, räntä- ja vesisadetta koko päivä, lämpöä 1 aste ja eteläkaakkoista tuulta jälleen 12-16 m/s. Merelle ei näe, niinpä taas komppailua sateessa kyläalueella ja saaren itäosissa. Havaintoja mm. 3 lapasotkaa, naurulokki, taivaanvuohi edelleen, yhteensä 47 merisirriä, käpytikka, 2 tilheä, 11 räkättirastasta, 3 punakylkirastasta, kottarainen ja 3 peukaloista. Outi lähti iltapäivällä mantereelle.

TELKKIÄ TALVEHTII UTÖSSÄ TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN, VAIN 60-70 YKSILÖÄ.
TELKKIÄ TALVEHTII UTÖSSÄ TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN, VAIN 60-70 YKSILÖÄ.

Tiistaina 10.1.2022 oli edelleen pimeää ja märkää – koko aamu ja aamupäivä saatiin räntä- ja vesisadetta, iltapäivällä oli vähän taukojakin. Lämpötila nousi yli 3 plusasteeseen ja etelätuuli puhalsi 8-12 m/s. Taas jäi meristaijaus väliin, mutta kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 3 lapasotkaa, naaras mustalintu uimassa Fladanilla, naurulokki ja yhteensä 36 merisirriä eri puolilla saarta. Viime päivinä merisirrejä on ollut jopa kylän rannassa lähellä päälaituria! Muita olivat mm. 17 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, kottarainen, 7 tilheä, käpytikka ja pikkulintuja keltasirkku, urpiainen, 5 peukaloista ja itärannalla nyt taas luotokirvinen.

MERIMETSOJEN TALVIPARVI, VAJAA SATA LINTUA OLESKELEE SATAMAN SUULLA
MERIMETSOJEN TALVIPARVI, VAJAA SATA LINTUA, OLESKELEE SATAMAN SUULLA

Keskiviikkona 11.1.2022 iski jonkinmoinen talvimyrsky. Etelätuuli puhkui iltapäivällä kovimmillaan 19 m/s ja puuskat 25. Klo 13 alkaen vesisadetta, lämpöä oli 4 astetta. Ennen sadetta komppailtiin itäosassa, kylällä ja Enskärillä. Lintuja nähtiin mm. 3 lapasotkaa edelleen, 7 tukkasotkaa, naurulokki, yhteensä 37 merisirriä, käpytikka, tilhi, kottarainen, räkättirastas ja 4 punakylkirastasta. Yllättävää tämä punakylkien määrä tänä talvena! Lisäksi nähtiin edelleen keltasirkku, pikkuvarpunen ja itärannalla luotokirvinen. Panu Muhli lähti puolisonsa kanssa iltapäivällä mantereelle.

TALVEHTIVIA LAPASOTKIAKIN ON TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN, VAIN 3 YKSILÖÄ
TALVEHTIVIA LAPASOTKIAKIN ON TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN, VAIN 3 YKSILÖÄ

Viime viikkojen aikana taas monet havikset Utöstä ovat menneet Tiirassa salatuiksi, mm. kaulushaikara, jalohaikara, lehtokurppa, jänkäkurppa, taivaanvuohi, luhtakana, huuhkaja jne. Olen aiemminkin kritisoinut Tiiran salauspolitiikkaa aikansa eläneeksi, aikarajoiltaan vanhentuneeksi ja useimmiten täysin tarpeettomaksi. Näitäkään ulkosaariston myöhäisiä muuttajia ei ole mitään järkeä salata ja vaikka niistä joku jäisikin tänne talveksi, entäpä sitten? Samalla tavalla vaikkapa koiranulkoiluttajat ja muut kulkijat lintuja pelottelevat kuin lintuharrastajatkin. En pidä sellaisesta lintuhavaintojen tiedotuskanavasta, jonka keskeinen elementti on monien havaintojen systemaattinen salaus. Ymmärrän, että joissain harvoissa tilanteissa salaus voi olla hyödyllistä, esimerkiksi erittäin vaikean bongauspaikan tai uhanlaisen linnun selviytymisen vuoksi, mutta tähänkin meni taas usko, kun Muuramen tunturipöllö komeili tarkkoine nuotteineen päivästä toiseen Tiiran etusivulla aina siihen saakka, että pöllö kuoli. Tunturipöllö on sentään Suomessa luokiteltu äärimmäisen uhanlaiseksi lajiksi. Että tällä tavalla tämä Tiiran salaustoiminta toimii silloin harvoin, kun siitä voisi olla edes jotain hyötyä! Tiettyjen melko tavallistenkin lajien systemaattinen salailu Tiirassa järjestelmän toimesta on minun mielestä tällaisena whatsup-rinkien ja somen aikakautena kyseenalaista ja tarpeetonta, monien ahkerien havainnoitsijoiden tuottamien maastohavaintojen pimittämistä.

VARESVUON MARKUS KUVAAMASSA MERISIRREJÄ VIIME VIIKOLLA
VARESVUON MARKUS KUVAAMASSA MERISIRREJÄ VIIME VIIKOLLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...